Pagrindinis diskusijų puslapis

Nacionalistas - Tautininkas - Patriotas - Žygeivis - Laisvės karys (Kalba - Istorija - Tauta - Valstybė)

"Diskusijų forumas" ir "Enciklopedija" (elektroninė virtuali duomenų bazė)
Pagrindinis diskusijų puslapis
Dabar yra 20 Bal 2024 16:27

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 17 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 17 Lap 2007 14:27 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
V.Adamkus: negalima priešinti visuomenės


Lina Pečeliūnienė, „Valstiečių laikraštis“
2007 lapkričio mėn. 17 d.

    Prezidentas Valdas Adamkus skaudžiausiomis valstybės sritimis vadina teisėsaugą, švietimą ir sveikatos apsaugą, kuriose nepasistūmėta į priekį. Valstybės vadovas taip pat tvirtina, jog būtina užbaigti liustracijos procesą ir nustoti priešinti visuomenę.

„Net prezidentas buvo išvadintas kagėbistu, nors aš gyvenime nė supratimo neturėjau, kas buvo tas KGB, negyvenau čia tą siaubingą laikotarpį. Problema ta, kad mes toliau drumsčiame vandenį, supriešiname visuomenę“, - sako V.Adamkus.

    Pone Prezidente, įtakinga Europos spauda Jus pristato Metų politiko titului, ypač vertindama Jūsų derybinius sugebėjimus. Kodėl dabar nesigirdi Jūsų balso dėl Gruzijos? Ar gali Lietuva jai padėti neišklysti iš vakarietiško kelio?

    Su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu palaikome nuolatinį ryšį. Kas antrą savaitę arba jis, arba aš jam paskambinu. Ir dabartinės Gruzijos krizės metu jau keletą kartų kalbėjomės. Džiugu, kad reikalai pakrypo į normalias vėžes – paskelbti išankstiniai prezidento rinkimai, nelaukiant kito rudens bus apsispręsta ir dėl parlamento rinkimų. Atrodo, kad Gruzija atsilaikė ir išlaikė demokratines vertybes, neatsisako pasirinkto vakarietiško kelio. Priešingu atveju galėjo būti perversmas arba prezidentinė diktatūra. To tikriausiai neįvyks.

    Lietuva nebuvo kviečiama dalyvauti Gruzijos įvykiuose, tačiau mes akylai juos sekėme, mūsų diplomatai irgi nuolat informuodavo. Veikėme diplomatiniais kanalais, be jokių reklamų.

    Lietuvai dabar ypač rūpi energetinis saugumas. Labai svarbu jausti Europos Sąjungos (ES) paramą. ES solidarumas – mitas ar tikrovė?

    Galiu drąsiai sakyti, kad tai realybė, kurios siekia jei ne visas 100, tai 98 proc. Europos valstybių. Mes čia irgi esame savotiški lyderiai. Garsiai ir nesustodami tvirtiname, kad ES šalys energetikos klausimais turi kalbėti vienu balsu. Ta linkme jau žengti labai rimti žingsniai. Net Vokietija, kuri suplanavusi su Rusija tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu, kritiškai vertina tą projektą. Tai rodo kanclerės Angelos Merkel pareiškimai.

    Turiu vilties, kad dabar, kritikuojant Švedijai ir kitoms Skandinavijos valstybėms, tas projektas gali pakrypti ir kita kryptimi. Faktas tas, kad ne tik energetikos, bet ir kitais klausimais Europa jau apsisprendė kalbėti vienu balsu. Prieš mėnesį Lisabonoje pritarta ES Reformų sutarčiai. Lenkija kėlė daug klausimų Europai, ir dar 4–5 valstybės. Bet nesutarimus pavyko suderinti ir išspręsti. Lisabonos susitarimas – lūžis į gerąją pusę. Sutarties pasirašymas gruodžio 13 dieną jau bus tik graži ceremonija. Per tuos ginčus ir susitarimo paieškas maža Lietuva įsitvirtino kaip reikšminga valstybė. Didžiosios mus kviesdavo tarpininkauti sprendžiant nesutarimus.

    Ar nežlugs mūsų regioninis energetinio saugumo projektas? Lenkijos prezidentas Vilniaus konferencijoje pažadėjo, kad elektros tilto sutartis bus pasirašyta per kelias dienas. Dabar jau mėnuo praėjo, žadama – gal iki Kalėdų. Estijos prezidentas prasitarė apie nepasitikėjimą naujos atominės elektrinės projektu. Ar Jūs pats pasitikite mūsų „trigalvio slibino“ skaidrumu? Ar mes iš „Vilniaus prekybos“ neužsiauginsime naujo oligarcho?

    Manau, mes jau suvokiame tokio projekto svarbą valstybei. Šitas projektas privalo būti skaidrus. Valstybė turės kontrolinį paketą. Matydama tam tikrus nukrypimus, galės laiku padėtį pakoreguoti, neleisti įsigalėti kokiems nors oligarchams – žmonėms, kurie galėtų naudotis susidariusiomis naujomis aplinkybėmis.

    Pats projektas tikrai nežus. Trys Baltijos valstybės nuoširdžiai apsisprendė įgyti energetinę nepriklausomybę. Lygiai tokiu pat principu ir Lenkija dalyvauja tame projekte. Praėjusį sekmadienį buvau Varšuvoje, kalbėjausi su rinkimus laimėjusios partijos pirmininku ponu Donaldu Tusku, naujuoju Lenkijos ministru pirmininku. Energetikos klausimai buvo pagrindinė mūsų pokalbių tema. Esu užtikrintas, kad naujasis premjeras apsisprendęs dėl greitesnės elektros tilto statybos ir dalyvavimo naujos atominės elektrinės projekte. O Estija suabejojo tik todėl, kad procesas užtruko, svarstyta, ar mūsų didžioji kaimynė Lenkija negalvoja pasitraukti. Trijų prezidentų pasitarime aš užtikrinau Latvijos ir Estijos prezidentus: jei dėl nežinomų priežasčių Lenkija nedalyvautų, Baltijos valstybės vis tiek eitų į priekį ir didesnį dėmesį kreiptų į Švediją, kuri irgi domisi mūsų projektu ir nori dalyvauti. Gimsta tai, kuo mes galime tik džiaugtis. Per Skandinaviją ir Lenkiją Baltijos valstybės elektros tiltais bus sujungtos su Vakarais. Jei turėsime elektros perteklių, galėsime net Italijai pardavinėti. Tai ne tik ekonominė nauda, bet ir politinė nepriklausomybė.

     Ar, paskyrus naująjį Valstybės saugumo departamento vadovą, jau reikia pamiršti Seimo tyrimo išvadas?

     Nereikia pamiršti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadų. Be jokių išlygų pasisakau už parlamentinę kontrolę. Tačiau išvados turi būti tik gairės, kurias Seimas nurodo valstybės įstaigoms, bet jokiu būdu ne diktatas. Dabar nuskambėjo: mes padarėm išvadas, o mūsų niekas neklauso ir nieko nedaro. Komiteto pasiūlymus, kaip persitvarkyti, vertinu, bet komitetas nėra įsakomoji įstaiga, kur visi kulnimis sumušę, įsitempę turi prižadėti per 24 val. viską įvykdyti. Aš šventai įsitikinęs, kad dabar mes turime puikų, profesionalų VSD vadovą. Jis vos tik pradėjo dirbti. Ir aš prašau visų: leiskite jam dirbti. Jeigu matysime, kad jis nesusitvarko su tomis pareigomis, tai jam ir nebus vieta ten būti.

     Premjeras Jus prašė vetuoti Dujų kainų reguliavimo įstatymą, bet jį pasirašėte. Ar manote, kad „Gazpromo“ tarpininkų viršpelniai ir jų įtaka politikai bei žiniasklaidai – pavojinga?

     Man jokios įtakos nedaro. Susipažinau su įstatymu, susipažinau su argumentais, išklausiau dujų vartotojų organizacijų atstovų nuomonę, kadangi vartotojų interesai yra svarbiausi. Manau, kad reikia reguliuoti dujų kainą, kad būtų užkirstas kelias piktnaudžiauti.

     Kilo didelis šurmulys, kai vetavote Liustracijos įstatymą. Net siūloma klausti Konstitucinio Teismo, ar Jūsų dekretas nepažeidžia Konstitucijos. Ar įmanoma civilizuota liustracijos pabaiga, ar dabar tie buvę KGB bendradarbiai bus tik šantažuojami?

     Grąžinau Seimui tą įstatymą, norėdamas, kad jis nevirstų konfliktų, manipuliavimo objektu. Net Seimo Teisės departamentas nurodė, kad jį priimant pažeistos įstatymo priėmimo taisyklės. Grąžinau tam, kad Seimas tą patį įstatymą skubos tvarka, ištaisęs priėmimo procedūrą, priimtų. Ir aš buvau nusiteikęs jį pasirašyti. Deja, to neįvyko. Įvyko tai, ko gal ir buvo galima laukti: pasinaudota proga ir surengtas spektaklis Seime. Net Prezidentas buvo išvadintas kagėbistu, nors aš gyvenime nė supratimo neturėjau, kas buvo tas KGB, negyvenau čia tą siaubingą laikotarpį. Problema ta, kad mes toliau drumsčiame vandenį, supriešiname visuomenę. Liustracijos nėra ir negali būti esamomis sąlygomis, Liustracijos komisija nepajėgi dirbti visuomeniniais pagrindais. Dabar nieko nedelsdamas aš imsiuosi iniciatyvos, siūlysiu Seimui įteisinti profesionalią Liustracijos komisiją. Reikia užbaigti tą procesą, kad daugiau jis nebežlugdytų mūsų valstybės. Negalima toliau priešinti visuomenės, reikia ją kreipti kūrybingam darbui.

     Jūsų patarėjas Lauras Bielinis, siūlydamas partijas finansuoti tik iš biudžeto, „Žinių radijo“ laidoje sakė: „Verslui daug naudingiau yra dalyvauti valstybės valdyme ne per politinę partiją, o per Vyriausybę ir visus administracinius lygmenis“. Ar tai nėra korupcijos skatinimas, teisėto lobizmo atsisakymas?

     Nenoriu vertinti, ką Lauras Bielinis turėjo galvoje. Aš pasisakau už atvirą lobizmą, jis yra reikalingas. Verslas turi turėti galimybę dalyvauti rengiant įstatymus, išdėstyti savo interesus, kurie įstatyme atsispindėtų, plėtojant laisvąją rinką, nevaržomą ekonominį gyvenimą. To nesusiečiau su bandymu apriboti partijų finansavimą. Norėčiau, kad būtų įdiegti vakarietiški partijų rėmimo principai – kad partijos būtų finansuojamos iš valstybės iždo, iš visų mokesčių mokėtojų pinigų. Reikia, kad būtų ribojama reklama, reikia susitarti, kokios apimties ji turi būti, kiek turi būti jai leidžiama pinigų, kad visiems būtų sudarytos vienodos sąlygos dalyvauti politinėje kovoje, o ne išskirtinai tiems, kurie turi maišus pinigų.

     Metiniame pranešime Jūs teigėte, kad „tampame neišnaudotų galimybių valstybe“, kalbėjote apie valstybės tapatybės krizę. Ar metams baigiantis Jūsų požiūris toks pat pesimistinis?

     Nesakyčiau, kad esu pesimistas. Nepaisant visų trūkumų, kuriuos aš matau, vis dėlto darome didelę pažangą įvairiose gyvenimo srityse. Tiesa, labai lėtai. Galėtume daug sparčiau judėti į priekį. Neišnaudotos galimybės reformoms, kurių verkiant reikia. Nepajudėjo švietimo, sveikatos apsaugos reformos. Skaudžiausia sritis – teisėsauga, kuri dabar pakerta pasitikėjimą valstybe. Net ir po mano metinio pranešimo šiose srityse nepasistūmėta į priekį.

     Žadėjote nepasirašyti kitų metų Biudžeto įstatymo, jei jis nebus pataisytas. Kaip reikia pataisyti biudžetą?

     Tikiuosi, kad Seimo nariai turės atsakomybės jausmą ir sustabdys išlaidų didinimą – biudžeto švaistymą. Biudžetas turi būti orientuotas į programas, kurias valstybė tais metais nori įgyvendinti. Nematau labai daug programinio planavimo ženklų. Mums reikia bent jau nedidinti to numatyto pusės procento deficito. Ekonomikos augimas dabar siekia vos ne 10 proc., tai kada galėsime subalansuoti biudžetą, jei ne šiandien. Toks spartus augimas ilgai nesitęs. Turiu vilties, kad, visa tai suprasdami, atsakingai išleisime valstybės pinigus.

„Valstiečių laikraštis“

Komentarai DELFI
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... &com=1&s=1

siaubas, 2007 11 17 11:55

    Kas priešina visuomenę? Tie, kurie nenori, kad žmones alintų sulindę į šiltas vietas ex-kgb ir tskp?

    Reikia būt nebaigusiam valdymo elementoriaus, jei daryt tokius pranešimus ir nekreipt dėmesio apie didžiausią socialinę nelygybę.

Kaunietis, 2007 11 17 11:56

    Gerbiamas ekscelencija, gaila, kad Jūs nežinote kas buvo KGB. O mes, kurie 50 metų buvome antrarūšiai, niekur neišleidžiami žmonės, matome vėl tuos pačius kolaborantus valdžioje ir griebiančius ką dar galima prigriebti, kas neprichvatizuota.

Mes netrokštame jų teismų, bet norime, kad jie pasitrauktų, nespręstų šalies likimo,
nes manome, kad be jų "pagalbos" visiems būtų tik geriau.

Argi nėra žmonių nekolaboravusių?

Aha, 2007 11 17 12:07

    Bepigu prezidentui prisiminti, kad jis ne nezino kas ta KGB, o stai kaip del "tapkinio" ? Kada sulauksime jo komentaru siuo klausimu ?

eilinis tremtinis, 2007 11 17 12:07

    Tai jau pasiticiojimas is zmoniu kentejusiu nuo sovietu rezimo. Mat nezino kas tai KGB. O i TSRS tai atvykdavo ir vazineju kur panorejes, netikiu kad neseke KGB. Pas mane is USA buvo giminaiciai, tai zingsnio negaledavo zenkt be "palidos". Nezyno, nereikia pudrit.

X-pertas, 2007 11 17 12:19

Gerbiamas Prezidente,

    labai blogai, kad Jus gyvenote toli nuo kpss ir jo irankio kgb. Jus negalite suvokti, kad butent sie instrumentai dirba po siai dienai, tik igave kita pavidala. Liustracija, rimta lioustracija, buvo reikalinga jau "uzvakar",nes buvusieji toliau dirba savo darba, nebutinai rusams, bet vien tik ju buvimas, viduriniame ir valdzios sluoksniuose tautos niekada nesuvienis.

    O tie, kurie nukentejo nuo viso mineto brudo ir noretu progresyvios valstybes, sekmingai nustumti i paraste.

    Geriau butu prisipazinimas, kad negalite itakoti liustracijos proceso, todel reikalinga laukti, kol gamta padarys savo evoliucini darba.
Pagarbiai.

nu, 2007 11 17 12:55
_būtina užbaigti liustracijos procesą_


įdomu, ką šie žodžiai reiškia:

1) įvykdyti liustraciją ir užbaigti.
2) nieko nedaryti ir baigti net kalbėti apie tai.

copy, 2007 11 17 13:00

   skaiciau prezidentas, kalbedamas su Kataliku radijo zurnalistais,paskelbe issamu paaiskinima.

   Pokalbis buvo isspausdintas zurnale 'Naujasis zidinys,stai jo ishtrauka .....

   ta mano masonyste atsirado labai atsitiktinai.

   Amerikos lietuviose Cikakoje yra lietuviu masonu organizacija, kuri praktiskai irgi reiskiasi ne kazin kokia masonyste.

    Atvirai pasakius ,jei shendien manes paklaustumet,ka veikia masonai, isskyrus salpos sriti ,as nieko nezinau; prisipazinsiu , geda, reikia pasiimti knyga ir pasiskaityti apie juos.

    As tik zinau ,kad anksciau budavo manoma :masonai geria nekaltu vaiku krauja ir panasiai. N.Z.: Bet jus skaitete kazkokia paskaita apie masonus ,kaip rase laikrasiai Ne ,neskaiciau ,ir tai idomiausia.

    Masonu vadovybe 1996m pabaigoje kaip kieknienais metais renge pobuvi ( panasu i Lietuvoje kontroversiskai nuskambejusi Vienos baliu) sutelkti pinigu savo veiklai.Ju atstovas atvaziavo ir sako: Zinot, jus cia Amerikos admnistracijos labai aukstai apdavanotas,mums reikia sukaupti pinigu , ir butent naslaiciu namams, triju keturiu tukstanciu doleriu.Jei jus neateisit,mes jusu nepagerbsime uz jusu darbus.Aishkuir zmoniu nesusirinks.'

    As iskart sakau gal raskit kita zmogu.Ne ,sako,arba jus ateinat,arba mes pinigu nesurinksi.Nejaugi, sako,jums tie Lietuvos vaiku namai nerupi? Gerai ,sakau ,darom.Na,taip ir buvo.Sale luzo nuo zmoniu ,pinigu buvo surinkta(...)Ir tai ,aishku ,nuskambejo>nuo to laiko Adamkus - masonas.Na,ka darysi.......................
....................
..........P.S.As tik zinau ,kad anksciau budavo manoma :masonai geria nekaltu vaiku krauja ir panasiai.Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje buvo dingusios 53 mergaitės ir 28 berniukai.

     Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos 4 skyriaus, koordinuojančio dingusių asmenų paiešką, viršininko I.Ksendzovo, mergaičių, kaip ir moterų, Lietuvoje dingsta daugiau. Nepilnamečiai sudaro trečdalį visų dingusių asmenų.
Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies policijos komisariatai paskelbė 81 nepilnamečio paiešką………

Mazylis, 2007 11 17 13:03

   ohoho... prezidentas net nezino kad buvo KGB.... wow cia tai bent skambus zodziai :))))) per koloboravimo metus pastoviai lankytis amerikos lietuviui maskvoje turejo buti "ypatingai lengva" turbut... sakyti jog jis net nezinojo kas yra KGB tai jau juodas melas!!!!!!!

to 12:46, 2007 11 17 13:23

   Valdžia ir yra tam, kad vadovautų, žiūrėtų, kad valstybėje būtų tvarka. Jei ji to nedaro, tai kam išvis tada ji reikalinga, kam mums ją išlaikyti, jei ji nieko nedaro ir yra neveiksni?

cekava Zosė, 2007 11 17 13:50

    Gerb Prezidente , ir jūsų laikysena , ir sveikata, pagaliau, gal ir užsienio politika puiki. Bet aš jūsų kalbomis jau nebetikiu.

    Jus kalbate vieną, darote kitą: kodėl taip piktai atleidote Junoką iš pareigų? Gal jis per giliai įlindo į jūsų krikštasūnio tėvo, vadinamu Abonentu, kišenę? Už kokį gerą darbą, pasitraukus iš premjero posto, dėkojote AMB ?Gal už tai, kad padėjo apvogti Lietuvą ir priaugino milijonierių sluoksnį, supriešino žmones?

    Kodėl tiek laiko laikėte poste rezervistą Pocių? Kodėl ilgą laiką teisės kl. jums patarinėjo Tamara, vėliau prastumta į K.T.? Kodėl neatstatydinat Kirkilą (kaip kažkada skubiai atstatydinot Vagnorių) nekovojantį prieš korupciją, stumiantį visus į krachą ir t.t., klausimų jums būtų begalės.

     O kad PREZIDENTE, priešingai beveik visiems Amerikos lietuviams, jus nieko nežinojote apie KGB, parodo, kad, gyvendamas JAV, Lietuva jus visiškai nesidomėjote.

Įdomu, o kada, prezidente, sužinojo kas ta KGB?????????????????????????


_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 02 Sau 2008 16:12 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
V.Adamkus vėl išrinktas metų žmogumi


http://www.DELFI.lt
2007 gruodžio mėn. 31 d.
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=15466585

Žygeivis, 2008 01 02 15:09

    Man visada norėjosi paklausti poną Adamkavičių - kodėl jis lenkiškai kalba geriau, negu lietuviškai? Vis tik augo Kaune, o ne Vilniaus krašte.

   Įdomu, kokia kalba buvo kalbama namuose jo tėvų šeimoje - ar tik ne lenkiškai?

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 15 Kov 2008 13:26 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
Prezidentūra nesklaido įtarimų šešėlių


Jurga Tvaskienė, "Lietuvos žinios"
2008 kovo mėn. 15 d.

     Kol prezidento Valdo Adamkaus atstovai atkakliai tyli apie abejonių keliančią paramą šalies vadovui, Lietuvos politikai svarsto galimus problemos sprendimo scenarijus. Praėjo savaitė nuo "Lietuvos žinių" straipsnio apie prezidento V.Adamkaus skolų padengimo  aplinkybes po nesėkmingų 2003 metų šalies vadovo rinkimų, tačiau prezidentūra iki šiol nepateikė visuomenei jokių paaiškinimų.

# Prezidentas tylės
# Prieš dvigubus standartus
# Vieši raginimai
# Galimas tyrimas
# Teisėsaugos pareiga
# Gynėjai – socialdemokratai

Prezidentas tylės


     Kaip skelbta, po rinkimų likusią 1,2 mln. litų prezidento skolą sumokėjo V.Adamkaus fondas. LŽ turi dokumentus, rodančius, kad dalį skolos - daugiau kaip 400 tūkst. litų - prieš pat V.Adamkaus kadencijos pabaigą padengė Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui priklausančių bendrovių darbuotojai. Jie per kelias dienas pervedė nuo tūkstančio iki 10 tūkst. litų sumas, nors patys tada oficialiai gaudavo minimalų atlyginimą.

     Tuo pat metu, likus dviem dienoms iki kadencijos pabaigos, šalies vadovas išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę Rusijos verslininkui Mansurui Sadekovui, įdarbintam V.Uspaskicho įmonėje "Vikstata". Rekomendacijas šiam asmeniui parašė pats V.Uspaskichas bei dar du Darbo partijos nariai. M.Sadekovo nuopelnai Lietuvai - neaiškūs, o šalies vadovo dekrete, be kita ko, nėra nurodyta, kokiu pagrindu jam suteikta mūsų šalies pilietybė išimties tvarka.

     V.Uspaskichas ne kartą užsiminė galįs paviešinti paramos V.Adamkui aplinkybes. Tačiau netikėtai grįžęs iš Maskvos, kurioje beveik dvejus metus slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugininkų, ir Kėdainiuose laukdamas teismo sprendimo dėl partijos juodosios buhalterijos, "darbiečių" lyderis tapo nekalbus. Dabar jis tvirtina, kad šnekėti apie V.Adamkaus finansavimą - "dar ne laikas".

     Per penkerius metus nuo 2003-iųjų rinkimų nei prezidento atstovai, nei V.Adamkaus fondo darbuotojai taip ir nesiryžo visuomenei atskleisti aukotojų pavardžių bei pilietybės M.Sadekovui suteikimo aplinkybių.

     "Prezidentas pakartojo, kad nėra įsipareigojęs nė vienam savo finansiniam rėmėjui, taip pat nesikišo ir netvarkė finansinių reikalų. Antra, prezidentas nesikreips į teismą ir neprašys specialaus tyrimo, kaip ir iki šiol neprašė dėl nė vienos užgaulios jo adresu informacijos", - vakar LŽ perdavė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Prieš dvigubus standartus


     Diskusijos dėl V.Adamkaus skolų padengimo ir su juo sutapusio pilietybės išimties tvarka suteikimo verda ne tik Lietuvoje, bet ir Briuselyje. "Visi painūs klausimai turi būti išaiškinti. Prezidentūra galėtų pateikti paaiškinimus. Kiekvienas nepaaiškintas dalykas sukuria daugiau spėlionių negu reikia", - LŽ sakė europarlamentaras Aloyzas Sakalas.

     Jam antrinanti europarlamentarė Ona Juknevičienė, neseniai pasitraukusi iš Darbo partijos, įsitikinusi, kad prezidentūros sprendimas tylėti mažina Lietuvos žmonių pasitikėjimą šia institucija. "Neabejoju, kad iškilusią problemą reikia išsiaiškinti iki galo - nes įstatymai Lietuvoje turėtų galioti visiems vienodai. Dar svarbiau, jog iškilusi problema susijusi su šalies vadovu, kurio pagrindinė funkcija - sergėti Konstituciją. Šioje situacijoje matai, kad žmogus neatlieka savo pagrindinės pareigos, nes netaiko sau principų, kurie taikomi visiems", - kalbėjo O.Juknevičienė.

     Jos manymu, šiuo metu ne svarbiausias klausimas yra ir V.Uspaskicho sprendimas nekalbėti apie paramos V.Adamkui aplinkybes. "Užtenka to, kas jau vieša. Yra paskelbti rėmėjų sąrašai, yra prezidento kalbėjimas, kad jis nieko nežino ir žinoti nenori. Tokia pozicija mažų mažiausiai neteisinga - prezidentui tuos klausimus reikėtų išsiaiškinti ir paaiškinti", - įsitikinusi europarlamentarė.

     Pasak O.Juknevičienės, kol prezidentūra ir toliau tyli, V.Adamkaus skolų padengimo ir su tuo susijusį pilietybės suteikimo išimties tvarka klausimą turėtų imtis spręsti Seimas. "Taip daryta R.Pakso atveju. Tuo metu seimūnai buvo itin aktyvūs, labai norėjo išsiaiškinti. Sakyčiau, situacija kai kuriais atvejais analogiška: neaiškios pinigų gavimo aplinkybės, su tuo susijęs pilietybės suteikimas. Seimo nariai privalo tuo domėtis, nes jie tam ir išrinkti, yra žmonių atstovai, turintys neleisti pažeidinėti įstatymų - nesvarbu, kam - prezidentui ar paprastam tarnautojui", - ragino europarlamentarė.

Vieši raginimai


     Seimo nariai kol kas atsargiai kalba apie 2003 metų V.Adamkaus skolų padengimo aplinkybes. Tačiau Lietuvos parlamente vis garsiau skamba raginimai prezidentūrai atvirai prabilti apie susiklosčiusią padėtį.

     Vakar į prezidentą V.Adamkų viešu laišku kreipėsi Seimo narys teisininkas Kęstutis Čilinskas. Jis pasiūlė šalies vadovui išsklaidyti visuomenės abejones ir viešai atskleisti aplinkybes, kuriomis, tarpininkaujant V.Uspaskichui, buvo suteikta Lietuvos pilietybė Rusijos piliečiui M.Sadekovui ir tuo pat metu V.Uspaskicho kontroliuojamų bendrovių darbuotojų sąskaita V.Adamkaus fondui perverstos didžiulės finansinės paramos sumos.

     Prabilti prezidentūrą ragina daugelio politinių partijų lyderiai. "Įtarimų šešėliai, susikaupę virš V.Adamkaus, jo autoriteto nestiprina, tuo pat metu leidžia V.Uspaskichui palaikyti įtampą. Nesakau, kad valstybės vadovas yra šantažuojamas, bet, išsklaidžius tuos šešėlius, prezidentui ir Lietuvos visuomenei būtų tik geriau", - tvirtino Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

     Situacijos išaiškinimo laukia ir Valstiečių liaudininkų frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė. "Visi įstatymai privalomi net Dievui. Jeigu yra paskelbta informacija, kelianti įtarimų, reikia nedelsiant apie tai kalbėti ir aiškintis tiems žmonėms, kurie gali išdėstyti visą situaciją", - sakė politikė.

     "Pasigendu reakcijos tų žmonių, kurie turi saugoti prezidentą, ir, jeigu atsiranda kokių abejonių, pasiaiškinti visuomenei. Manau, tai yra pasekmė ir šiandien egzistuojančios ydingos sistemos, kurios nesiryžtama pakeisti iš esmės", - teigė Seimo socialliberalų vadovas Algirdas Monkevičius.

Galimas tyrimas


     Akivaizdu, jog Seime bręsta ir rimtesni sprendimai, jei prezidentūra taip ir neatskleis laukiamos tiesos. "Šioje situacijoje užtektų vieno dalyko: kad prezidentas inicijuotų vidinį tyrimą ir nustatytų žmones, kurie prie to prisidėjo, ir kad tų asmenų neliktų bent jau valstybės tarnyboje. Tai būtų didelis žingsnis į priekį. Bet jeigu to nebus, bijau, procesas gali eiti tolyn. Deja, tada ir pačiam prezidentui bus labai nemalonių pasekmių", - savo nuogąstavimus LŽ išdėstė Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) vicepirmininkė Rasa Juknevičienė.

     Pasak jos, kaip susidėlios aplinkybės, šiuo metu pirmiausia priklauso nuo šalies vadovo pozicijos. "Sunku prognozuoti, kaip viskas bus, bet procesas plėtosis - netikiu, kad kaip nors sustos. Ir Seime, ir kitur atsiras jėgų, kurios pradės kelti klausimus, jeigu neišgirs atsakymo iš prezidento. Aš asmeniškai vis dar laukiu prezidento atsakymo ir veiksmų. Tiesiog labai jo to prašau", - kalbėjo parlamentarė.

     Apie tai, kad prezidento ar jo komandos veiksmus gaunant paramą gali tirti Seimas, svarsto ir parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius, jautęs stiprų spaudimą dėl principingo Valstybės saugumo departamento veiklos ir su tuo susijusių aplinkybių tyrimo. "Būčiau už tai, kad šią problemą imtųsi nagrinėti Seimas. Tačiau nelabai jau tikiu šiuo Seimu. Ar bus pakankamai jėgų ir sąžiningumo galutinai išsiaiškinti? Bet jei nesiaiškins šis, aiškinsis naujasis Seimas", - neabejojo parlamentaras.

     Vis dėlto iniciatyvų dėl prezidento rėmimo aplinkybių tyrimo gali pasirodyti dar šios kadencijos Seime. Kaip LŽ užsiminė frakcijos "Tvarka ir teisingumas" vadovas Valentinas Mazuronis, šios frakcijos nariai "analizuoja situaciją".

     "Neatmesčiau galimybės, kad netrukus atsiras kreipimasis į Konstitucinį Teismą ir prašymas išaiškinti, ar prezidento dekretas dėl pilietybės M.Sadekovui išimties tvarka suteikimo iš tiesų nepažeidžia Konstitucijos. Kitas dalykas, kiek Seimo narių jį paremtų. Geriausias variantas būtų, kad jis būtų pateiktas Seimo vardu - tokiu atveju KT turėtų pateikti atsakymą gana greitai. Kitu atveju, jei kreipsis grupė narių, atsakymo gali tekti laukti ir kelerius metus", - svarstė V.Mazuronis.

Teisėsaugos pareiga


     Informacija dėl paramos V.Adamkui abejonių kelia Liberalų ir centro sąjungos vadovui Artūrui Zuokui. Būtent jį prieš kelerius metus, kilus skandalui dėl liberalcentristų finansinių santykių su verslo grupe "Rubicon group", prezidentas V.Adamkus ragino laikytis politinės moralės reikalavimų.

     "Labai svarbu, kad Lietuvoje nebūtų dvigubų standartų. Jeigu yra neteisėtai suteikta pilietybė, tada nesvarbu - ar R.Paksas, ar V.Adamkus - turi labai konkrečiai paaiškinti tokio sprendimo aplinkybes, o jeigu yra pažeidimų - atsakyti už tai", - LŽ sakė A.Zuokas.

     Liberalcentristų lyderis, kurio veiklą taip pat nagrinėjo parlamentinė komisija, teigė esąs nusiteikęs prieš politinius procesus. "Geriausiai abejones galėtų išsklaidyti pats prezidentas. Kitu atveju tai būtų teisėsaugos institucijų reikalas", - pridūrė jis.

Gynėjai – socialdemokratai


     Vieninteliai socialdemokratai jau praėjusią savaitę ėmėsi ginti prezidentą - bandymus išsiaiškinti jo skolų padengimo aplinkybes ir to padarinius šalies vadovo veiklai pavadino "žiniasklaidos grupės" puolimu prieš V.Adamkų.

     "Kur mūsų pilietinė visuomenė, jos atstovai, kur laisvoji žiniasklaida? Kur atsakingos politinės partijos? Ar mums jau neberūpi laisvė ir demokratija? Ar išsigandome ir susitaikėme?" - skelbiama Socialdemokratų partijos informacinio centro pareiškime.

      Kaip žinoma, šiuo metu Seime inicijuojamas ir kitas tyrimas - dėl premjero Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės sudarymo aplinkybių. Kaip skelbta žiniasklaidoje, paramos skiriant premjeru jį, o ne tuometinio socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko siūlytą Zigmantą Balčytį, G.Kirkilas važiavo prašyti Darbo partijos atstovų. Jo palydą tuo metu sudarė politologas Raimundas Lopata ir "Dujotekanos" vadovas, minėtas per saugumo skandalą, Rimandas Stonys.

Komentarai DELFI
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... &com=1&s=1

Paskaitykit, 2008 03 15 12:26
visiems vienodai teisingas, 2007 12 03 08:13


     Būdamas Prezidentu, Valdas Adamkus 1998 m. spalio 14 d. išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę Izraelio piliečiui T.Abramovič. Dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka šiam žydui tarpininkavo tuometinis Seimo vicepirmininkas, konservatorius A.Vidžiūnas. Dokumentuose, už kokius nuopelnus Lietuvai T.Abramovičiui suteikta pilietybė, įrašyta: “Nuopelnai nenurodyti”.

     1998 m. spalio 14 d. V.Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę 20-metei Baltarusijos pilietei A.Lavrinovič. Nuopelnai Lietuvai - “20 m. mergina nori mokytis Lietuvoje”.

     1999 m. sausio 19 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę profesoriaus J.Dvariono krikšto dukrai, Izraelio pilietei J.Kanovič, jos 4 metų sūnui D.Kanovič ir 11 metų N.Kanovič. Nuopelnai Lietuvai – nenurodyti.

     1999 m. balandžio 28 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę 16 metų Baltarusijos piliečiui J.Gulbinovič ir 14 metų Baltarusijos piliečiui V.Gulbinovič. Nuopelnai Lietuvai – nenurodyti.

     Tą pačią dieną Lietuvos pilietybė išimties tvarka buvo suteikta ir Izraelio piliečiui, kalėjusiam už šnipinėjimą Sovietų Sąjungai, Šabtajui Kalmanovičiui, Vokietijos piliečiui H.G.Kopke (nuopelnai Lietuvai – nenurodyti), Izraelio piliečiui G.Zundelovičiui (nuopelnai Lietuvai – nenurodyti).

     2000 m. sausio 17 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę Argentinoje gyvenančiam JAV piliečiui M.T.Cruz. Nuopelnai Lietuvai – parėmė Almos Adamkienės fondą, Nacionalinio operos ir baleto fondą.

     Tą pačią dieną pilietybė buvo suteikta ir 6 metų amžiaus JAV piliečiui A.P.Meilus. Už kokius nuopelnus Lietuvai – neaišku. Išimties tvarka Lietuvos pilietybė buvo suteikta ir 9 metų amžiaus JAV piliečiui V.M.Meilus. Už kokius nuopelnus – taip pat neaišku. Kaip neaišku ir tai, už kokius nuopelnus Lietuvai Valdas Adamkus suteikė Lietuvos pilietybę Meilų mamai, JAV pilietei G.T. Palubinskas.

     2000 m. liepos 4 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę Ukrainos piliečiui J.Sokolovui. Dėl pilietybės suteikimo tarpininkavo J.Borisovo konkurentas - UAB “Helisota” generalinis direktorius J.Legenzovas. Nuopelnai Lietuvai - “UAB “Helisota” nuopelnai Lietuvos aviacijai”.

     Tarpininkaujant Seimo nariams Rasai Juknevičienei ir Gediminui Kirkilui, 2001 m. lapkričio 10 d. Valdas Adamkus Lietuvos pilietybę suteikė Korėjos piliečiui H.K.Kimas. Kokie jo nuopelnai Lietuvai – nenurodyta.

     Tą pačią dieną išimties tvarka Lietuvos pilietybė buvo suteikta ir Kanados piliečiams – 16 metų amžiaus V.Pečiuliui ir 12 metų amžiaus V.I.Pečiuliui. Nuopelnai Lietuvai – “Dainuoja lietuviškos parapijos jaunimo chore”.

     2003 metų 24-ąją, likus vos dviem dienoms iki R.Pakso inauguracijos, prezidentas V.Adamkus dekretu Nr. 2073 suteikė Rusijos piliečiui M.Sadekovui Lietuvos pilietybę išimties tvarka. Nuopelnai Lietuvai: \"turėtų teigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai\" (pagal V. Uspaskich rekomendaciją)...

     Per savo pirmąją kadenciją V. Adamkus išimties tvarka yra suteikęs Lietuvos pilietybes beveik 300 asmenų.

     P.S. Už tai, kad R. Paksas suteikė pilietybę Borisovui už neginčijamą indėlį Lietuvos aviacijai, buvo nušalintas be teisės visą gyvenimą užimti pareigas, kuriose reikia prisiekti.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 17 Rgp 2008 13:38 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
Valdas Adamkus (Voldemaras Adamkavičius)


http://lt.wikipedia.org/wiki/Valdas_Adamkus

    Valdas Adamkus (iki 1955 m. Voldemaras Adamkavičius) - Lietuvos Respublikos prezidentas. Valdas Adamkus gimė Kaune 1926 m., tarnautojų šeimoje. Prasidėjus Antrajam Pasauliniui karui emigravo į Vakarus. 1949 m. atvyko į JAV, kur ir baigė Ilinojaus technologijos institutą. Nuo 1993 aktyviai dalyvauja atkurtos Lietuvos politiniame gyvename. Valdas Adamkus vedęs Almą Nutautaitę.

Biografija

    Gimė 1926 m. lapkričio 3 d. Kaune tarnautojų šeimoje. Tėvas - Ignas Adamkavičius, Nepriklausomybės kovų savanoris, vienas pirmųjų Lietuvos karo aviacijos mokyklos vadovų, vėliau - Kauno geležinkelio stoties policijos viršininkas. Motina dirbo Susisiekimo ministerijoje.

    Lankė Jono Jablonskio pradžios mokyklą, mokėsi Kauno "Aušros" gimnazijoje.

    Karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje. 1944-ųjų liepos mėnesį su tėvais pasitraukė į Vokietiją.

    Vokietijoje V. Adamkus baigė lietuvių gimnaziją, studijavo Miuncheno universitete, Gamtos mokslų fakultete.

    1949 m. atvyko į JAV. Dirbo darbininku automobilių dalių gamykloje Čikagoje, vėliau - braižytoju vienoje inžinerijos firmoje. 1960 m. baigė Ilinojaus technologijos institutą, įgijo statybų inžinieriaus specialybę.

    1951 m. Valdas Adamkus vedė Almą Nutautaitę.

Profesinė karjera

    Aštuntojo dešimtmečio pradžioje V. Adamkus pakviestas dirbti į kuriamą JAV aplinkos apsaugos federalinės valdžios instituciją - Aplinkos apsaugos agentūrą. Vadovavo aplinkos apsaugos mokslinio tyrimo centrui, vėliau paskirtas penktojo regiono (Vidurio Vakarų) Aplinkos apsaugos agentūros administratoriaus pavaduotoju . 1981 m. tapo šio regiono Aplinkos apsaugos agentūros administratoriumi.

"Veidu į Lietuvą"

     Valdas Adamkus aktyviai dalyvavo lietuvių išeivijos visuomeninėje ir politinėje veikloje. 1958 - 1965 m. buvo "Santaros-Šviesos" federacijos - liberalios krypties išeivijos visuomeninės organizacijos, paskelbusios šūkį "Veidu į Lietuvą" - vicepirmininkas, o 1967 m. išrinktas šios organizacijos pirmininku.

     Gyvendamas Jungtinėse Valstijose, rengė protesto prieš Lietuvos okupaciją akcijas, organizavo įvairias peticijas. 1961 - 1964 m. - Amerikos lietuvių bendruomenės (LB) tarybos narys, Centro Valdybos vicepirmininkas, Amerikos lietuvių tarybos (ALT) narys.

     Valdas Adamkus buvo aktyvus sporto renginių dalyvis ir organizatorius. 1948 m. Vokietijoje įvykusioje Pavergtųjų tautų olimpiadoje lengvosios atletikos rungtyse laimėjo du aukso ir du sidabro medalius. 1951 m. įsteigė JAV lietuvių akademinį sporto klubą "Lituanica". Pasaulio lietuvių žaidynių, įvykusių 1983 m., organizacinio komiteto pirmininkas.

    Nuo 1972 m. kasmet, o kartais keletą kartų per metus, atvykdavo į Lietuvą. Skatino ir rėmė vandenvalos įrenginių statybą, aplinkosaugos monitoringo plėtojimą, padėjo Baltijos šalių aplinkosaugos institucijoms apsirūpinti moksline literatūra, prietaisais bei programine įranga.

    Būdamas JAV paramos Baltijos šalims aplinkosaugos srityje koordinatoriumi, organizavo Lietuvos mokslo įstaigų atstovų stažuotes JAV, padėjo Vilniaus universiteto bibliotekai įsigyti naujausią mokslinę literatūrą.

    1993 m. - kandidato į Lietuvos Respublikos prezidentus Stasio Lozoraičio rinkimų kampanijos vadovas. 1996 m. aktyviai dalyvavo Lietuvos seimo rinkimų kampanijoje, telkdamas nuosaikiąsias vidurio politines jėgas.

Respublikos Prezidentas

    1998 m. Valdas Adamkus išrinktas Lietuvos Respublikos prezidentu. Šias pareigas pradėjo eiti 1998 m. vasario 26 d. Iškėlė spartaus šalies modernizavimo idėją ir nuosekliai remia jos įgyvendinimą. Lietuvos piliečiams įsipareigojo siekti trijų pagrindinių tikslų: laisvo žmogaus, atviros visuomenės, stiprios valstybės.

    2004 m. birželio mėn. antrą kartą išrinktas Lietuvos Respublikos prezidentu. Pareigas pradėjo eiti 2004 m. liepos 12 d.

Žygeivis, Маккейну, 2008 08 17 13:31

Маккейн, to Žygeivis, 2008 08 15 18:41
ты, Žygeivis, объясни: откуда Мадамкус так хорошо чирикает на русском? Он когда родился
------------------------------- --------------------

    1. В Литве до войны многие аристократические роды умели говорить и по польски, и по русски - а Вальдас Адамкус (настоящая фамилия - Вольдемарас Адамкавичюс, Адомкевич) именно из такого рода.

    Его отец - Игнас Адамкавичюс - учился до революции в Санкт- Петербургском технологическом университете, затем в Гатчинской военной школе - воевал, летчик. Дядя Адамкуса - Едвард Адамкавичюс тоже учился в Санкт-Петербурге, дивизионный генерал. Так что ничего странного, что и Адамкус знает русский (и польский, немецкий, английский).

    Откровенно говоря, Адамкус по польски, по моему, говорит даже лучше, чем на литовском. По русски - намного хуже :):):)

    2. Кроме того после WW2 Адамкус немало лет работал в военной разведке США - переводчиком с русского и польского (наверное и с литовского и немецкого).

Motina - ?



Tėvas - Ignas Adamkavičius


http://lt.wikipedia.org/wiki/Ignas_Adamkavi%C4%8Dius

    Ignas Adamkavičius (1896 m. lapkričio 21 Šiauliuose – 1987 m. rugpjūčio 12 d. Čikagoje, JAV) – vienas pirmųjų Lietuvos karo lakūnų, Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus tėvas, Edvardo Adamkavičiaus brolis.

Biografija

   1914–1915 m. studijavo Sankt Peterburgo technologijos universitete. 1915 m. mobilizuotas į Rusijos kariuomenę, 1917 m. pasiųstas mokytis į Gatčinos karo mokyklą. 1917 m., po Spalio perversmo Rusijoje, pasitraukė iš kariuomenės. Sankt Peterburge dalyvavo Lietuvių komiteto veikloje.

   Nuo 1918 m. sausio 1 d. – Lietuvos kariuomenės savanoris. 1919 m. sausio 1 d. kartu su Kaziu Škirpa ir kitais savanoriais Gedimino bokšte iškėlė Lietuvos tautinę vėliavą.

   1919 m. sausio 30 d. priimtas pirmuoju lakūnu į kuriamą aviacijos padalinį. Per kovas su Raudonąja armija vokiečių pilotuojamais lėktuvais kaip žvalgas skraidė į frontą. 1922 m. išėjo į atsargą.

   1944 m. pasitraukė į Vokietiją. 1950 m. apsigyveno Čikagoje, kur ir mirė 1987 m. rugpjūčio 12 d.


Dėdė - Edvardas Adamkavičius


http://lt.wikipedia.org/wiki/Edvardas_Adamkavi%C4%8Dius

    Edvardas Adamkavičius (Adomkevičius, Adamkevičius, 1888 m. kovo 30 d. Pikeliai, Židikų valsčius - 1957 m. gegužės 10 d. Vorčesteris, JAV) – Lietuvos karinis veikėjas, divizijos generolas.

Biografija

   Brolis Ignas Adamkavičius. 1914 m. Sankt Peterburge baigė Vladimiro karo mokyklą. 1912-1918 m. tarnavo Rusijos imperijos kariuomenėje, štabskapitonas. 1918 m. vasario - balandžio mėn. Rovno lietuvių bataliono vadas.

    Nuo 1918 m. spalio 23 d. Lietuvos kariuomenės savanoris. Nuo 1918 m. gruodžio mėn. Krašto apsaugos ministerijos Rikiuotės skyriaus viršininkas. 1919 m. kovo - gegužės mėn. ir rugsėjo mėn. ėjo Generalinio štabo viršininko pareigas. Nuo 1919 m. spalio mėn. Kauno bataliono, nuo 1919 m. gruodžio mėn. Septintojo pėstininkų pulko vadas. Dalyvavo kovose su Raudonąja armija, bermontininkais ir Lenkijos kariuomenės daliniais. 1921-1922 m. ypatingųjų reikalų karininkas prie kariuomenės vado. 1922-1928 m. Biržų ir Biržų apskrities karo komendantas. 1928-1930 m. Devintojo pėstininkų pulko vadas. 1930 m. baigė Aukštuosius karininkų kursus. 1930-1935 m. Trečiosios, nuo 1935 m. Antrosios divizijos vadas. 1937 m. divizijos generolas.

    TSRS okupavus Lietuvą 1940 m. paleistas į atsargą. 1944 m. pasitraukė į Vokietiją. 1949 m. atvyko į JAV. [1]

Įvertinimas

   * 1920 m. Vyčio kryžiaus 5 laipsnio ordinas

Žmona - Alma Adamkienė-Nutautaitė


http://lt.wikipedia.org/wiki/Alma_Nutautait%C4%97

     Alma Adamkienė (g. 1927 m. vasario 10 d. Šiauliuose) – lietuvių filantropė, visuomenės veikėja, pirmoji šalies dama.

Šeima

     Adamkienės tėvas Stasys Nutautas buvo prekybininkas; motina Ona Soblytė-Nutautienė talkino vyrui versle. Jos tėvas, gimęs 1899 metų kovo 8 dieną, mirė 1977 metais Čikagoje, motina, gimusi 1904 metų birželio 29 dieną, palaidota 2006 Vilniuje.

     Tarybinei kariuomenei 1944 metais veržiantis į Lietuvą, Nutautų šeima, o kartu su jais ir Alma, turėjo pasitraukti į Vokietiją. Vėliau, 1949 metais, jie persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas. Alma Adamkienė Vokietijoje baigė Eikšteto gimnaziją, vėliau studijavo Erlangeno universiteto Filologijos fakultete, Bavarijoje.

    1951 metais Alma ištekėjo už Valdo Adamkaus.

    Atvykusi į Jungtines Amerikos Valstijas, Alma Adamkienė dirbo plieno gamyklos laboratorijoje laborante, vėliau draudimo kompanijoje. Nuo 1962-ųjų net dvidešimt penkerius metus ji vadovavo Adamkų įsigytai Tabor Farmos vasarvietei, kuri tapo svarbiu lietuvybės centru. Čia daug metų vykdavo liberaliosios pakraipos lietuvių išeivių organizacijos „Santara-Šviesa“ suvažiavimai.

    Dar 1997 metų rudenį vykstant Prezidento rinkimų kampanijai, Alma Adamkienė nusprendė, kad ir kaip baigtųsi rinkimai, ji Lietuvoje pradės labdaringą veiklą.

    1999 metų kovo 17 dieną buvo įkurtas Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondas, kurio paskirtis – padėti vaikams. A. Adamkienė yra Jungtinių Amerikos Valstijų pilietė.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 21 Bal 2009 12:37 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
Valdas Adamkus ir KGB (I dalis)


http://www.alfa.lt/straipsnis/10269325/ ... 4-20_07-15

http://www.balsas.lt/naujiena/248571/va ... a-politika

2009-04-20 07:15
Valdas Vasiliauskas | „Lietuvos žinios“

    Tai nebus banalus dar vieno pokomunistinės Vidurio ir Rytų Europos valstybės vadovo „demaskavimas“ – šiuose kraštuose KGB ir giminiškos slaptosios tarnybos kontroliavo visas sritis, taip pat ir opoziciją, totalitarinėse visuomenėse net pasipriešinimo herojai negalėjo išvengti kontaktų su saugumu. Tačiau to nepasakysi apie šios publikacijos herojų, išaugusį ir subrendusį laisvame Vakarų pasaulyje, užėmusį atsakingiausią valdžios postą, visuomet galėjusį rinktis.

    Skiriu visiems Amerikos lietuviams, kurie niekad nesitaikstė su Lietuvos okupacija ir aneksija.

    Šis žurnalistinis tyrimas yra iki „Fermerio“. Kitaip tariant, paremtas ne kokiais slaptaisiais archyvais, o lengvai prieinamais dokumentais ir autoriaus patirtimi, ignoruojantis paplitusias insinuacijas ir konspiracines teorijas apie „Fermerį“, – pasakojantis tik apie legalius herojaus ryšius su oficialiais asmenimis. Todėl tai nėra „demaskavimas“, o tik faktų konstatavimas.

Mitas apie dvi kadencijas


    Nors netrukus rūmų S.Daukanto aikštėje šeimininkas su visa jį atlydėjusia iš Amerikos svita sugrįš į Čikagą, vis dar gajus mitas apie dvi Valdo Adamkaus kadencijas.

    Pirmoji – saulėtoji, be jokio debesėlio, nebent šešėlį mesdavo koks į intrigas linkęs patarėjas. Ir kur kas prasčiau nusisekusi antroji. Bet ir tai veikiau ne paties V.Adamkaus kaltė, o dėl netikusių patarėjų, kurie sąmoningai ar iš kvailumo kompromitavo valstybės vadovą. Tokia schema buvo ilgai įtikėjęs ir šių eilučių autorius, kuriam net iki antrosios kadencijos vidurio V.Adamkus išliko moralinis autoritetas.

    Tai netrukdydavo net ir per pirmąją kadenciją retsykiais patraukti per dantį valstybės vadovą dėl vieno ar kito sprendimo, kurį vertindavau kaip išimtį iš taisyklės ar apmaudų nesusipratimą. Ir nors susitikęs Jo Ekscelencija vadindavo mane savo didžiausiu kritiku, iš tikrųjų buvau ištikimiausias V.Adamkaus šalininkas, kuriam nereikėjo sukti galvos, už ką balsuoti per tris pastaruosius prezidento rinkimus.

    Tačiau viskas apsivertė po pulkininko Vytauto Pociūno žūties ir parlamentinio Valstybės saugumo departamento (VSD) tyrimo metu. Prezidentas visais įmanomais būdais, net pasitelkęs Konstitucinį Teismą, blokavo tyrimą, kaip savo akies vyzdį gynė Arvydo Pociaus, Dainiaus Dabašinsko ir Dariaus Jurgelevičiaus šutvę (pastarieji du iki šiol neišmesti iš VSD). Gelbėdamas KGB rezervininkų kailį, valstybės vadovas net pareiškė, kad laikas pamiršti KGB kaip neegzistuojančią organizaciją.

     Nuosekli ir nepajudinama V.Adamkaus pozicija VSD skandalo metu parodė, kad visos ankstesnės „išimtys“ ir „nesusipratimai“ – ordinai KGB karininkams, keista draugystė ir slapti susitikimai su Vladimiro Putino aplinkos žmogumi, KGB generolu Vladimiru Jakuninu, antikagėbistinių įstatymų vetavimas – susiklosto į logišką grandinę, kuri apima kur kas didesnį laiko tarpą, nei dvi prezidento kadencijos, nusidriekia į tolimus sovietų okupacijos laikus.

     Dėsninga net tai, kad sovietmečiu Amerikoje mane su būsimuoju Lietuvos prezidentu V.Adamkumi supažindino KGB majoras.

Karas be paliaubų


     Viena iš paskutiniojo TSKP generalinio sekretoriaus Michailo Gorbačiovo paskelbtos „demokratizacijos“ bei „perestroikos“ pasekmių, taip pat ir artėjančios šaltojo karo pabaigos ženklų – ir Jaunimo teatro gastrolės Amerikoje 1988 metų visą gegužės mėnesį.

     Šaltasis karas jau faktiškai buvo pasibaigęs tarp sovietų ir amerikiečių, tačiau ne tarp išeivijos ir sovietinės Lietuvos valdžios. Aš, tos valdžios atstovas, delegacijos vadovas, buvau psichologiškai nepasiruošęs sovietų Lietuvos nepripažinimo politikai, kurios išeivija vieningai ir kietai laikėsi.

     M.Gorbačiovo „perestroikos“ laikais padaręs svaiginančią karjerą (būdamas 33–ejų tapau jauniausiu Sovietų Sąjungoje Kultūros ministerijos Meno reikalų valdybos viršininku), paikai tikintis padaryti tai, kas neįmanoma – reformuoti sovietinius teatrus, geriausias Lietuvos metų teatro kritikas, kurio straipsnius spausdino Maskvos žurnalai ir net „Literaturnaja gazeta“, talentingų režisierių Dalios Tamulevičiūtės, Eimunto Nekrošiaus ir daugumos nuostabių Jaunimo teatro aktorių draugas, tikras likimo numylėtinis, Amerikoje ūmai tapau raupsuotuoju, kurio viešuose renginiuose šalinosi visi vietos lietuviai. Mat buvau delegacijos vadovas, visų Lietuvos teatrų viršininkas, vadinasi, nekenčiamos komunistų valdžios atstovas. Čia nebuvo nieko asmeniška: po oficialios programos privačiai negalėjau atsiginti besiperšančių į bičiulius tautiečių ir pakvietimų į namus. Tačiau kaip Lietuvos SSR Kultūros ministerijos atstovas buvau tuščia vieta.

     Šaltojo karo su Amerikos išeivija paliaubų nebuvo paskelbęs ir KGB Lietuvos skyrius. Dar 1987 metų gruodį Lietuvos KGB vadovas generolas majoras E.Eismuntas išsiuntė SSRS KGB PGU viršininko pirmajam pavaduotojui generolui leitenantui V.Kirpičenkai prašymą leisti įtraukti į Jaunimo teatro grupę, vykstančią per „Moskoncerto“ liniją į JAV, Lietuvos KGB pirmojo skyriaus vyresnįjį operatyvinį darbuotoją majorą Praną Sinkevičių, prisidengusį „Tėviškės“ draugijos atsakingojo darbuotojo statusu.

     Ir netrukus Lietuvos kultūros ministras Jonas Bielinis savo kabinete man, kaip delegacijos vadovui, pristatė draugą P.Sinkevičių, kurį aš savo ruožtu pristačiau Jaunimo teatro trupei kaip „Tėviškės“ draugijos darbuotoją ir vertėją. Nors jau iš pradžių ir Jaunimo teatrui, ir vėliau Amerikos lietuviams nebuvo paslaptis „vertėjo“ tikroji darbovietė ir net laipsnis (apie tai esu išsamiai rašęs „Lietuvos žinių“ 2008 m. liepos 14 d. numeryje).

    Būdinga, kad E.Eismunto rašte Maskvos viršininkams net neminimi gastrolių organizatoriai ir šeimininkai amerikiečiai – KGB domino tik lietuvių išeivija. Lietuvos KGB vadovas taip argumentuoja būtinybę įtraukti į delegaciją patyrusį saugumo karininką: „Pasiekianti Lietuvos SSR KGB medžiaga liudija, kad Jaunimo teatrui padidintą dėmesį rodo lietuvių emigracijos sluoksniai. Atskiri jų atstovai planuoja atvykti į Hjustoną ir Čikagą, kur vyks tarybinių artistų gastrolės, pažiūrėti spektaklių ir susitikti su svečiais. Tarp jų laukiama ir atvykstant mūsų operatyvinio susidomėjimo objektų. Taip pat tarybiniai artistai vizito JAV metu gali būti paveikti reakcinių emigracijos centrų kryptingos ideologinės įtakos.“

     Generolas majoras savo pavaldiniui suformuluoja šiame rašte tokias užduotis: „Drg. P.K.Sinkevičiui užsienio komandiruotės metu bus pavesta surinkti informaciją apie procesus, šiuo metu vykstančius užsienio lietuvių kolonijoje, ištyrinėti atskirus mūsų operatyvinio susidomėjimo objektus, gauti nuorodas į naujus, žvalgybą dominančius asmenis.“

Pusryčiai Čikagoje


     Vieną rytą Čikagoje „vertėjas“ ūmai tarė: „Netrukus supažindinsiu su labai įdomiu žmogumi.“ Tai nebuvo ekspromtas – tuo įsitikinau vėliau, jau nepriklausomybės laikais gavęs Jaunimo teatro gastrolių Amerikoje KGB bylą: šiam susitikimui ruoštasi buvo jau Lietuvoje.

     Matyt, Vilniuje buvo sankcionuotas ir mano pakvietimas į jį – gal kaip savotiška paguodos premija už lengvai nuspėjamą mano kuklios asmenybės viešą boikotą ir pažeminimą. Lietuvoje, nors ir užimdamas atsakingas pareigas, neturėjau nė mažiausios progos net priartėti prie tokio žmogaus kaip V.Adamkus – su atvykusiais iš Vakarų tautiečiais Lietuvoje galėjo bendrauti tik griežtai atrinkti patikimi asmenys, su V.Adamkumi interviu daryti privilegiją turėjo tik vienas laikraštis – „Tiesa“. Sovietų Lietuvoje V.Adamkus buvo pats žinomiausias ir populiariausias Amerikos lietuvis – gal net žinomesnis už „pažangų Amerikos lietuvį“ (kitaip tariant, komunistą) Antaną Bimbą, kuriam buvo suteikti Lietuvos SSR nusipelniusio žurnalisto ir nusipelniusio kultūros veikėjo vardai.

    Ir štai dabar kavinėje Čikagoje, prie Mičigano ežero, mane su Pranu ši garsenybė, būsimasis Lietuvos prezidentas vaišina pusryčiais. Knebinėju savo kiaušinienę su bekonu ir atidžiai klausausi KGB majoro ir V.Adamkaus dialogo – nežinojau, kad po daugelio metų šį pokalbį, P.Sinkevičiaus užrašytą, skaitysiu KGB byloje – savotiškas jausmas. Galiu patvirtinti, kad ataskaitos autorius nieko neprikūrė ir nepraleido. KGB majoras P.Sinkevičius savo viršininkams atsiskaitė apie visus susitikimus ir su juo Amerikoje bendravusius tautiečius – V.Adamkus šioje ataskaitoje yra pirmasis (čia cituojami, kaip ir visi KGB dokumentai, versti iš rusų kalbos):

    „1. Adamkus Valdas. Per pasitelktą „Karalių“ operatyvinis darbuotojas pasiuntė jam tam tikrą Kauno vykdomojo komiteto dokumentaciją dėl valymo sistemų. Atvykęs į Čikagą operatyvinis darbuotojas papasakojo „Markui“ (agentų slapyvardžiai – aut.), kad nuo Kauno vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojo atvežė dovaną V.Adamkui, ir prašė jį surasti.

     Gegužės 24 dienos ryte V.Adamkus paskambino operatyviniam darbuotojui į viešbučio numerį, susitarė papusryčiauti kavinėje Mičigano aveniu.

     Pusryčių metu V.Adamkus su pasididžiavimu pareiškė, kad vadovauja didžiuliam departamentui, jam pavaldūs apie 1500 darbuotojų. Jo vadovaujamas biuras užsiima ekologijos klausimais šešiose JAV Vidurio vakarų valstijose, kuriose gyvena apie 30 mln. žmonių. Jo nuopelnas, kad Mičigano ežero vanduo tapo švarus. Atseit jam teko atlaikyti sunkią kovą su firmomis ir įmonėmis. Prieš V.Adamkų buvo rezgamos intrigos, buvo bandoma jį atleisti, tačiau jis sugebėjo atsilaikyti ir privertė įmones skirti lėšų valymo įrengimams.

     Ta proga V.Adamkus palietė klausimą apie aplinkos užterštumą respublikoje. Jo nuomone, mūsų padėtis katastrofiška. Jeigu artimiausiu metu nebus imtasi radikalių priemonių, situacija gali tapti nekontroliuojama, bus neįmanoma išvalyti Nemuno ir sugrąžinti ekologinės pusiausvyros. Apie tai V.Adamkus kalbėjo su dideliu pasipiktinimu, nepalankiai atsiliepė apie buvusius mūsų vadovus, griežtai kritikuodamas centralizacijos politiką.

     Susidarė įspūdis, kad V.Adamkus teigiamai vertina M.Gorbačiovą, pritaria demokratizacijos ir perestroikos procesui mūsų visuomenėje. Jo nuomone, Ronaldo Reagano vizitas ir pasirašyta sutartis tarp dviejų šalių stiprina TSKP Generalinio sekretoriaus autoritetą ir pozicijas.

     Pokalbio metu operatyvinis darbuotojas perdavė V.Adamkui dovaną iš Kauno miesto vykdomojo komiteto nuo Kučinsko ir padėkojo už jo pastangas organizuojant krepšininko Arvydo Sabonio gydymą JAV.

     Operatyvinio darbuotojo žodžiai sujaudino V.Adamkų ir paskatino jį atviram pokalbiui apie šį sportininką.

     V.Adamkus papasakojo, kad A.Sabonis yra Portlende ir sėkmingai sveiksta. Kadangi jis labai ilgisi namų, lietuviai emigrantai pakvietė jį į sporto šventę Čikagoje, vykusią gegužės 20–23 dienomis. (...).

     V.Adamkus žiūrėjo Jaunimo teatro spektaklius, dalyvavo susitikime su svečiais „Jaunimo centre“. Tačiau operatyvinis darbuotojas su juo daugiau nesikalbėjo.

     V.Adamkus sudarė įtakingo ir tikslo siekiančio žmogaus įspūdį. Mėgsta jam adresuotas pagyras. Pokalbio metu atvirai išdėsto savo poziciją.“

     Visiškai nekaltas, netgi tuščias pokalbis, įvykęs tarytum iš priedermės. Bet jis įdomus dėl kitko. Lietuvoje KGB, keliantis visuotinį mirtiną siaubą, egzistavo tarytum neregimas – saugumas buvo visur ir sykiu jo veiklos niekas nematė. KGB bemaž nebuvo minimas to meto spaudoje, kadriniai karininkai, nekalbant apie slaptuosius agentus, neturėjo teisės prašaliečiams atskleisti savo darbovietės.

     Tik po Sovietų Sąjungos žlugimo sužinojau, kad keli mano gerai pažįstami teisininkai, su kuriais sykiu studijavau Vilniaus universitete, buvo gavę paskyrimus į KGB – jie man visąlaik melavo, kad dirba milicijoje ir prokuratūroje. Po gastrolių Amerikoje mano naujasis pažįstamas P.Sinkevičius Lietuvoje dingo kaip į vandenį – daugiau jo niekad nesutikau. Tačiau per pusryčius Čikagoje buvo akivaizdu, kad KGB majoras ir V.Adamkus susitinka ne pirmą kartą. Suprantama, P.Sinkevičius man nepasakė, kur jis susipažino su V.Adamkumi – Amerikoje ar Lietuvoje. V.Adamkus turėjo anaiptol ne vieną ir ne vien tokių pažįstamų iš Lietuvos. Štai čia ir prasideda visas įdomumas.

Komentarai Alfa.lt
http://www.alfa.lt/komentarai/straipsni ... nding=true

Komentarai Balsas.lt
http://www.balsas.lt/naujiena/248571/va ... komentuoti

Valdas Adamkus ir KGB (II dalis)


http://www.alfa.lt/straipsnis/10269480/ ... 4-21_00-00

http://www.balsas.lt/naujiena/248766/va ... a-politika

2009-04-21 00:00
Valdas Vasiliauskas | „Lietuvos žinios“

Pirmoji banga


     Okupacijos laikais buvo ir toks anekdotas. „Ko jūs taip veržiatės į Vakarus“, – kamantinėja komisija kandidato į turistinę grupę. „Kad pamatyčiau, kaip tie Vakarai pūva“, – nė nemirktelėjęs atšauna pilietis.

     Išvykti su turistine grupe į užsienį buvo didžiausia sovietinio žmogaus svajonė (pirmą kartą su turistine grupe už kordono Leonido Brežnevo, vadinamaisiais stagnacijos, laikais – į „liaudies demokratinę“ Vengriją – buvau išleistas, sulaukęs tik 31 metų).

     O gauti komandiruotę į užsienį, stažuotis Vakaruose arba su šeima persikelti ilgalaikiam darbui už geležinės uždangos galėjo tik sovietinis elitų elitas, kuris turėdavo įveikti daugybę patikrinimo filtrų ir konkurentų. Tarp šių laimingųjų patekdavo ir keli lietuviai – Maskva visoms respublikoms, taip pat ir Lietuvai, skirdavo neoficialias kvotas – Sovietų Sąjungos pasiuntinybių darbuotojų ir Maskvos laikraščių korespondentų užsienyje vietas.

     Kita vertus, vyko ir priešingas procesas: net ir šaltojo karo laikais kai kuriems išrinktiesiems JAV lietuviams nekildavo kliūčių atvykti į okupuotą Lietuvą ir net organizuoti išeivijos turistines keliones į tėvynę (“Pirkliui“, Algiui Grigui ir kt.). Tokios privilegijos kaina visiems buvo žinoma.

     Griūvus Berlyno sienai šie žmonės, vieninteliai įgiję Vakarų ir Rytų bendravimo patirties, iš anksčiau šiapus ir anapus geležinės uždangos turėję kontaktų, galėjo sovietinei nomenklatūrai nutiesti kelius į Vakarų verslo pasaulį, o vakariečiams – į pokomunistinę erdvę bent jau dėl anglų kalbos mokėjimo. Todėl jie užėmė geriausias pozicijas. Tai buvo pirmoji vakariečių banga, užplūdusi Lietuvą su įvairiais komerciniais pasiūlymais. Dažniausiai – savanaudiškais ir avantiūristiškais.

    Tarp tų gerai angliškai kalbančių ir ryšiais su Vakarų verslo pasauliu besigiriančių avantiūristų buvo nemažai darbą po Sovietų Sąjungos žlugimo užsienyje praradusių lietuvių, buvusių tarybinių piliečių. Vienas tokių buvo Voldemaras Kančas.

Tyras pasiaukojantis lietuviškumas


    Šiaulietis V.Kančas (buvęs Lietuvos komunistų partijos CK darbuotojas) buvo iš tų retų lietuvių, kurie iškopė iki to specifinio sovietų elito sluoksnio, kurio atstovai su šeima gyveno ir dirbo Vakaruose. Jis dirbo sovietų konsulu ambasadoje Vašingtone. Kremliui ištikimai tarnavo ir po 1990 metų kovo 11-osios – iki pat Sovietų Sąjungos žlugimo. Kadangi neturėjo Rusijos pilietybės, atsidūrė gatvėje. Bet neprapuolė – gavo žalią kortą. Ir pradėjo rodytis nepriklausomoje Lietuvoje, pretenduodamas į ne bet ką, o į Lietuvos vyriausybės ir Vakarų verslo tarpininkus. V.Kančo neglumino įtarimai, kad jis buvo susijęs su Maskvos specialiosiomis tarnybomis. Šiuos įtarimus jis atremdavo vienu raštu, kuris svetingai atverdavo visus kabinetus Lietuvoje.

    Tai Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo ir sporto sąjungos bei IV Pasaulio lietuvių sporto žaidynių organizacinio komiteto pirmininko V.Adamkaus padėka, adresuota „Gerb. konsului Voldemarui Kančui, USSR ambasada, Washington, DC“.

    Dėkodamas už paramą žaidynėms V.Adamkus rašo: „Gerai žinau, kad tik Jūsų asmeniniu pasišventimu ir pasiaukojimu Amerikos lietuviai gali šiandien kartu su visa tauta dalyvauti šioje šventėje. Įvertindamas Jūsų profesionalumą ir tyrą pasiaukojantį lietuviškumą, Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo ir sporto sąjungos, o taip pat ir IV PLSŽ organizacinio komiteto vardu reiškiu gilią padėką Jums ir Poniai, jungdamas savo asmeninius linkėjimus.“

    Padėka priešiškos Lietuvai valstybės konsului datuota 1991 metų rugpjūčio 20 diena, tai yra prabėgus net pusantrų metų po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir faktiškai jau rugpjūčio pučo Maskvoje dienomis.

     Šis čekisto „tyras pasiaukojantis lietuviškumas“ Lietuvai kainavo nei daugiau, nei mažiau – 30 mln. dolerių, kurie jaunai valstybei buvo skirti iš Didžiosios Britanijos „Midland Bank“ ir kurie, V.Kančiui tarpininkaujant tarp A.Šleževičiaus vyriausybės ir „Philips“ kompanijos, beprasmiškai buvo sukišti į Šiaulių oro uosto plėtrą (šią vieną pirmųjų aferų nepriklausomoje Lietuvoje esu prieš dešimtmetį išsamiai aprašęs „Ekstros“ žurnale).

V.Adamkaus draugai


     V.Adamkus bičiuliaudavosi ir su kitais Kremliaus į JAV komandiruotais lietuviais, bendraudavo šeimomis. Tie susitikimai dažnai įvykdavo V.Adamkaus prašymu. Po to V.Adamkaus draugai pokalbių turinį kruopščiai užrašydavo rusų kalba ir išsiųsdavo į Maskvą bei Vilnių.

     Vienas tokių susitikimų metraštininkų buvo Sovietų Sąjungos ambasados Vašingtone pirmasis sekretorius V.I.Sakalauskas, kurio dienoraštis keturiais egzemplioriais keliaudavo į KGB, Lietuvos KP CK užsienio reikalų skyrių ir Lietuvos užsienio reikalų ministeriją.

     Štai kelios ištraukos iš „V.I.Sakalausko dienoraščio“, kuris su grifu „Slaptai“ buvo saugomas Lietuvos SSR užsienio reikalų ministerijos archyve.

    „POKALBIO UŽRAŠAS

    Su JAV penktojo regiono gamtos apsaugos agentūros administratoriumi ir šios žinybos užsienio ryšių komisijos pirmininku Valdu ADAMKUMI 1984 metų sausio 11

    V.Adamkus vadovavo JAV gamtos apsaugos delegacijai, vykusiai 1983 metų rugsėjį į SSSR susitikti su sovietų atstovais. Po oficialių derybų delegacijos nariai grįžo į JAV, o V.Adamkus dar dvi savaites buvo Lietuvos SSR kaip Vilniaus valstybinio universiteto svečias, skaitęs paskaitas apie gamtos apsaugą.

    Grįžęs į Čikagą V.Adamkus paprašė susitikimo aptarti klausimų, susijusių su jo viešnage SSSR.

    Susitikimas įvyko mano vizito į Čikagą metu.

    Pokalbio metu V.Adamkus pirmiausia pareiškė padėką sovietinėms organizacijoms, kurios, nepaisant paaštrėjusių JAV ir SSSR santykių, gerai priėmė jų delegaciją ir organizavo išvyką į Lietuvos SSR.

    V.Adamkaus žodžiais, sovietų pusė deryboms pasiruošė gerai, jos vyko organizuotai ir dalykiškai. Susitikimų ir pokalbių rezultatais amerikiečiai liko patenkinti.

    Drauge V.Adamkus pokalbio metu ne kartą pabrėžė, jog už derybų salės sienų santykiai tarp tarybinių specialistų ir amerikiečių buvo pabrėžtinai oficialūs, be nereikalingų „emocijų ir draugiškų jausmų“.

    Amerikiečiams susidarė įspūdis, kad sovietų organizatoriai mėgino organizuoti tik dalykinius susitikimus.

    Amerikiečių delegacijos nariai tokį „atsargumą“ linkę aiškinti sovietų organizatorių baime amerikiečių polemikos dėl Pietų Korėjos lėktuvo incidento. Tačiau, kaip pokalbyje pabrėžė V.Adamkus, šie nuogąstavimai buvo nepagrįsti, nes prieš delegacijos išvyką į SSSR Valstybės departamentas uždraudė liesti šį klausimą.

    Kaip toliau papasakojo V.Adamkus, delegacijos nariai liko patenkinti pažintine kelione į Armėnijos SSR.

    V.Adamkui teko ilgai įkalbinėti amerikiečių ambasados Maskvoje darbuotojus duoti sutikimą jo kelionei į Vilnių. Ambasados bendradarbiai įkalbinėjo atsisakyti jos dėl sudėtingos tarptautinės padėties, galimų provokacijų ir t. t.

    V.Adamkui pavyko gauti leidimą, tačiau teko nusileisti vienam ambasados reikalavimui: į Vilnių keliauti traukiniu, o ne lėktuvu, „kad nepažeistų Reagano sankcijos“.

    Nesiimu spręsti, ar V.Adamkus Sovietų Sąjungos tarnyboms atskleidė ką svarbaus, tačiau tai, ką jis toliau papasakojo V.Sakalauskui, labiau panašu į Amerikos lietuvių organizacijų įskundimą ir išdavystę. Iš anksto žinodami lietuvių išeivijos planus, KGB ir visa propagandos mašina galėjo ramiai ruošti „kontrpriemones“.

    „Toliau V.Adamkus papasakojo apie padėtį JAV emigracijos sluoksniuose, kuriuose jis gerai žinomas ir pelnęs jų didelį autoritetą, – tęsia nuolatinis V.Adamkaus metraštininkas ir nuodėmklausys V.Sakalauskas. – V.Adamkus pastebėjo, kad jau seniai vyksta JAV Valstybės departamento ir lietuvių emigracijos derybos dėl vadinamosios Lietuvos pasiuntinybės Vašingtone personalo išplėtimo. Konkrečiai kalbama apie tai, kad į pagalbą vadinamajam Lietuvos reikalų patikėtiniui S.Bačkiui iš Italijos būtų nukreiptas Stasys Lozoraitis, šiuo metu einantis Lietuvos reikalų patikėtinio Vatikane pareigas.

     Principinis Valstybės departamento sutikimas šiuo klausimu neva jau gautas. Apie tai V.Adamkui papasakojo pats S.Lozoraitis, kuris „kaip paslaptį“ atskleidė mano pašnekovui, jog po metų, o galbūt ir anksčiau S.Bačkis išeis „į pensiją“, o jo vietą užims jis, S.Lozoraitis.

    Tokios „Lietuvos pasiuntinybės vadovybės“ Vašingtone permainos visiškai atitinka lietuvių reakcionierių interesus, nes jie seniai ieško „diplomatinės Lietuvos tarnybos“ JAV aktyvizacijos kelių. Dar daugiau, 1983 metų gruodį Italijoje mirus vadinamajam Lietuvos diplomatinės tarnybos užsienyje šefui Stasiui Lozoraičiui vyresniajam, emigracijos sluoksniuose sustiprėjo kalbos, kad šią pareigybę drauge užims „Lietuvos reikalų patikėtinis“ Vašingtone, kad sustiprintų jo autoritetą Baltuosiuose rūmuose.

    Toliau V.Adamkus papasakojo apie kai kurias antitarybines akcijas, planuojamas baltų organizacijų Los Andžele Olimpinių žaidynių metu. V.Adamkaus žodžiais, šių renginių iniciatorė yra „Amerikos baltų laisvės lyga“ (“Baltic American Freedom Leaque“), kurios štabas yra Los Andžele. Šios reakcingos organizacijos pirmininkas Antanas Mažeika neseniai buvo atvykęs į Čikagą susitikti su Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovais, susitikimo metu jis papasakojo, kas padaryta ruošiant šiuos antitarybinius renginius. Jis bandė išsiaiškinti, kokios talkos gali sulaukti iš kitų emigracijos organizatorių.

    Antitarybinėms akcijoms rengti sudarytas specialus komitetas, į kurio sudėtį be A.Mažeikos įeina Juozas Kojelis (tėvas Lino Kojelio, dirbančio Baltuosiuose rūmuose), Simas Kudirka, Vladas Šakalys, Valdis Pavlovskis, Avo Piirsildas, Saulė Damušis ir kiti antitarybininkai.

    Jau išnuomota didelė patalpa pagrindinės Olimpinių žaidynių arenos kaimynystėje, kur įsikurs „organizacinio komiteto“ štabas, Olimpinių žaidynių metu bus eksponuojamos parodos, demonstruojami kino filmai, vyks kiti antitarybiniai renginiai. Organizacinio komiteto nariai kelia vieną svarbiausių uždavinių – pritraukti į šiuos renginius kuo daugiau sportininkų ir turistų iš Pabaltijo respublikų.

    V.Adamkui žinoma, kad „organizacinio komiteto“ nariai jau dabar sudarinėja kandidatų iš Pabaltijo respublikų sportininkų į SSSR olimpinę rinktinę sąrašus, renka medžiagą apie juos. Kada bus žinomos tikslios olimpiečių pavardės, Organizacinis komitetas paruoš pažymas apie kiekvieną pabaltijietį sportininką ir išsiuntinės Amerikos ir užsienio žurnalistams, kad jie, kaip išsireiškė A.Mažeika, „rašydami apie juos laikraščiuose, nevadintų jų rusais.

    Pirmasis sekretorius V.I.Sakalauskas (parašas).“

Jiems nepakeliui


    Dar akivaizdžiau V.Adamkaus pažiūras atskleidžia V.Sakalausko 1984 metų gegužės 22 dienos dienoraščio užrašai:

    „Tolesnio pokalbio metu V.Adamkus pasmerkė koalicijos „Uždrausti sovietus“ veiklą, kurioje, kaip žinoma, aktyvų vaidmenį atlieka tokios emigracijos organizacijos kaip „Amerikos baltų laisvės lyga“ (“The Baltic American Freedom Leaque“), vadovaujama aršaus antitarybininko A.Mažeikos.

    Sykiu V.Adamkus, apibūdindamas šių antitarybinių organizacijų galimybes, pažymėjo, kad realiai jos daug silpnesnės, nei stengiasi save parodyti. Jo žodžiais, „Lygai“ nepavyko, pavyzdžiui, surinkti planuotų 50 tūkst. dolerių galimų „nesugrįžėlių“ išlaikymui, neturi jokių specialių butų „perbėgėlių“ prieglaudai, nepasitvirtino kalbos ir apie tai, kad „lyga“ turi savų žmonių Olimpiados organizaciniame komitete.

    Visas sukeltas antitarybinis triukšmas greičiau buvo skirtas tam, kad atkreiptų į save R.Reagano administracijos ir amerikiečių spaudos dėmesį. Tai, V.Adamkaus nuomone, jiems pavyko. Dar nė vienas amerikiečių laikraštis, o tuo labiau televizija nepublikavo ir neperdavė tiek daug medžiagos apie reakcingų emigracijos organizacijų veiklą JAV, kaip tai darė jie paskutinius tris šių metų mėnesius.

    Nors sovietų sportininkai neatvyks į Olimpines žaidynes, toliau kalbėjo V.Adamkus, reakcinių baltų ir ukrainiečių emigracijos organizacijų vadovai nutarė pratęsti pradėtą antitarybinę kampaniją. Šių metų gegužės pradžioje susirinkę Kanados mieste Toronte latvių, lietuvių, estų ir ukrainiečių bendruomenių lyderiai priėmė sprendimą surengti šių metų liepos pradžioje vadinamąją „Laisvės olimpiadą“, į kurios programą, be kitų renginių, įtraukė estafetę maršrutu Torontas–Los Andželas, kuri prasidės šių metų liepos 2 ir finišuos rugpjūčio 5 dieną.

    Laukiama, kad viena iš estafetės organizatorių bus vadinamoji „Šiaurės Amerikos baltų sporto federacija“, kurios pirmininkas yra V.Adamkus.

    Asmeniškai V.Adamkus nepritaria tokiam bėgimui, kuris turės greičiau politinį nei sportinį charakterį, todėl jis neketina dalyvauti jį organizuojant. Apie tai jis tvirtai pareiškė „Laisvės olimpiados“ Organizacinio komiteto posėdyje šių metų gegužės 12 dieną.

    Tai jau ne pirmas atvejis, kai Adamkus pradeda konfliktą su reakcinės JAV lietuvių emigracijos lyderiais. Jis nurodė savo pasisakymą Klivlendo mieste šių metų vasarį vadinamosios „Lietuvos nepriklausomybės dienos“ proga. Tada vakaro organizatoriai jam priekaištavo, kad jo pranešimas buvo per „minkštas“, be reikalingų akcentų apie „okupuotos Lietuvos padėtį“, be garsių raginimų ją „išvaduoti“ ir t. t. V.Adamkus mano, kad su kraštutiniais reakcionieriais jam nepakeliui, nes jie „atsiliko nuo gyvenimo“, sąmoningai nenori matyti to progreso, kurio pasiekė dabartinė Lietuva. Jis – už glaudžius mokslinius, kultūrinius, sportinius emigracijos ir Tarybų Lietuvos ryšius ir pasiryžęs siekti bendradarbiavimo šiam reikalui.

    Pirmasis sekretorius V.I.Sakalauskas (parašas).“

Epilogas


    Likimui panorus, nepriklausomybės laikais susipažinau su šiose ataskaitose minimais ir koneveikiamais šviesiais nuostabiais žmonėmis: Lietuvoje – su Juozu Kojeliu, Linu Kojeliu, Los Andžele – daktaro Rimto Marcinkevičiaus ir advokatės Žibutės Brinkienės dėka – su Antanu (Tony) Mažeika ir kitais Lietuvių fronto bičiulių sambūrio nariais.

    Ir visiškai nekeista, kad šie patriotai, budėję naktyje, niekad nesitaikstę su Lietuvos okupacija ir okupantais, buvo ir yra patys rečiausi svečiai prezidentūroje, nors tuo metu čia kaip namuose jautėsi tie, kuriuose V.Adamkus sugebėjo įžvelgti „tyrą pasiaukojantį lietuviškumą“.
 
    Net dviejų kadencijų neužteko, kad ištirptų distancija, skirianti nuosekliausiai kovojusios už Lietuvos išvadavimą išeivijos dalį nuo V.Adamkaus. Ir Lietuvos. Tokia neteisybė – skaudi patriotiškiausios emigracijos dalies ir pačios Lietuvos drama.

    Bet toks ir buvo nomenklatūros tikslas – neįsileisti Lietuvių Fronto bičiulių ir visų kitų nepalaužiamų rezistentų. Arba kad sugrįžę į tėvynę jie pasijustų svečiai nebuvėliai, nelabai laukiami ir niekam nereikalingi. Todėl jiems Berlyno siena tarytum nesugriuvus. Tos sienos, skiriančios Lietuvą ir išeiviją, vienas galingiausių ramsčių – Pilietybės įstatymas. Iš pradžių Konstitucinis Teismas savo išaiškinimu atėmė teisę į dvigubą pilietybę, paskui įstatymo pakeitimo įstatymą, grąžinantį šią teisę, vetavo V.Adamkus ir dabar bruka Seimui tos pačios Egidijaus Kūrio kompanijos sukurptą surogatą.

    Artėjant V.Adamkaus karjeros Lietuvoje saulėlydžiui, vis labiau stiprėja mano įsitikinimas, kad abi kadencijas jam už nugaros tūnojo seni draugai – jakuninai, kančai ir sakalauskai, kurių interesus jis ištikimai gynė. Ir atvirkščiai – net nepriklausomoje Lietuvoje V.Adamkui niekad nebuvo pakeliui su tais, kuriuos jis smerkė ir skundė sovietams. Man atrodo, jis tai darė nuoširdžiai – niekieno neverčiamas, savo noru.

Lietuvos žinios

Komentarai Alfa.lt
http://www.alfa.lt/komentarai/straipsni ... nding=true

Komentarai Balsas.lt
http://www.balsas.lt/naujiena/248766/va ... komentuoti

Žygeivis
2009-04-21 16:54:52


    V. Vasiliauskas daug parašė apie Adamkaus ryšius su įvairiais KGB šnipeliais, tačiau niekur nepaminėjo, jog tas pats Adamkus 9 metus dirbo JAV karinėje žvalgyboje. O juk tai vieša informacija, paskelbta JAV oficialiose valstybinėse svetainėse. Tačiau pas mus beveik "juodai" nutylima.

    Nagrinėjant Adamkaus (ir panašių į jį "veikėjų" ne tik pas mus, bet ir kitose posovietinėse valstybėse) fenomeną, reikia nepamiršti, jog po Karibų krizės buvo sukurta "spec. kurjerių" sistema, kurios pagalba buvo palaikomi neoficialūs kontaktai tarp JAV ir SSSR vadovybių bei šių šalių spec. tarnybų.

    Labai panašu, kad Adamkus, važinėdamas (labai jau stebėtinai laisvai) po sovietinę Lietuvą bei kitas Sovietijos vietas, irgi atliko kažkokį, kol kas dar nežinomą, vaidmenį, palaikant slaptus ryšius tarp JAV žvalgybos tarnybų ir KGB viršūnėlių.

    Nenustebsiu, jei ir informaciją apie lietuvių išeivius-"reakcionierius" jis "nutekindavo" JAV žvalgybos nurodymu - pvz., kaip "kompensaciją" už informaciją iš KGB apie tai, kas domino JAV spec. tarnybas. Yra žinoma, jog tokie "mainai" vykdavo.

Prezidentas: tariamas mano bendradarbiavimas su KGB - melas ir šmeižtas


http://www.balsas.lt/naujiena/248653/pr ... a-politika

2009.04.20 12:56

    Prezidentas Valdas Adamkus neigia įtarimus, kad jis neva bendradarbiavo su Sovietų Sajungos slaptosiomis tarnybomis. „Atsakau visiems šių istorijų kūrėjams: To niekada nebuvo. Tai melas ir šmeižtas. Tai - jūsų sąžinės našta”, - prezidento spaudos tarnybos išplatintame pranešime cituojamas šalies vadovas.

    „Žinau, kad aš, JAV federalinės tarnybos pareigūnas, atvykęs į SSRS ar sovietinę Lietuvą, tapdavau KGB taikiniu - sekdavo kiekvieną mano žingsnį. Žinau, kad mane šnipinėjančių buvo ir tarp tų, kuriuos priimdavau savo namuose Čikagoje. Buvau lojalus JAV pilietis, kuriam ši šalis suteikė prieglobstį ir sudarė sąlygas iš naujo kurti gyvenimą, eiti aukštas pareigas federalinėje administracijoje. Kartu buvau lietuvis, kurio tikroji Tėvynė buvo okupuota“, - sako V. Adamkus.

    Anot šalies prezidento, jų jaunesnioji karta, susibūrusi į ,,Santarą-Šviesą", stengėsi, kad nenutrūktų ryšys su Lietuva, jos pavergimo faktą nuolatos kėlė aukščiausiose valdžios institucijose ir tarptautinėse organizacijose. „Tikėjome, kad Lietuva bus laisva“, - teigia Lietuvos vadovas.

    „Jeigu būtų galimybė dar kartą gyventi tą patį gyvenimo tarpsnį, daryčiau lygiai tą patį. Net ir žinodamas, kad dvidešimtais Lietuvos nepriklausomybės metais nebus pamirštos KGB pamokos - drabstytis purvais", - pabrėžė V.Adamkus.

Komentarai Balsas.lt
http://www.balsas.lt/komentarai/248653

Valdas Adamkus ir KGB


http://cyvas.wordpress.com/2009/04/20/v ... us-ir-kgb/

By Tomas Čyvas

     Skaitau šiandien prezidentūros išplatintą riktelėjimą:

     “Prezidentas Valdas Adamkus neigia įtarimus, kad jis neva bendradarbiavo su Sovietų Sajungos slaptosiomis tarnybomis. „Atsakau visiems šių istorijų kūrėjams: To niekada nebuvo. Tai melas ir šmeižtas. Tai - jūsų sąžinės našta”, - prezidento spaudos tarnybos išplatintame pranešime cituojamas šalies vadovas.

     „Žinau, kad aš, JAV federalinės tarnybos pareigūnas, atvykęs į SSRS ar sovietinę Lietuvą, tapdavau KGB taikiniu - sekdavo kiekvieną mano žingsnį. Žinau, kad mane šnipinėjančių buvo ir tarp tų, kuriuos priimdavau savo namuose Čikagoje. Buvau lojalus JAV pilietis, kuriam ši šalis suteikė prieglobstį ir sudarė sąlygas iš naujo kurti gyvenimą, eiti aukštas pareigas federalinėje administracijoje. Kartu buvau lietuvis, kurio tikroji Tėvynė buvo okupuota“, - sako V. Adamkus.

     Anot šalies prezidento, jų jaunesnioji karta, susibūrusi į ,,Santarą-Šviesą”, stengėsi, kad nenutrūktų ryšys su Lietuva, jos pavergimo faktą nuolatos kėlė aukščiausiose valdžios institucijose ir tarptautinėse organizacijose. „Tikėjome, kad Lietuva bus laisva“, - teigia Lietuvos vadovas.

     „Jeigu būtų galimybė dar kartą gyventi tą patį gyvenimo tarpsnį, daryčiau lygiai tą patį. Net ir žinodamas, kad dvidešimtais Lietuvos nepriklausomybės metais nebus pamirštos KGB pamokos - drabstytis purvais”, - pabrėžė V.Adamkus”.

Nerimtai atrodo

     
     Pirmiausia, kolegos Valdo Vasiliausko straipsnyje niekur neperskaičiau, kad V. Adamkus yra KGB agentas. Matau argumentus, faktus, datas, pavardes ir pasvarstymus. Yra netgi autoriaus prisipažinimas, kad tris kartus balsavo būtent už V. Adamkų (kaip ir aš). Tad - jokio angažuoto priešiškumo.

     V. Adamkaus gana isteriškame atsikirtime mane ypač domina tai, kad kalbama tik apie amerikietiškąjį gyvenimo tarpsnį ir nemėginama paaiškinti - kaip čia išėjo su tuo Valstybės saugumo departamento (VSD) skandalu.

     O čia viskas atrodė lyg fantastiniame filme:

     V. Adamkui atrodė, kad Seimo NSGK išvis yra niekalas - su jo nariais atsisakyta susitikti.

     Tuo metu, kai viduje VSD buvo terorizuojami Seimo komitetui liudyti drįsę žmonės, V. Adamkus vakarėliuose linksminosi kartu su KGB atsargos karininku Arvydu Pociumi.

     V. Adamkus kryžiumi gulė už pastarąjį ir net po jo atleidimo devynis mėnesius maivėsi, kvailiojo, išsidirbinėjo, kad tik pastarasis kuo ilgiau išbūtų laikinuoju vadovu.

     Galiausiai ponas pareiškė, kad pavartė NSGK atlikto VSD veiklos tyrimo medžiagą…. Na, matyt nuo vaikystės reikia nemėgti skaityti.

Pora klausimų


     Įdomu - rytdienos metiniame pranešime bus kas nors apie oligarchiją?

     V. Adamkaus parama Daliai Grybauskaitei nedaro jai gėdos?

     Kokio paminklo norėtų dėdė prezidentas? Pasiūlymai motyvams: šlepetės, pinigus ryjantis liūtas, plačia krūtine dengiamas KGB rezervininkas, į ausį kuždantis Albinas, apsimelavusių patarėjų smaugiamas Vytautas Greičius. Tai tik trumpas sąrašiukas. Galime papildyti kartu :)

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Paskutinį kartą redagavo Žygeivis 21 Bal 2009 16:58. Iš viso redaguota 2 kartus.

Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 21 Bal 2009 13:14 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 19 Bal 2008 09:46
Pranešimai: 3774
    Man tokie straipsniai prieš Adamkų rodo viena -  tai yra kerštas už Adamkaus laikų Lietuvos politiką, pakėlusią Lietuvą į reikšmingų valstybių tarpą. Kas tas Vasiliauskas? Garantuotai pats buvo KGB šiknabirbis, nes važinėjo po užsienius. :img06:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 30 Rgp 2011 13:09 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
A.Matulevičius: Ko bijo Valdas Adamkus?


http://www.komentaras.lt/?p=11818

2011-08-30 | Naujienos
Dr. Algimantas Matulevičius

       Man vadovaujant Seimo NSGK žinomam (2006 metų) parlamentiniam tyrimui ir vėliau bendraujant su buvusiais ir esamais teisėsaugos pareigūnais, tapo žinoma arba pasitvirtino senesni faktai, kad Lietuva nuo pat nepriklausomybės atkūrimo pradžios tapo nuožmios įvairių užsienių specialiųjų tarnybų kovos arena.

      Ir toli gražu ne tik Rusijos, nors reikia pripažinti, kad pastarieji įsitvirtinę stipriausiai, turint mintyse legaliai veikiantį Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos pareigūną, aktyvų politiką.

      Tačiau nuo jų neatsiliko ir mūsų partneriai amerikiečiai, kurie be skrupulų nemažą dalį KGB aktyvistų arba rezervistų perverbavo į CŽV žinodami, kas jie tokie ir kaip jais galima manipuliuoti. Apie tai nevertėtų net rašyti, nes tai įprasta specialių tarnybų rutina, jei ne vienas „bet“...

      Šie net kelių valstybių specialiųjų tarnybų veikėjai drąsiai veikė ir veikia mažoje, bet vis tik savarankiškoje valstybėje Lietuvoje, ir veikia toli gražu ne mūsų visų naudai. Negana to, jie sugeba laikas nuo laiko prasibrauti į gana aukštus valstybinius postus.

      Esu įsitikinęs, kad bent pirmi asmenys tikrai žinojo, kad tokie veikėjai vadovavo Užsienio reikalų ministerijai, Valstybės saugumo departamentui, visai eilei kitų ministerijų ir žinybų. Negana to, jie patarinėjo ir patarinėja Prezidentams, premjerams, Seimo vadovams.

      Kategoriškai nesutinku su tyliai naudojamais argumentais, kad jeigu tūlas ministeris ar šiaip koks klerkas yra užverbuotas draugiškos valstybės specialiosios tarnybos – tai čia nieko bloga.

      Visų pirma kodėl draugiška valstybė išvis verbuoja mūsų pareigūnus, o antra – negali net mažos valstybės pareigūnas dirbti kitos valstybės specialiajai tarnybai. Taip tampa dviejų ponų tarnas ir nebežino kam tarauti, o juk dauguma iš jų prisiekia tarnauti Lietuvai ir jos žmonėms.

      Ši praktika įsivyravo nuo „Sąjūdžio“ laikų, kai tokie agentai kaip „Kliugeris“ buvo laukiami Lietuvos svečiai, o jie paprasčiausiai vykdė savo žvalgybines misijas.

       Nepamirškime, kad LTSR KGB buvo sukurtas specialus padalinys „Sąjūdžiui“ ir jie tikrai neleido laiko veltui iki maksimumo pripildydami „Sąjūdį“ savais.

       Būtent todėl iš „Sąjūdžio“ ir buvo išgyvendinti, o teisingiau „išėsti“ tokie didūs žmonės kaip Justinas Marcinkevičius, Arvydas Juozaitis, Vytautas Radžvilas ir visa eilė kitų.

       Būtent šiame kontekste reikia nagrinėti naująją šalies istoriją ir ją ištikusią nelaimę, kai Tauta, vos iškovojusi nepriklausomybę, buvo atiduota apvogti ir sunaikinti saviems vertelgoms ir pilkiems politikieriams.

       Visą laiką per 21 metus kova vyko ne už geresnį ir teisingesnį žmonių gyvenimą, o tarp specialių tarnybų įtakos, siekiant savo specifinių tikslų, nieko bendro neturinčių su žmonių ir valstybės gerove. Tai ir plačiai nuskambėjusi CŽV kalėjimų istorija, kurios kaip velnias kryžiaus bijo ponas Valdas Adamkus. O juk čia jokia paslaptis, kad kalėjimai buvo. Ir ne tik - buvo ir didžiulės grynųjų pinigų sumos, įvežamos be jokios kontrolės į Lietuvą ir neaišku kieno kišenėse nusėdusios. Buvo ir saugumo karininko Vytauto Pociūno tremtis bei nužudymas. Jis žinojo apie pavogtas grynų pinigų sumas, keliaujančias iš JAV per Lietuvą. Todėl, jog ruošėsi apie tai viešai pasakyti, jis ir buvo nužudytas. O juk ponas Valdas Adamkus apie tai negalėjo nežinoti, nes jam pavaldus VSD, kurio žmonės tai aktyviai vykdė.

       Buvo ir kitų Valdui Adamkui „pakištų“ jo aktyvių pagalbininkų iš mūsų išaiškinto ir išviešinto „valstybininkų“ klano, kaip Albinas Januška, buvo nesuprantamų nei mums, nei patiems rusams pono V.Jakunino apdovanojimo Lietuvos valstybiniu ordinu istorijų.

       Tačiau labiausiai, manau, ponas V. Adamkus bijo dviejų, vėlgi žinomų, bet specialiai pamirštamų, nusikaltimų, įvykdytų padedant tiems ponams, kurie vėliau per visus dešimt metų jo Prezidentavimo ir reikalavo jų klausyti, nes būtent jie jį paskyrė LR Prezidentu. Būtent – paskyrė. Nusikalstamai pamindami LR Konstituciją, nes visi žinojo, kad ponas V. Adamkus negyveno 3 metus Lietuvoje, nes dirbo oficialioje JAV valstybinėje tarnyboje.

       Ponas V. Adamkus LR Prezidentu tapo neteisėtai. Tai - ne išsigalvojimas, o faktas. Tie, kas padėjo, kad taip įvyktų, suprantama, tikėjosi dėkingumo ir paklusnumo, kurį ir gavo.

       Antras nusikaltimas išvis yra kriminalinis. Ponas V. Adamkus suteikė pilietybę Sadekui Mansurovui pagal Viktoro Uspaskicho prašymą. Šis žmogus niekada negyveno Lietuvoje, nemokėjo ir nemoka kalbos, o pilietybė, matomai, jam reikalinga keliauti po pasaulį be vizų.

       Tačiau ne už ačiū ponas V. Adamkus taip rizikavo. Už tai V. Uspaskichas padengė didesnę dalį jo rinkiminės milijoninės skolos. Negano to, su šiuo, pagal turimus VSD ir JAV ambasados Vilniuje (paviešino „Wikileaks“) duomenis, Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos veikėju ponas V. Adamkus turėjo reikalų ir jam besislapstant nuo Lietuvos teisėsaugos Maskvoje.

       Būtent jis siuntė savo emisarą, dabartinį sveikatos ministrą Raimondą Šukį į Maskvą pas V. Uspaskichą. Kažkodėl šis vizitas sutapo su pono Viktoro pasamprotavimais per Lietuvos TV, kad jis rašo knygą ir parašys apie aukštų pareigūnų negražius darbelius. Ar ne čia randasi atsakymas į tokį nuostabų V. Uspaskicho sugrįžimą atgal ir sklandų įsijungimą į šalies reikalų tvarkymą jau net ir Briuselio lygmeniu? Juk tikrai nėra žadėtos knygos, kaip nėra ir rimtos bylos šiam veikėjui už nelegalius 25 milijonus litų, įvežtus nelegaliai į šalį, siekiant perimti jos politinę kontrolę.

       Negi mes, "litovcai“, čia tokie kvailiai ir nesuprantame, kodėl, kai V. Adamkus užsimiršęs prasitarė, kad jį spausdavo ir net šantažuodavo, būtent „valstybininkų“ klano ruporas „Lietuvos rytas“ pirmąjį pakalbino V.Uspaskichą, kuris su jam įprastu cinišku aplombu pasakė, kad bus sąžiningas (įdomu kur ta jo sąžinė?) ir nieko nesakys. Nors tai pasakyta taip, kad skaitytojui ir pačiam V. Adamkui būtų aišku, kad turi ką papasakoti.

       Matomai ne atsitiktinai antru pašnekovu tame pačiame straipsnyje pasirenkamas vėlgi V. Adamkaus sąžinės košmaras, sąmokslininkų išverstas iš posto, Prezidentas Rolandas Paksas. Tuo subtiliai ponas V. Adamkus privedamas prie logiškų išvadų, kad jis negali kitaip, o tik, kaip tylėjo, tyli ir turi tylėti. Nes žymiai baisiau bus oponentų pyktis, nei dar vienas nusikaltimas, žinant apie nusikaltimą apie jį nepranešti.

       Tačiau baimės akys didelės. Juk aiškiai duota suprasti, kad, jei dar užsimirši ir išsižiosi, kaipmat būsi apkaltintas. Kaip sakydavo anais laikais, prisipažinsi – mažai gausi, o neprisipažinsi – visai negausi, t.y. nesėdėsi kalėjime.

       Penkta kolona nuostabiai tvarkosi Lietuvoje: veikia ji legaliai, turi savo oficialią spaudą, kitas žiniasklaidos priemones. Jie jau atvirai mums sako: norite, "litovcai", vaidinkite savo nepriklausomybę, o mes buvome ir esame jūsų tikrieji šeimininkai. Tokie, kad net sovietmečiu nesapnavote, tokie, prieš kuriuos dreba jūsų visi politikieriai, jūsų skystablauzdžiai vadukai ir toliau drebės, nes jūs mus mylite ir net mūsų atskirus veikėjus renkate. Mums labai padeda ir jūsų tautiečių numylėtiniai, kurie labai mėgsta vogti ir meluoti, mes juos kaipmat pakabiname.

       Žiūrėkite, neseniai pykęsi Viktoras ir Artūras šiandien nuostabiai sutaria kaip Vilnių su lenkais atlaisvinti nuo lietuvių. Deja, tai ne sapnas, o realybė, ir kuo toliau, tuo baisesnė.

       Tikėti pono V. Adamkaus ar Vytauto Lansbergio sąžine, kad jie prabils, yra daugiau nei naivu. Jie tylėjo ir tylės, nors žino daug. O tikėti mūsų supuvusia prokuratūra, kad ryšis kurį prakalbinti, tai tolygu tikėti, kad turtuoliai savo turtais pasidalins su vargšais.

       Tačiau išvados iš šios nedidelės analizės labai liūdnos. Lietuva yra jau seniai tapusi valdžioje esančių aferistų, nesibodinčių net kriminalinių nusikaltimų, įkaitė. Būtent iš čia ir visos mūsų problemos, šalies išsivaikščiojimas, jos skurdas, žmonių apatija, narkomanija, savižudybės ir nuosmukis.

       Kol stebėsime kaip susikompromitavę ir galutinai sąžinę praradę veikėjai save išdidžiai įvardinantys politiniu „elitu“, suvedinėja sąskaitas, jie galutinai parduos ne tik šalies turtą, ne tik sąžinę, kurios neturi, bet ir mus visus.

Komentarai
http://www.komentaras.lt/?p=11818

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 10 Rgs 2011 21:30 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
V.Adamkus ir KGB


http://www.laisvaslaikrastis.lt/news/482/53/d,detalus/

2011-09-02 115 komentarų
V.Adamkus ir KGB

Stanislovas Stulpinas

     Rašau šį straipsnį todėl, nes negaliu ramiai žiūrėti į tai, kai valstybės vos ne visose žiniasklaidos priemonėse nepagrįstai yra pastoviai, vos ne kiekvieną dieną, puolama visos tautos išrinkta ir jos pasitikėjimą turinti Prezidentė. Gerbiama Prezidentė brutaliai puolama dėl valstybės vidaus ir užsienio politikos, atvirai įžeidinėjama, metami išgalvoti kaltinimai...

     Svarbiausia yra tai, kad žeminamas ne tik Prezidentės, bet ir visos Valstybės autoritetas, jos prestižas. Mėginama formuoti visuomenėje nuomonę, kad Gerbiama Prezidentė dėl savo asmeninių savybių yra netinkama Valstybės Vadovė ir, kad ją reikia pakeisti.

     Ar niekam nekyla klausimų, kodėl pirmose Prezidentės puolimo gretose, vos ne nuo valstybės vadovės išrinkimo momento yra buvęs Prezidentas V. Adamkus, jo pasekėjai, taip vadinamieji „valstybininkai“ (nors tiksliau - antivalstybininkai), spalvotųjų revoliucijų eksporto į kitas šalis šalininkai?

     Visa tai  yra labai rimta, manau, kad tikrai yra iškilęs pavojus valstybės nacionaliniam saugumui, nes tikrai kai kurios jėgos siekia dar vieno valstybės perversmo. Kelia nerimą tai, kad viso to „nemato“ nei mūsų šalies VSD, nei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, nei pagaliau Generalinė prokuratūra.

     Visiškai neseniai leidykla „Knygius“ išleido 165 psl. buvusio Prezidento V. Adamkaus patarėjo, vidaus politikos bei politikos analizės grupės vadovo L. Bielinio monografiją „Prezidentė“.

     Manau, kad autorius šioje monografijoje stengėsi koncentruotai išreikšti savo mintis ir savo poziciją Gerbiamos Prezidentės Dalios Grybauskaitės atžvilgiu, kurią pastoviai dėstė šalies viešojoje erdvėje nuo pat Prezidentės išrinkimo.

     Šioje monografijoje nieko naujo nėra. Visos kūrinio tezės tiesiog susišaukia su kitų „adamkininkų“, taip vadinamųjų „valstybininkų“ pilamu purvu ant Gerbiamos Prezidentės „Lietuvos ryto“ koncerno leidiniuose, Mockaus televizijos LNK laidose, internetiniuose portaluose „Alfa“, „Delfi“...

     Deja, tai kartais toleruojama net kai kuriose Lietuvos Nacionalinio radijo ir televizijos kanaluose.

      Šios rašliavos aš kitaip nei paskviliu pavadinti negaliu. Visas leidinys –viršelis ir kiekvienas puslapis dvelkia panieka ir neapykanta Gerbiamai Prezidentei. Visos tautos išrinkta Prezidentė yra tiesiog niekinama, įžeidinėjama ir menkinama. Autoriui, iš esmės, užkliūva kiekvienas Prezidentės žingsnis, kiekvienas jos veiksmas tiek vidaus ar užsienio politikoje, net jos kalbos maniera bei aplinka.

      Nesiruošiu šio paskvilio analizuoti, nes man tiesiog šlykštu darosi vien prisilietus prie jo. Tačiau kai kurias L. Bielinio ir jo bendraminčių teiginius paliesiu.

      Rašydamas apie Prezidentės išrinkimą, autorius nusišneka iki to., kad rašo: “Pilietinė visuomenė, taip ir nesusiformavusi, nuosekliai virsta inertiška, negalvojančia minia. Minia visada gaivališka, agresyvi ir nėra pilietinės visuomenės pagrindas ar pradžia - ji yra demokratijos ir pilietiškumo priešybė.“

      Ar autoriui neatrodo, kad tokiomis savo mintimis jis paniekino visą Lietuvos tautą, visą valstybę, nes mes gyvename laisvoje nepriklausomoje demokratinėje valstybėje, kurioje visa valdžia priklauso tautai, kad savo valią ji ir įgyvendina per demokratiniu būdu išrinktus savo atstovus. Manau, kad, pagal L. Bielinį, - pilna demokratija yra tik tada, kai tauta renka Prezidentu tik V. Adamkų ar jo draugus. Tuomet L. Bielinis aiškintų - kokia demokratinė visuomenė, nes Prezidentu pasirinko jo šefą ar šefo draugą.

      Bet gal aš klystu, gal L. Bielinis mano, kad ir V. Adamkus buvo renkamas „minios“, be jokios demokratijos? Kažkodėl negirdėjau niekur iš jo lūpų jokios kritikos šio visiškai susikompromitavusio politinio veikėjo atžvilgiu. Apie V. Adamkų - šiek tiek vėliau.

      Autorius teisina net Gerbiamą Prezidentę viešai įžeidinėjusį A. Valinską, teikdamas, kad A. Valinskas yra tik: “susiformavusių santykių tendencijos tarp politinių jėgų viešintojas“ - tuo autorius išreiškia savo panieką Prezidentei, kad ją įžeidinėti, gal būt, net būtina.

      L. Bieliniui užkliūva net pastovūs aukšti Prezidentės reitingai visuomenėje, jos pasitikėjimas valstybės vadove-nurodo: „kad tai dėl visuomenės politinės kultūros stokos“. Taip ir norisi paklausti autoriaus - kol kas gan aukštus reitingus visuomenėje turi ir buvęs Prezidentas V. Adamkus. Ar jo tokie reitingai taip pat dėl politinės kultūros stokos? Aš manyčiau, kad V. Adamkaus tokie reitingai visuomenėje yra vien todėl, kad nuo jos yra daug kas nuslėpta apie šią asmenybę.

       Savo paskvilyje autorius remiasi ne tik A. Valinsku, bet ir savo „bendražygiais“ - prezidentinio perversmo organizatoriumi M. Laurinkumi, „Lietuvos ryto“ „orakulu“ R. Valatka, neseniai cirko klounu buvusiu  A. Vinokuru ...

       Gerbiama Prezidentė paskelbė kovą su korupciją. Jos iniciatyva priimti atsakomybę už korupcinius nusikaltimus griežtinantys įstatymų pakeitimai. Savo viešuose pasisakymuose, pranešimuose Prezidentė nuolat pabrėžia šios kovos reikšmę, stiprinant valstybingumą bei teisėsaugos institucijoms atgaunant visuomenės pasitikėjimą. Prezidentė pastoviai kelia visų pareigūnų personalinės atsakomybės klausimą, atkreipia dėmesį į korupciją ir klaninų jėgų buvimą pačiose teisėsaugos struktūrose.

       Menkindamas Prezidentės principingus žingsnius kovoje su korupcija, L. Bielinis rašo: „Dabar mes vadovaujamės ydinga logika - kovojame ir griežtiname kovą su korupcijos reiškinio pasekmėmis... Išvada viena, korupcijos mastai nesumažės tol, kol pati visuomenė nepakeis savo esminio požiūrio į viešuosius santykius tarp valdžios atstovų, valstybės tarnautojų ir savęs.“

      Visiškas absurdas ir kvailystė - Prezidentė, anot autoriaus, tikriausiai, turėjo nieko nedaryti, bet laukti kol visi korumpuoti pareigūnai, kyšininkai  nepakeis savo požiūrio į save - patys persiauklės. Visuomenei tokio „persiauklėjimo“ reikėtų laukti iki paskutinio Dievo teismo. Visi korumpuoti asmenys, kyšininkai, tikriausiai, taip autoriaus pamaloninti, jau įsiliejo į jo bendraminčių gretas ir sekančiuose rinkimuose tikrai balsuos už ką reikia.

      L. Bielinis atkakliai skaitytojams perša prielaidą, kad „D. Grybauskaitė yra V. Landsbergio projektas. Duoda suprasti, kad abudu vienas kito verti.

      Autorius savo paskvilyje akivaizdžiai stengiasi supriešinti konservatorių partijos pirmininką, premjerą A. Kubilių su partijos Garbės pirmininku V. Landsbergiu, nes, girdamas A. Kubiliaus komandą, čia pat koneveikia V. Landsbergį dėl jo „ projekto“. Manau, kad toks pat tikslas yra ir dėl premjero supriešinimo su Prezidente.

      Nepriklausomybės akto signataras, europarlamentaras, profesorius Vytautas Landsbergis tikrai yra vertinamas nevienareikšmiškai. Manau, kad politikoje nė vienas politikas negali tikėtis, kad niekada nebus opozicijos ar kitaip mąstančiu. Reikia pripažinti, kad V. Landsbergis jau seniai įėjo į Lietuvos istoriją. Niekas niekada nepaneigs jo nuopelnų tiek atkuriant Lietuvos Nepriklausomybę, tiek įtvirtinant ją. Esu įsitikinęs, kad TSRS pučistams pavykus įvykdyti perversmą, V. Landsbergis ir A. Brazauskas būtų buvę pirmaisiais sąraše sunaikinimui.

      Gerbiamas Prezidentas A. Brazauskas prieš rinkimus apibūdino D. Grybauskaitę kaip principingą, garbingą, dorą žmogų, puikią specialistę, kurią pažįsta jau daug metų, turinčią autoritetą visoje Europos Sąjungoje. Jis nematė kitos alternatyvos rinkimuose. Lietuvos žmonės gerbė ir gerbia Prezidentą A. Brazauską už jo indėlį atkuriat Nepriklausomybę, pilietiškumą, paprastumą ir nuoširdumą bendraujant su paprastais žmonėmis.

      Manau, kad velionio, Lietuvos stabilumo garanto Prezidento A. Brazausko nuomonė daugumai Lietuvos žmonių buvo svarbi ir jo atminimas visada bus gerbiamas, nors šiuo metu ir yra jėgų, kurios stengiasi taip pat sumenkinti, suniekinti jo atminimą.

      Jeigu išties Prezidentė būtų V. Landsbergio projektas, tai reikėtų pripažinti, kad tai vienas iš geriausių jo projektų.

      Jei R. Bielinį ir kitus, praradusius garbę ir sąžinę, autorius ir jų užsakovus, nuolat puolančius  Prezidentę, dar galima suprasti (atleisk jiems, Viešpatie, bet jie nežino ką daro), bet to, kad vos ne visi mano paminėti žiniasklaidos ruporai yra valstybės dar „pamaloninami“ mokesčių mokėtojų pinigais, tai yra finansuojamas Valstybės ir jos Vadovės dergimas - sunku suvokti.

       Šiais metais Žemės ūkio ministras K. Starkevičius be jokio konkurso dienraščiui „Lietuvos rytas“ skyrė 930 tūkstančių litų, „Lietuvos ryto“ televizijai – 600 tūkstančių Lt., „Lietuvos ryto portalui“ 360 tūkstančių Lt.. D. Mockaus privačiai LNK televizijai -1,7 milijono litų, portalui „Alfa“ - 345 tūkstančius litų.

       Įdomu, kokiose žemės ūkio kėlimo programose šie leidiniai ar portalai dalyvauja?


       Savo paskvilyje autorius daug kur pavyzdžiu stato buvusį Prezidentą V. Adamkų. Nurodoma, kad: „V.Adamkus - moralinis autoritetas“.

       Ruošiant šį straipsnį, man teko šiek tiek giliau panagrinėti dokumentinę medžiaga, susijusia su šia netikėtai, prieš pirmus prezidento rinkimus, valstybės politiniame gyvenime atsiradusia asmenybe.

       Drįstu teigti, kad dokumentai bei V. Adamkaus veiksmai rodo, jog jis niekada negali, švelniai tariant, pretenduoti į „moralinio autoriteto“ vardą.

       V. Adamkus, kaip jis mėgsta save vaizduoti, niekada nekovojo už Lietuvos nepriklausomybę. Jo gyvenimą lydi vien veidmainystės, išdavystės ir kova prieš Nepriklausomybės kovos organizatorius.

       Tikriausiai daug kam iškyla klausimų, kodėl šaltojo karo tarp JAV ir TSRS laikais V. Adamkus, tuo metu būdamas JAV penktojo regiono gamtos apsaugos agentūros administratoriumi ir užsienio ryšių komisijos pirmininku, be jokių kliūčių lankydavosi Sovietų Sąjungoje, tame tarpe ir Lietuvoje.

       Atsakymo reikia ieškoti jo bendradarbiavime su Sovietų sąjungos KGB. V. Adamkus pastoviai susitikinėdavo su aukštais KGB pareigūnais ir teikdavo jiems visą informaciją apie emigracijoje esančių lietuvių kovos už Nepriklausomybę organizacijų veiklą. Pokalbiuose buvo išduodamos visos Lietuvos Nepriklausomybės patriotų (kaip V.Adamkus pokalbiuose vadindavo: “antitarybininkų, kraštutinių reakcionierių“) pavardės, organizacijų planai bei ruošiami konkretūs veiksmai.

       Nors V. Adamkus mėgsta sakyti, kad velionis Stasys Lozoraitis buvo jo draugas, bet faktai rodo, kad šį „savo draugą“ V.Adamkus jau seniai buvo išdavęs, kaip Judas, KGB.

       Žemiau pateikiu buvusio Sovietų Sąjungos Ambasados JAV pirmojo sekretoriaus V. I. Sakalausko rašytas slaptas ataskaitas apie savo susitikimo metu su V. Adamkumi užfiksuotus pokalbius.

       Atkreipiu dėmesį į tai, kad tarybiniais laikais bet kokio lygio pareigūnai darbui  ambasadose ir konsulatuose buvo skiriami tik suderinus su KGB ir daugiausia tai buvo po šių atstovybių priedanga dirbantys kadriniai KGB pareigūnai arba KGB agentai.

      Jų pagrindinis tikslas buvo rinkti slaptą tų valstybių informaciją bei organizuoti agentūrinius tinklus. Manau, kad to negalėjo nežinoti V. Adamkus, kuris internetiniuose puslapiuose įvardijamas kaip JAV karinės žvalgybos karininkas.

      Vaclovas Sakalauskas, g. 1938 01 30, kadrinis KGB karininkas, 1961 m. baigė Vilniaus Universitetą, 1964 metais baigė KGB žvalgybos mokyklą, dirbo KGB įvairiose pareigose. Toliau po įvairia priedanga darbas Prancūzijoje, Kanadoje, Jugoslavijoje, Suomijoje. Danijoje... 1982-1986 paskiriamas TSRS ambasados JAV pirmuoju sekretoriumi.
                         
      SSSR pasiuntinybė  JAV, Vašingtonas Slaptai, 4 egz. 1984 m. vasario 20 d.

Užrašytas pokalbis

Su JAV penktojo regiono gamtos apsaugos agentūros administratoriumi ir šios žinybos užsienio ryšių komisijos pirmininku Valdu ADAMKUMI 1984 m. sausio 11 d.


(...) Grįžęs į Čikagą V.Adamkus paprašė susitikimo aptarti klausimų, susijusių su jo viešnage SSSR.

Susitikimas įvyko mano vizito į Čikagą metu.

(...) Toliau V.Adamkus papasakojo apie padėtį JAV emigracijos sluoksniuose, kuriuose jis gerai žinomas ir yra pelnęs jų didelį autoritetą. V.Adamkus pažymėjo, kad jau seniai vyksta JAV Valstybės departamento ir lietuvių emigracijos derybos dėl vadinamosios Lietuvos pasiuntinybės Vašingtone personalo išplėtimo. Konkrečiai kalbama apie tai, kad padėti vadinamajam Lietuvos reikalų patikėtiniui S.Bačkiui iš Italijos būtų nukreiptas Stasys Lozoraitis, šiuo metu einantis Lietuvos reikalų patikėtinio Vatikane pareigas.

Iš esmės Valstybės departamento sutikimas šiuo klausimu neva jau gautas. Apie tai V.Adamkui papasakojo pats S.Lozoraitis, kuris "kaip paslaptį" atskleidė mano pašnekovui, kad po metų, o galbūt ir anksčiau S.Bačkis išeis "į pensiją", o jo vietą užims jis, S.Lozoraitis.

Tokios "Lietuvos pasiuntinybės vadovybės" Vašingtone permainos visiškai atitinka lietuvių reakcionierių interesus, nes jie seniai ieško "diplomatinės Lietuvos tarnybos" JAV aktyvizacijos kelių. Dar daugiau, 1983 m. gruodį Italijoje mirus vadinamajam Lietuvos diplomatinės tarnybos užsienyje šefui Stasiui Lozoraičiui vyresniajam, emigracijos sluoksniuose sustiprėjo kalbos, jog šią pareigybę drauge užims "Lietuvos reikalų patikėtinis" Vašingtone, kad sustiprintų jo autoritetą Baltuosiuose rūmuose.

Toliau V.Adamkus papasakojo apie kai kurias antitarybines akcijas, planuojamas baltų organizacijų Los Andžele per Olimpines žaidynes. V.Adamkaus žodžiais, šių renginių iniciatorė yra "Amerikos baltų laisvės lyga" ("Baltic American Freedom Leaque"), kurios štabas yra Los Andžele. Šios reakcingos organizacijos pirmininkas Antanas Mažeika neseniai buvo atvykęs į Čikagą susitikti su Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovais. Susitikimo metu jis papasakojo, kas padaryta ruošiant šiuos antitarybinius renginius. Jis bandė išsiaiškinti, kokios talkos gali sulaukti iš kitų emigracijos organizacijų.

Antitarybinėms akcijoms rengti sudarytas specialus komitetas, į kurio sudėtį be A.Mažeikos įeina Juozas Kojelis (Baltuosiuose rūmuose dirbančio Lino Kojelio tėvas), Simas Kudirka, Vladas Šakalys, Valdis Pavlovskis, Avo Piirsildas, Saulė Damušis ir kiti antitarybininkai.
Jau išnuomota didelė patalpa pagrindinės Olimpinių žaidynių arenos kaimynystėje, kur įsikurs "organizacinio komiteto" štabas ir per Olimpines žaidynes bus eksponuojamos parodos, demonstruojami kino filmai, vyks kiti antitarybiniai renginiai. Organizacinio komiteto narių vienas svarbiausių keliamų uždavinių - pritraukti į šiuos renginius kuo daugiau sportininkų ir turistų iš Pabaltijo respublikų.

V.Adamkui žinoma, kad "organizacinio komiteto" nariai jau dabar sudarinėja kandidatų iš Pabaltijo respublikų sportininkų į SSSR olimpinę rinktinę sąrašus, renka medžiagą apie juos. Kada bus žinomos tikslios olimpiečių pavardės, "organizacinis komitetas" paruoš pažymas apie kiekvieną pabaltijietį sportininką ir išsiuntinės Amerikos ir užsienio žurnalistams, kad jie, kaip išsireiškė A.Mažeika, "rašydami apie juos laikraščiuose, nevadintų jų rusais."

Pirmasis sekretorius
V.I. Sakalauskas (parašas)

SSSR pasiuntinybė JAV, Vašingtonas Slaptai. 4 egz. 1984 m. birželio 21 d.

Užrašytas pokalbis

Su JAV penktojo regiono aplinkos apsaugos agentūros administratoriumi ir jo užsienio ryšių komisijos pirmininku Valdu ADAMKUMI 1984 m. gegužės 22 d.


(...) Tolesnio pokalbio metu V.Adamkus pasmerkė koalicijos "Uždrausti sovietus" veiklą, kurioje, kaip žinoma, aktyvų vaidmenį atlieka tokios emigracijos organizacijos kaip "Amerikos baltų laisvės lyga" ("The Baltic American Freedom Leaque"), vadovaujama aršaus antitarybininko A.Mažeikos.

(...) Nors sovietų sportininkai neatvyks į Olimpines žaidynes, toliau kalbėjo V.Adamkus, reakcingų baltų ir ukrainiečių emigracijos organizacijų vadovai nutarė tęsti pradėtą antitarybinę kampaniją. Šių metų gegužės pradžioje susirinkę Kanados mieste Toronte latvių, lietuvių, estų ir ukrainiečių bendruomenių lyderiai priėmė sprendimą surengti šių metų liepos pradžioje vadinamąją "Laisvės olimpiadą", į kurios programą, be kitų renginių, įtraukė estafetę maršrutu Torontas-Los Andželas, kuri prasidės šių metų liepos 2 d. ir baigsis rugpjūčio 5 dieną. (...)

Asmeniškai V.Adamkus nepritaria tokiam bėgimui, kuris turės greičiau politinį nei sportinį charakterį, todėl jis neketina dalyvauti jį organizuojant. Apie tai jis tvirtai pareiškė "Laisvės olimpiados" organizacinio komiteto posėdyje š. m. gegužės 12 dieną. Tai jau ne pirmas atvejis, kai V.Adamkus pradeda konfliktą su reakcinės JAV lietuvių emigracijos lyderiais. Jis nurodė savo pasisakymą Klivlendo mieste šių metų vasarį vadinamosios Lietuvos nepriklausomybės dienos proga. Tada vakaro organizatoriai jam priekaištavo, kad jo pranešimas buvo per "minkštas", be reikiamų akcentų apie "okupuotos Lietuvos padėtį", be garsių raginimų ją "išvaduoti" ir t. t. V.Adamkus mano, kad su kraštutiniais reakcionieriais jam nepakeliui, nes jie "atsiliko nuo gyvenimo", sąmoningai nenori matyti to progreso, kurio pasiekė dabartinė Lietuva. Jis - už glaudžius mokslinius, kultūrinius, sportinius emigracijos ir Tarybų Lietuvos ryšius, ir pasiryžęs siekti bendradarbiavimo.

Pirmasis sekretorius
V.I.Sakalauskas (parašas)

      Manau, kad šių pokalbių turinio net komentuoti neverta. Galimai, V. Adamkus pradės viešai aiškinti, kad jis yra šmeižiamas, kad jis su niekuo nesusitikinėjo ir jokios informacijos KGB neteikęs ir kovotojų už laisvę neišdavinėjęs.

      Pagal tuometinę nustatytą tvarką visų tokių slaptų dokumentų keturios kopijos buvo siunčiamos TSRS KGB, Lietuvos KGB, LKP CK užsienio skyriui ir URM. Tai visiškai nesunku patikrinti, nes šių dokumentų kopijos tebėra saugojamos mūsų valstybės archyve.  Šie ir dar kiti V. Adamkaus susitikinėjimo su V. Sakalausku dokumentai jau seniai yra išviešinti.

      Atkreiptinas dėmesys į tai, kad 1988 metais, Lietuvos jaunimo teatro grupei vykstant į JAV, į jos sudėtį, Lietuvos KGB vadovo generolo majoro E. Eismunto nurodymu, suderinus su TSRS KGB vadovybe (generolu leitenantu V. Kirpičenka),  buvo įtrauktas Lietuvos KGB pirmojo skyriaus vyresnysis operatyvinis darbuotojas majoras Pranas Sinkevičius. Tuometinis LTSR kultūros ministras J. Bielinis P. Sinkevičių pristatė grupės vadovui V. Vasiliauskui.

      Būnant Čikagoje, P. Sinkevičius V. Vasiliauskui (dabartiniam „Lietuvos Žinių“ vyr. redaktoriui) pasakė, kad jis turi susitikti su V. Adamkumi ir įteikti jam dovaną. Pasiūlė į susitikimą vykti kartu. Vėliau V. Vasiliauskas aprašė apie ši susitikimą, atkreipdamas dėmesį į tai, kad iš pokalbio turinio supratęs, kad KGB majoras ir V. Adamkus susitinka  jau ne pirmą kartą.

      Ši KGB majoro ataskaita apie susitikimą taip pat yra mūsų valstybės archyvuose.

      Manau, kad savo „moralinį autoritetą“ Prezidentas V. Adamkus dar labiau pakėlė 2002 metais už ypatingus nuopelnus valstybei apdovanodamas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino komandoro kryžiumi KGB generolą majorą, buvusį atsakingą už visos sovietų sąjungos užsienio žvalgybą V. Jakuniną, Konstitucinis teismas pripažino, kad šiuo apdovanojimu V. Adamkus pažeidė valstybės Konstituciją. Ar nekyla klausimų, ką šis užsienio žvalgybos šnipų vado apdovanojimas reiškia? Gal tai atsilyginimas už tylėjimą?

     Jausdamas savo didybę ir įsitikinęs savo nebaudžiamumu V. Adamkus 2009 metais Gedimino ordinu apdovanojo dar vieną KGB šnipą-Šabtajų Kalmanovičių. Ne tik apdovanojo, bet dar už nuopelnus suteikė Lietuvos pilietybę.

            Š. Kalmanovičius 1988 Izraelio „Mosad“ žvalgybos buvo išaiškintas kaip KGB šnipas ir nuteistas 10 metų už pramoninį šnipinėjimą ir naujausių išradimų perdavimą TSRS žvalgybai. Izraelio kalėjime Š. Kalmanovičius praleido 5, 5 metų.

            Ar gali nors vienas sveiko proto žmogus įsivaizduoti, kad mūsų šalies VSD, žvalgybos ar kontržvalgybos pareigūnai, slaptieji agentai Rusijos prezidento, ar kitų šalių vadovų  būtų apdovanojami ordinais ar medaliais už ypatingus nuopelnus jų valstybėms, ar kad mūsų valstybės pareigūnai slapta susitikinėtų su  užsienio valstybių žvalgybų pareigūnais ir teiktų jiems kokią nors informaciją? Manau, kad tokie pareigūnai nedelsiant būtų apkaltinti valstybės išdavimu ir patraukti atsakomybėn.

             Ypatingą dėmesį KGB kadrams V, Adamkus parodė ir po pulkininko Vytauto Pociūno žūties visaip blokuodamas tyrimą, gindamas KGB rezervistą VSD direktorių A. Pocių. Tuomet V. Adamkus ciniškai pareiškė , kad laikas pamiršti KGB kaip neegzistuojančią organizaciją.

             V. Adamkus puikiai žino ir supranta, kad visas buvusios TSRS KGB funkcijas su visais agentūriniais tinklais savo ir užsienio valstybėse perėmė Rusijos FSB. V.Adamkus žino ir tai, kad visų žvalgybų agentai tarnauja savo šeimininkams iki pat mirties. Tikriausiai visi prisimena, kokias pastangas dėjo Rusijos valdžia ir FSB, kad Austrija Lietuvai neišduotų buvusio KGB pulkininko M. Golovatovo. Manau, kad Austrija tokiais savo veiksmais netiesiogiai padėjo Lietuvai išvengti Rusijos valdžios spaudimo ir diplomatinio karo.

    Ar ne todėl jau 20 metų galingos jėgos viską daro, kad nebūtų išviešinti išlikę  KGB agentų duomenys?

     Prezidentas V. Adamkus jau seniai viešai demonstruoja, kad jam negalioja šalies Konstitucija, kad ji tik skuduras. Tai rodo ne tik  pirmųjų rinkimų farsas, kai dar dabar tebekalbama, kad rinkome ne prezidentą, o jo šlepetes, kai šiurkščiai buvo pažeista Konstitucija, nes mūsų valstybės vadovu negali būti renkamas asmuo, susijęs priesaika svetimai valstybei.

      V. Adamkus už „ ypatingus nuopelnus“ valstybei suteikė pilietybę virš  300 jokių nuopelnų neturintiems asmenims. Šalies pilietybė buvo suteikiama įvairių draugų protegavimu. Pilietybė buvo suteikiama „ už nuopelnus“ net vaikams. Negali be humoro skaityti V. Adamkaus 2001 lapkričio 10 dekreto dėl pilietybės suteikimo Kanados piliečiams-16 metų amžiaus V. Pečiuliui ir 12 metų amžiaus I. Pečiuliui. Dekrete nurodyta: nuopelnai- dainuoja lietuviškos parapijos chore. Arba-suteikiant pilietybę JAV piliečiui M. Cruz, kaip nuopelnas parodytas, kad parėmė A. Adamkienės fondą...

      Gal galėtų Prezidentės oponentas, tuometinis VSD direktorius M. Laurinkus paaiškinti, kodėl jis nieko nedarė, kad V. Adamkus niekada nebūtų šalies politiniame gyvenime? Gal galėtų savo tautai viešai išdėstyti, kodėl tada jis neorganizavo valstybės perversmo, nesiėmė priemonių, kad prezidentui V. Adamkui būtų pradėtas apkaltos procesas?

      Manau, kad, savo moralinį veidą Prezidentas V. Adamkus pilnai parodė ir proteguodamas Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos „ padovanojimą“ amerikonams. Kažkodėl galvoju, kad ir konservatoriai buvo suklaidinti, buvo įsitikinę, kad šį projektą kontroliuoja ir Amerikos vyriausybė, kad šio projekto įgyvendinimas atneš didelę naudą valstybei. Deja tiek jie, tiek ir visa valstybė buvo apgauti-visi palikome prie suskilusios geldos.

       Faktiškai turime, ką turime-V. Adamkaus amerikonų draugų grupė su Juozu Kazicku priešakyje paprasčiausiai iš jaunos nepriklausomos, neturinčios patirties, vargšės Lietuvos padarė savo biznį, faktiškai ją apiplėšdami. Mažeikių naftos perdirbimo įmonė ekspertų teigimu tuo metu buvo verta apie 7 milijardus litų. „Wiliams“ spekuliantai, aišku, nesutiko su tokiu vertinimu ir vertinimo ekspertizę pavedė atlikti ...J. Kazicko žento Altmano firmai Amerikoje. Įvertino 300 milijonų litų, matyt mažiau vertinti nebedrįso.

      J. Kazickas dar dabar viešai giriasi, kad padarė gerą biznį, kad „ Wiliams“ savininkai jo geri draugai, o pats geriausias draugas yra V.Adamkus.

      Taip ir norisi pono V. Adamkaus paklausti- ar, būtent, ne todėl jis protegavo ir proteguoja „ oranžinių revoliucijų“ eksporto į kitas valstybes  idėjas, gal jo kokie nors kiti ar tie patys  draugai jau yra paruošę naujus turto užgrobimo biznio planus?

        Aš nemanau, kad V. Adamkus buvo KGB agentas. Gal jis tokią informaciją teikė iš patriotinių jausmų sovietų sąjungai? Tikėtina ir tai, kad jis paprasčiausiai vykdė JAV specialiųjų tarnybų užduotį, nes JAV oficiali valdžia niekada nebuvo suinteresuota TSRS žlugimu. Tuo labiau, kad ir M. Gorbačiovas niekada tokių tikslų neturėjo.

       Buvo bijomasi, kad tai gali sukelti tarpnacionalinius karus, o gal ir trečiąjį pasaulinį karą. Galimai, buvo nuspręsta sovietų valdžiai per KGB teikti visą informaciją apie emigracinių sluoksnių veiklą, kovojant dėl Lietuvos nepriklausomybės. Tokios mintys man kilo įsigilinus į Amerikos valdžios pripažinimo Lietuvos nepriklausomybę istoriją.
   
      1918 m. vasario 16, po šimtmečių vergovės, Lietuva paskelbė visam pasauliui Nepriklausomybės aktą. Balandžio 26 Amerikos lietuviai kreipėsi į Amerikos Valstybės departamentą, prašydami pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Amerikos valdžia atsisakė pripažinti Lietuvos nepriklausomybę ir paskelbė, kad ji pripažįstanti tik A. Kolčiako vadovaujamą Rusijos vyriausybę, palikdama mus Rusijos sudėtyje.

      1920 metais, Lietuvos nepriklausomybę pripažinus Tarybų Rusijai, Amerikos Prezidentas V. Vilsonas taip įsiuto, kad uždraudė Amerikos lietuviams išvykti iš Amerikos į jau nepriklausomą Lietuvą.

      Lietuvos liaudis dar prisimena pokario laikus, kai Amerika su Rusija pasidalijo sutartim pasaulį - visą rytų Europą su visu Pabaltiju pasmerkdama vos ne 50 metų okupacijai.

      Vien dėl „amerikonų“  pažadų mus išvaduoti“ jei ne per velykas, tai per kalėdas“ - savo galvas padėjo geriausi tautos sūnūs ir dukros.

       Niekada tauta neužmirš, kad atkūrus, Lietuvos Nepriklausomybę- Amerika ją pripažino tik 46-aja ir tik po to, kai tai padaryti jai leido Rusija

      Visiškai rimtai aš norių Prezidento V. Adamkaus paklausti: - Prezidente, kas JŪS esate, kieno projektas?

       R. Bielinis savo purvo pylimo ant Gerbiamos Prezidentės monografiją, kaip jis vadina, paskyrė savo tėveliams. Tai reikštų, kad šis paskvilis pats rimčiausias ir brandžiausias autoriaus kūrinys.

       Aš šį savo straipsnį skiriu visiems, kurie mato, girdi ir supranta, kad Lietuva turi garbingą ir principingą Prezidentę, kuri kasdien demonstruoja savo pilietiškumą ir garbingai atstovauja savo rinkėjus, visą tautą tiek vidaus reikaluose, tiek užsienio politikoje. Gerbiama Prezidentė nenori, kad mūsų valstybė taptų kokios nors kitos valstybės, ar tai rytų ar vakarų, vasale. Savo užsienio politika ji siekia, kad Lietuva, turinti garbingą istoriją, plėtotų abipusiai naudingus santykius su visomis valstybėmis.

      Nemanau, kad dėl informacijos pagal tarptautines sutartis įvykdymo Baltarusijai-suteikiant informaciją baudžiamojoje byloje dėl A. Beliacko mokesčių slėpimo turėtų atsistatydinti mūsų šalies užsienio ar teisingumo ministrai. Reikia suprasti vieną, kad kiekvienos valstybės valdžios opozicijoje yra visokių prisiplakėlių, bet tai nereiškia, kad jie negali būti persekiojami už padarytus kriminalinius nusikaltimus.

      Lietuvai visiškai nedaro garbės viešas savęs išsiplakimas, vykdomas tų pačių „ valstybininkų lūpomis. Lenkija bei Čekija suteikė tokią pat informaciją, bet ar kas girdėjo, kad jų valdžios pozicija ar opozicija kaltų savo valstybę prie kryžiaus? Manau, kad mūsų „valstybininkų“ tikslas atstatydinti vyriausybę ir dar kartą paniekinti Valstybės vadovę. Atsipeikėkite, mielieji, gal reikėtų palaukti rinkimų, kai pati tauta visus taškus sudėlios.

      Aš būsiu laimingas, jei kam nors padėjau susigaudyti, padėjau suprasti - kas yra kas.

      Noriu  tikėti, kad ir mano minėtų leidinių ir portalų savininkai, leidėjai bei autoriai taip pat pagaliau supras, kad jie, gyvendami ir dirbdami mūsų tėvynėje, privalo stiprinti valstybingumą, o ne jį griauti, supras, kad tik Valstybės priešams naudingi įvairūs perversmai. Noriu tikėti, kad jie taip pat buvo klaidinami. Klaidas daryti žmogui būdinga. Svarbu savo klaidas suprasti ir klaidoje negyventi.

Komentarai
http://www.laisvaslaikrastis.lt/news/482/53/d,detalus/  

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 25 Kov 2012 20:57 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
Apie ką byloja KGB agento “Fermerio” rašyti pranešimai KGB?


http://www.hotcommentary.com/index.php?id=374

2007-03-01 09:33 | Politika | Komentarų (4)

Giedrė Gorienė

Šiemet sukanka 17 metų, kai 1990 m. kovo 11- ąją Aukščiausiosios Tarybos (AT) deputatai paskelbė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktą. Tuomet dauguma AT deputatų buvo sąjūdiečiai. “Žmonės į AT išrinktų net beždžionę, jei ji būtų nuo Sąjūdžio”, - tuomet buvo sakoma apie Sąjūdžio kandidatus.

Ir tai buvo tiesa – mat per AT rinkimus buvo tiesiai šviesiai sakoma, kad sąjūdiečiai, turėdami daugumą AT, paskelbs Lietuvos nepriklausomybę. O tokių, kas to nenorėtų, buvo mažuma.

Todėl Sąjūdis, savaime suprantama, AT rinkimus laimėjo, ir AT pirmininku tapo Sąjūdžio pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Iš pažiūros atrodė, kad viskas taip ir turėjo būti, kad nepriklausomybės paskelbimas buvo lyg ir savaiminis reiškinys, atsiradęs dėl tam pribrendusios politinės situacijos ir Lietuvos gyventojų sąmonės. O tokie reiškiniai, kaip, pvz., LKP CK pirmųjų sekretorių rajonuose aktyvumas organizuojant Baltijos kelią ir suteikiant žmonėms galimybę nemokamai nuvykti į Baltijos kelią jų, komunistų, suorganizuotais autobusais, taip pat didesnio nusistebėjimo nekėlė – komunistai irgi lietuviai, jie irgi nori Lietuvos nepriklausomybės. O su ta nepriklausomybe – ir postų jau atgimusioje ir laisvoje nuo TSRS Lietuvoje.

Tačiau turbūt nė vienas šuo tada dar nesuuodė, kad ta nepriklausomybė nebuvo vien sąjūdiečių ar Vytauto Landsbergio iškovota, – tai buvo aukščiausiame tarptautiniame lygmenyje suplanuotas ir KGB rankomis įvykdytas reiškinys.

Sąjūdis – pagal KGB įsakymą


Pirmasis apie tai parašė rašytojas Vytautas Petkevičius savo garsiajame “Durnių laive”, ir dešiniųjų “patriotų” tarpe kilo didelis pasipiktinimas: “Šmeižtas! Ne KGB, o Vytautas Landsbergis padovanojo Lietuvai nepriklausomybę!”

Tačiau jei taip yra rašoma, vadinasi, tokie teiginiai nėra iš piršto laužti – vadinasi, turėjo būti kažkokie faktai, kurie leido susidaryti tokią prielaidą.

Ir iš tiesų: praėjo keleri metai, ir vienas buvęs aukštas KGB pareigūnas “Karštam komentarui” sutiko papasakoti, koks buvo KGB vaidmuo, kuriant Sąjūdį.

“Aš buvau vienas iš tų, kurie priėjo prie slapčiausios informacijos, todėl galiu pasakyti, kad Sąjūdžio aktyvistų tarpe nebuvo nė vieno iš šalies – tai buvo arba KGB agentai, arba patikėtiniai”, - “Karštam komentarui” sakė buvęs aukštas KGB pareigūnas.

Dar daugiau – jis atskleidė itin slaptą informaciją, kurią KGB buvo gavusi iš savo agento “Fermerio”: kad viskas buvo suplanuota daug aukščiau – Michailo Gorbačiovo ir Ronaldo Reigano lygmenyje.

KGB agento “Fermerio” pranešimai


KGB pulkininkas Stasys Jankūnas buvo KGB agento “Fermerio” kuratorius. Paprastai KGB agentas “Fermeris”, atvykęs iš JAV į Lietuvą, KGB pranešimų nerašydavo – įkalbėdavo į diktofoną. Tačiau du kartus savo pranešimus jis rašė savo ranka. Vienas pranešimas buvo dviejų, o antras – trijų puslapių”, - pradėjo savo pasakojimą buvęs aukštas KGB pareigūnas, kurio pavardė redakcijai žinoma.

“Tie pranešimai, kurie buvo rašyti ranka, buvo labai svarbūs”, - tęsia savo pasakojimą KGB pareigūnas.- “O apie juos aš sužinojau štai taip: išsikviečia mane vieną dieną pulkininkas Stasys Jankūnas ir parodo “Fermerio” pranešimą, išdėstytą dviejuose lapuose. Jame “Fermeris” rašo, kad jis iš aukšto CŽV pareigūno sužinojo, jog Michailo Gorbačiovo ir Ronaldo Reigano susitikimo metu Michailas Gorbačiovas pažadėjo Ronaldui Reiganui išleisti iš TSRS Pabaltijo šalis. Ir tai turi būti padaryta pagal modelį – kad šalys išeina iš TSRS, o paskui įeina kitomis sąlygomis. Visa šito modelio esmė aprašyta “Fermerio” pranešime. Ir šito modelio įgyvendinimas prasidėjo Lietuvoje – nuo Sąjūdžio”.

“Taigi pažadėjo Gorbačiovas Reiganui atiduoti tik Pabaltijį, o sugriovė visą TSRS”, - su neslepiamu nusivylimu pasakė buvęs KGB pareigūnas.

Paklaustas, apie ką buvo antrasis ranka rašytas “Fermerio” pranešimas, KGB pareigūnas atsako: “Antrasis buvo apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos antisovietinių organizacijų susirinkimą Vakaruose – kad susikuria palanki politinė situacija ir kad reikia suaktyvinti savo veiklą. Šitas pranešimas buvo surašytas trijuose lapuose”.

“Slėpk pranešimą kur giliau”


“Taigi gavęs tokį “Fermerio” pranešimą apie Gorbačiovo ir Reigano susitarimą, pulkininkas Stasys Jankūnas nuėjo pas LTSR KGB viršininką generolą Eismuntą. Eismuntas paskambino Babkovui – SSSR KGB 5 valdybos viršininkui, ir klausia: “Štai yra toks ir toks pranešimas, ką daryti?” O Babkovas jam atsako: “Tu žinai mūsų veiksmų planą? Tai ir vykdyk”. O planas buvo sukurti Sąjūdį”, - pasakojo buvęs šitų įvykių liudininkas iš buvusios KGB.

“Po pokalbio su Babkovu Eismuntas paklausė Jankūno: “Supratai situaciją?” ir liepė paslėpti šitą “Fermerio” pranešimą kuo giliau – kad niekas jo nematytų. Taigi Sąjūdžio įkūrimas buvo strateginis Gorbačiovo planas, kurį vykdyti buvo pavesta mums – KGB”, - pasakojo buvęs ilgametis KGB pareigūnas.

“Pulkininkas Stasys Jankūnas negalėjo susitaikyti su tuo, kad turi vykdyti tokį įsakymą – kurti Sąjūdį ir griauti TSRS, todėl išsikvietė mane, papasakojo visą situaciją ir atidavęs man šituos “Fermerio” pranešimų originalus, kad paslėpčiau kur nors giliau, nes KGB jų nereikėjo, parašė atsistatydinimo pareiškimą. Taip šitie “Fermerio” pranešimai – beje, originalai - ir išliko – nesudeginti, neišvežti, nesunaikinti”, - “Karštam komentarui” sakė buvęs KGB pulkininko S.Jankūno patikėtinis.

Taigi vykdant M.Gorbačiovo duotą pažadą R.Reiganui, buvo pradėtas vykdyti modelis, pagal kurį Pabaltijyje buvo pradėti kurti judėjimai. Lietuvos TSR KGB atsirado atskira valdyba, kuri ir kuravo Sąjūdį. Tos valdybos viršininkas buvo dabartinis vienas iš garsiausių verslininkų P.Vozbutas.

“Fermeris” – KGB agentas ar tik sekamasis objektas?


”Kadangi “Fermeris” buvo ypatingas agentas, tai dėl gilesnio užšifravimo pagal spec.įsakymą jis buvo įformintas kaip “tyrimo objektas”. Jam užvesta byla vadinosi “Delo operativnoj razrabotki”, - “Karštam komentarui” sakė “Fermerį” kuravusio KGB pulkininko S.Jankūno buvęs patikėtinis.

“Tačiau nors pati byla vadinosi DOR (“Delo operativnoj razrabotki”) “Fermeris”, ji buvo vedama kaip agento byla – kaip normalios KGB agentų darbinės bylos”, - atskleidė KGB darbo ypatumus “Fermerio” pranešimų originalus išsaugojęs buvęs aukštas KGB pareigūnas.

“Beje, “Fermeris” nebuvo vien tik KGB agentas – jis buvo dvigubas agentas. Jis mums teikė informaciją iš CŽV, o mes jam mainais irgi pateikdavome atitinkamos informacijos, kurią jis perduodavo CŽV”, - “Karštam komentarui” sakė buvęs KGB pareigūnas.

O dabar – karštas komentaras

Taigi susipažinus su KGB agento “Fermerio” pranešimais, nepriklausomybės priešaušrio dėlionė pamažu ima dėliotis. Neaišku tik viena – kodėl Vytauto Landsbergio vadovaujama taip vadinamoji dešinioji politinė jėga 2000 metais priėmė Liustracijos įstatymą, uždraudusį buvusiems kadriniams KGB pareigūnams eiti tam tikras valstybines pareigas – juk dešiniųjų postai ir karjera tai buvusio KGB pagimdyti? Tai konkurencinė kova dėl postų ar dar kas nors?

“Kadangi dalis buvusių KGB pareigūnų susiliejo su Lietuvos spec.struktūromis, Rusijai reikėjo atsisijoti, kurie buvę KGB pareigūnai dirba Lietuvos spec.struktūroms. Priėmus Liustracijos įstatymą tie buvę kadriniai KGB pareigūnai, kurie neperėjo dirbti į Lietuvos VSD, turėjo palikti savo postus, o tie, kurie sutiko “draugauti” su VSD, liko dirbti prokurorais, advokatais ir valdininkais. Taigi šitas įstatymas pirmiausia pasitarnavo Rusijai”, - tokią versiją “Karštam komentarui” išsakė grupė buvusių KGB pareigūnų.

Tuo tarpu kai kurie nenorėję būti įvardinti Lietuvos VSD pareigūnai “Karštam komentarui” išsakė priešingą versiją – esą priėmus šitą įstatymą Lietuvos VSD įsigijo vertingų informatorių, nes kai kurie buvę kadriniai KGB darbuotojai, norėdami išsaugoti ar gauti atitinkamus postus valstybinėse institucijose, sutiko “draugauti” su VSD.

Taigi kam šitas įstatymas iš tiesų buvo naudingas, parodys laikas. Nes, kaip parodė KGB agento “Fermerio” pranešimai, tiesa anksčiau ar vėliau iš maišo išlenda. Nepaisant to, kur ir kas tą tiesos maišą yra paslėpęs...

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 25 Spa 2012 17:05 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
Источник - Адамкус сказал, что у литовцев не хватает патриотизма
http://ru.delfi.lt/news/live/adamkus-sk ... d=59844867

Коментарии
http://ru.delfi.lt/news/live/adamkus-sk ... &com=1&s=1

Žygeivis
25.10.2012 17:01


Стареет господин Вольдемар Адамкович - его писанину читать уже даже не смешно...

Неужели не понимает, что как только к Литовской Нации вернется дух Балтийского пути, то и ему, и всем его прихвостням мигом придется улепетывать в его так любимую и почти родную "Поландию", а то и намного дальше.... :)

Ведь он в списке предателей и врагов своей Родины - Литовской Державы - стоит в первом десятке...

Да и его давние связи со Смершом и КГБ до сих пор до конца не раскрыты...

Žygeivis
25.10.2012 17:17


Mano labai senas klausimas, į kurį atsakymo negavau iki šiol:

Žygeivis, 2008 01 02 15:09

Man visada norėjosi paklausti poną Adamkavičių - kodėl jis lenkiškai kalba geriau, negu lietuviškai?

Vis tik augo Kaune, o ne Vilniaus krašte.

Įdomu, kokia kalba buvo kalbama namuose jo tėvų šeimoje - ar tik ne lenkiškai?

Žygeivis
25.10.2012 17:44


Жигейвису
25.10.2012 17:20
-----------
Man visada norėjosi paklausti poną Adamkavičių - kodėl jis lenkiškai kalba geriau, negu lietuviškai?
-----------

ты не поверишь. но он и по-русски лучше говорит, чем по-литовски, но это правда.
-----------------------------------------------------------------------------

Вот это я и сам знаю, и даже причину. :)

Он ведь несколько лет работал в армейской разведке США (официально - переводчиком) - и занимался в основном переводами из русского языка на английский (и на оборот).

В Литве до войны многие аристократические роды умели говорить и по польски, и по русски - а Вальдас Адамкус (настоящая фамилия - Вольдемарас Адамкавичюс, Адомкевич) именно из такого рода.

Его отец - Игнас Адамкавичюс - учился до революции в Санкт- Петербургском технологическом университете, затем в Гатчинской военной школе - воевал, летчик. Дядя Адамкуса - Едвард Адамкавичюс тоже учился в Санкт-Петербурге, дивизионный генерал. Так что ничего странного, что и Адамкус знает русский (и польский, немецкий, английский).

Откровенно говоря, Адамкус по польски, по моему, говорит даже лучше, чем на литовском. По русски - намного хуже :):):)

2. Кроме того после WW2 Адамкус немало лет работал в военной разведке США - переводчиком с русского и польского (наверное и с литовского и немецкого).

Однако интересно и то, что он и в Совдепию ездил постоянно - а КГБ и ГРУ его без всяких проблем пропускало. В том числе и в те районы, где любым иностранцам строго запрещалось находится.

Вот это вопрос, на который тоже нет ясного ответа до сих пор.

P.S. В архивах КГБ Вальдас Адамкус - рожденный Вольдемар Адамкович - называется псевдонимом "Фермер".

Žygeivis
25.10.2012 17:56


Štai irgi įdomi informacija, parodanti "Kas yra kas":

Kaip skelbta, po po prezidento rinkimų likusią 1,2 mln. litų prezidento skolą sumokėjo V.Adamkaus fondas. LŽ turi dokumentus, rodančius, kad dalį skolos - daugiau kaip 400 tūkst. litų - prieš pat V.Adamkaus kadencijos pabaigą padengė Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui priklausančių bendrovių darbuotojai. Jie per kelias dienas pervedė nuo tūkstančio iki 10 tūkst. litų sumas, nors patys tada oficialiai gaudavo minimalų atlyginimą.

Tuo pat metu, likus dviem dienoms iki kadencijos pabaigos, šalies vadovas išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę Rusijos verslininkui Mansurui Sadekovui, įdarbintam V.Uspaskicho įmonėje "Vikstata". Rekomendacijas šiam asmeniui parašė pats V.Uspaskichas bei dar du Darbo partijos nariai. M.Sadekovo nuopelnai Lietuvai - neaiškūs, o šalies vadovo dekrete, be kita ko, nėra nurodyta, kokiu pagrindu jam suteikta mūsų šalies pilietybė išimties tvarka.

Būdamas Prezidentu, Valdas Adamkus 1998 m. spalio 14 d. išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę Izraelio piliečiui T.Abramovič. Dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka šiam žydui tarpininkavo tuometinis Seimo vicepirmininkas, konservatorius A.Vidžiūnas. Dokumentuose, už kokius nuopelnus Lietuvai T.Abramovičiui suteikta pilietybė, įrašyta: “Nuopelnai nenurodyti”.

1998 m. spalio 14 d. V.Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę 20-metei Baltarusijos pilietei A.Lavrinovič. Nuopelnai Lietuvai - “20 m. mergina nori mokytis Lietuvoje”.

1999 m. sausio 19 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę profesoriaus J.Dvariono krikšto dukrai, Izraelio pilietei J.Kanovič, jos 4 metų sūnui D.Kanovič ir 11 metų N.Kanovič. Nuopelnai Lietuvai – nenurodyti.

1999 m. balandžio 28 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę 16 metų Baltarusijos piliečiui J.Gulbinovič ir 14 metų Baltarusijos piliečiui V.Gulbinovič. Nuopelnai Lietuvai – nenurodyti.

Tą pačią dieną Lietuvos pilietybė išimties tvarka buvo suteikta ir Izraelio piliečiui, kalėjusiam už šnipinėjimą Sovietų Sąjungai, Šabtajui Kalmanovičiui, Vokietijos piliečiui H.G.Kopke (nuopelnai Lietuvai – nenurodyti), Izraelio piliečiui G.Zundelovičiui (nuopelnai Lietuvai – nenurodyti).

2000 m. sausio 17 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę Argentinoje gyvenančiam JAV piliečiui M.T.Cruz. Nuopelnai Lietuvai – parėmė Almos Adamkienės fondą, Nacionalinio operos ir baleto fondą.

Tą pačią dieną pilietybė buvo suteikta ir 6 metų amžiaus JAV piliečiui A.P.Meilus. Už kokius nuopelnus Lietuvai – neaišku. Išimties tvarka Lietuvos pilietybė buvo suteikta ir 9 metų amžiaus JAV piliečiui V.M.Meilus. Už kokius nuopelnus – taip pat neaišku. Kaip neaišku ir tai, už kokius nuopelnus Lietuvai Valdas Adamkus suteikė Lietuvos pilietybę Meilų mamai, JAV pilietei G.T. Palubinskas.

2000 m. liepos 4 d. Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę Ukrainos piliečiui J.Sokolovui. Dėl pilietybės suteikimo tarpininkavo J.Borisovo konkurentas - UAB “Helisota” generalinis direktorius J.Legenzovas. Nuopelnai Lietuvai - “UAB “Helisota” nuopelnai Lietuvos aviacijai”.

Tarpininkaujant Seimo nariams Rasai Juknevičienei ir Gediminui Kirkilui, 2001 m. lapkričio 10 d. Valdas Adamkus Lietuvos pilietybę suteikė Korėjos piliečiui H.K.Kimas. Kokie jo nuopelnai Lietuvai – nenurodyta.

Tą pačią dieną išimties tvarka Lietuvos pilietybė buvo suteikta ir Kanados piliečiams – 16 metų amžiaus V.Pečiuliui ir 12 metų amžiaus V.I.Pečiuliui. Nuopelnai Lietuvai – “Dainuoja lietuviškos parapijos jaunimo chore”.

2003 metų 24-ąją, likus vos dviem dienoms iki R.Pakso inauguracijos, prezidentas V.Adamkus dekretu Nr. 2073 suteikė Rusijos piliečiui M.Sadekovui Lietuvos pilietybę išimties tvarka. Nuopelnai Lietuvai: \"turėtų teigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai\" (pagal V. Uspaskich rekomendaciją)...

Žygeivis (tęsinys)
25.10.2012 17:59


Per savo pirmąją kadenciją V. Adamkus išimties tvarka yra suteikęs Lietuvos pilietybes beveik 300 asmenų - daugeliui apskritai be jokios oficialios priežasties.

Palyginimui - už tai, kad R. Paksas suteikė pilietybę Borisovui už neginčijamą indėlį Lietuvos aviacijai, buvo nušalintas be teisės visą gyvenimą užimti pareigas, kuriose reikia prisiekti.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 20 Lap 2012 22:01 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
Pagrindinis perversmininkų režisierius – buvęs Prezidentas Valdas Adamkus?


http://bukimevieningi.webnode.com/produ ... amkus-%20/

Stanislovas Stulpinas

Aš manau, kad pagrindinis perversmininkų režisierius galimai yra buvęs prezidentas Valdas Adamkus - galimas CŽV rezidentas Rytų Europos šalyse.

Ar niekam neatrodo keista, kad šis “amerikonas”, savo visą gyvenimą paaukojęs kovai prieš Lietuvos Nepriklausomybės patriotus, staiga buvo, pažeidžiant Konstituciją ir įstatymus, “padarytas” prezidentu?

Ar neatrodo keista, kad V. Adamkus viešai stojo ginti pedofilus? Ar niekam neatrodo keista, kad mūsų valstybėje vos ne uždrausta liesti V. Adamkaus praeities temą?

Ar neatrodo keista, kad šio veikėjo niekas, niekada už padarytus nusikaltimus Lietuvos Nepriklausomybės kovotojoms, patriotams oficialiai nepasmerkė?

Ar neatrodo keista, kad Valstybės saugumo departamentas, disponuodamas visa informacija, visa medžiaga apie V. Adamkaus nusikaltimus , dar jos oficialiai nepteikė nei Prezidentei, nei Seimui, kad būtų viskas įvertinta?

Pateikiu ištraukas iš anksčiau jau rašyto ir "Karštame komentare" publikuoto straipsnio:

"Ruošiant šį straipsnį, man teko šiek tiek giliau panagrinėti dokumentinę medžiaga, susijusia su šia netikėtai, prieš pirmus prezidento rinkimus, valstybės politiniame gyvenime atsiradusia asmenybe.

Drįstu teigti, kad dokumentai bei V. Adamkaus veiksmai rodo, jog jis niekada negali, švelniai tariant, pretenduoti į „ moralinio autoriteto“ vardą. V. Adamkus, kaip jis mėgsta save vaizduoti, niekada nekovojo už Lietuvos nepriklausomybę. Jo gyvenimą lydi vien veidmainystės, išdavystės ir kova prieš Nepriklausomybės kovos organizatorius.

Tikriausiai daug kam iškyla klausimų, kodėl šaltojo karo tarp JAV ir TSRS laikais V. Adamkus, tuo metu būdamas JAV penktojo regiono gamtos apsaugos agentūros administratoriumi ir užsienio ryšių komisijos pirmininku, be jokių kliūčių lankydavosi Sovietų Sąjungoje, tame tarpe ir Lietuvoje.

Atsakymo reikia ieškoti jo bendradarbiavime su Sovietų sąjungos KGB. V. Adamkus pastoviai susitikinėdavo su aukštais KGB pareigūnais ir teikdavo jiems visą informaciją apie emigracijoje esančių lietuvių kovos už Nepriklausomybę organizacijų veiklą. Pokalbiuose buvo išduodamos visos Lietuvos Nepriklausomybės patriotų (kaip V.Adamkus pokalbiuose vadindavo: “antitarybininkų, kraštutinių reakcionierių“) pavardės, organizacijų planai bei ruošiami konkretūs veiksmai.

Nors V. Adamkus mėgsta sakyti, kad velionis Stasys Lozoraitis buvo jo draugas, bet faktai rodo, kad šį „ savo draugą“ V.Adamkus jau seniai buvo išdavęs, kaip Judas, KGB.

Žemiau pateikiu buvusio Sovietų Sąjungos Ambasados JAV pirmojo sekretoriaus V. I. Sakalausko rašytas slaptas ataskaitas apie savo susitikimų metu su V. Adamkumi užfiksuotus pokalbius.

Atkreipiu dėmesį į tai, kad tarybiniais laikais bet kokio lygio pareigūnai darbui ambasadose ir konsulatuose buvo skiriami tik suderinus su KGB ir daugiausia tai buvo po šių atstovybių priedanga dirbantys kadriniai KGB pareigūnai arba KGB agentai. Jų pagrindinis tikslas buvo rinkti slaptą tų valstybių informaciją bei organizuoti agentūrinius tinklus. Manau, kad to negalėjo nežinoti V. Adamkus, kuris internetiniuose puslapiuose įvardijamas kaip JAV karinės žvalgybos karininkas.

Vaclovas Sakalauskas, g. 1938 01 30, kadrinis KGB karininkas, 1961 m. baigė Vilniaus Universitetą 1964 metais baigė KGB žvalgybos mokyklą, dirbo KGB įvairiose pareigose. Toliau po įvairia priedanga darbas Prancūzijoje, Kanadoje, Jugoslavijoje, Suomijoje. Danijoje… 1982-1986 paskiriamas TSRS ambasados JAV pirmuoju sekretoriumi.

”SSSR pasiuntinybė JAV, Vašingtonas Slaptai, 4 egz. 1984 m. vasario 20 d.

Užrašytas pokalbis

Su JAV penktojo regiono gamtos apsaugos agentūros administratoriumi ir šios žinybos užsienio ryšių komisijos pirmininku Valdu ADAMKUMI 1984 m. sausio 11 d.

(…) Grįžęs į Čikagą V.Adamkus paprašė susitikimo aptarti klausimų, susijusių su jo viešnage SSSR.

Susitikimas įvyko mano vizito į Čikagą metu.

(…) Toliau V.Adamkus papasakojo apie padėtį JAV emigracijos sluoksniuose, kuriuose jis gerai žinomas ir yra pelnęs jų didelį autoritetą. V.Adamkus pažymėjo, kad jau seniai vyksta JAV Valstybės departamento ir lietuvių emigracijos derybos dėl vadinamosios Lietuvos pasiuntinybės Vašingtone personalo išplėtimo. Konkrečiai kalbama apie tai, kad padėti vadinamajam Lietuvos reikalų patikėtiniui S.Bačkiui iš Italijos būtų nukreiptas Stasys Lozoraitis, šiuo metu einantis Lietuvos reikalų patikėtinio Vatikane pareigas.

Iš esmės Valstybės departamento sutikimas šiuo klausimu neva jau gautas. Apie tai V.Adamkui papasakojo pats S.Lozoraitis, kuris “kaip paslaptį” atskleidė mano pašnekovui, kad po metų, o galbūt ir anksčiau S.Bačkis išeis “į pensiją”, o jo vietą užims jis, S.Lozoraitis.

Tokios “Lietuvos pasiuntinybės vadovybės” Vašingtone permainos visiškai atitinka lietuvių reakcionierių interesus, nes jie seniai ieško “diplomatinės Lietuvos tarnybos” JAV aktyvizacijos kelių. Dar daugiau, 1983 m. gruodį Italijoje mirus vadinamajam Lietuvos diplomatinės tarnybos užsienyje šefui Stasiui Lozoraičiui vyresniajam, emigracijos sluoksniuose sustiprėjo kalbos, jog šią pareigybę drauge užims “Lietuvos reikalų patikėtinis” Vašingtone, kad sustiprintų jo autoritetą Baltuosiuose rūmuose.

Toliau V.Adamkus papasakojo apie kai kurias antitarybines akcijas, planuojamas baltų organizacijų Los Andžele per Olimpines žaidynes. V.Adamkaus žodžiais, šių renginių iniciatorė yra “Amerikos baltų laisvės lyga” (“Baltic American Freedom Leaque”), kurios štabas yra Los Andžele. Šios reakcingos organizacijos pirmininkas Antanas Mažeika neseniai buvo atvykęs į Čikagą susitikti su Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovais. Susitikimo metu jis papasakojo, kas padaryta ruošiant šiuos antitarybinius renginius. Jis bandė išsiaiškinti, kokios talkos gali sulaukti iš kitų emigracijos organizacijų.

Antitarybinėms akcijoms rengti sudarytas specialus komitetas, į kurio sudėtį be A.Mažeikos įeina Juozas Kojelis (Baltuosiuose rūmuose dirbančio Lino Kojelio tėvas), Simas Kudirka, Vladas Šakalys, Valdis Pavlovskis, Avo Piirsildas, Saulė Damušis ir kiti antitarybininkai.

Jau išnuomota didelė patalpa pagrindinės Olimpinių žaidynių arenos kaimynystėje, kur įsikurs “organizacinio komiteto” štabas ir per Olimpines žaidynes bus eksponuojamos parodos, demonstruojami kino filmai, vyks kiti antitarybiniai renginiai. Organizacinio komiteto narių vienas svarbiausių keliamų uždavinių – pritraukti į šiuos renginius kuo daugiau sportininkų ir turistų iš Pabaltijo respublikų.

V.Adamkui žinoma, kad “organizacinio komiteto” nariai jau dabar sudarinėja kandidatų iš Pabaltijo respublikų sportininkų į SSSR olimpinę rinktinę sąrašus, renka medžiagą apie juos. Kada bus žinomos tikslios olimpiečių pavardės, “organizacinis komitetas” paruoš pažymas apie kiekvieną pabaltijietį sportininką ir išsiuntinės Amerikos ir užsienio žurnalistams, kad jie, kaip išsireiškė A.Mažeika, “rašydami apie juos laikraščiuose, nevadintų jų rusais.”

Pirmasis sekretorius

V.I. Sakalauskas (parašas)

SSSR pasiuntinybė JAV, Vašingtonas Slaptai. 4 egz. 1984 m. birželio 21d.

Užrašytas pokalbis

Su JAV penktojo regiono aplinkos apsaugos agentūros administratoriumi ir jo užsienio ryšių komisijos pirmininku Valdu ADAMKUMI 1984 m. gegužės 22d.

(…) Tolesnio pokalbio metu V.Adamkus pasmerkė koalicijos “Uždrausti sovietus” veiklą, kurioje, kaip žinoma, aktyvų vaidmenį atlieka tokios emigracijos organizacijos kaip “Amerikos baltų laisvės lyga” (“The Baltic American Freedom Leaque”), vadovaujama aršaus antitarybininko A.Mažeikos.

(…) Nors sovietų sportininkai neatvyks į Olimpines žaidynes, toliau kalbėjo V.Adamkus, reakcingų baltų ir ukrainiečių emigracijos organizacijų vadovai nutarė tęsti pradėtą antitarybinę kampaniją. Šių metų gegužės pradžioje susirinkę Kanados mieste Toronte latvių, lietuvių, estų ir ukrainiečių bendruomenių lyderiai priėmė sprendimą surengti šių metų liepos pradžioje vadinamąją “Laisvės olimpiadą”, į kurios programą, be kitų renginių, įtraukė estafetę maršrutu Torontas-Los Andželas, kuri prasidės šių metų liepos 2 d. ir baigsis rugpjūčio 5 dieną. (…)

Asmeniškai V.Adamkus nepritaria tokiam bėgimui, kuris turės greičiau politinį nei sportinį charakterį, todėl jis neketina dalyvauti jį organizuojant. Apie tai jis tvirtai pareiškė “Laisvės olimpiados” organizacinio komiteto posėdyje š. m. gegužės 12 dieną. Tai jau ne pirmas atvejis, kai V.Adamkus pradeda konfliktą su reakcinės JAV lietuvių emigracijos lyderiais. Jis nurodė savo pasisakymą Klivlendo mieste šių metų vasarį vadinamosios Lietuvos nepriklausomybės dienos proga. Tada vakaro organizatoriai jam priekaištavo, kad jo pranešimas buvo per “minkštas”, be reikiamų akcentų apie “okupuotos Lietuvos padėtį”, be garsių raginimų ją “išvaduoti” ir t. t. V.Adamkus mano, kad su kraštutiniais reakcionieriais jam nepakeliui, nes jie “atsiliko nuo gyvenimo”, sąmoningai nenori matyti to progreso, kurio pasiekė dabartinė Lietuva. Jis – už glaudžius mokslinius, kultūrinius, sportinius emigracijos ir Tarybų Lietuvos ryšius, ir pasiryžęs siekti bendradarbiavimo.

Pirmasis sekretorius

V.I.Sakalauskas (parašas)”

Manau, kad savo „moralinį autoritetą“ Prezidentas V. Adamkus dar labiau pakėlė 2002 metais už ypatingus nuopelnus valstybei apdovanodamas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino komandoro kryžiumi KGB generolą majorą, buvusį atsakingą už visos sovietų sąjungos užsienio žvalgybą V. Jakuniną,

Konstitucinis teismas pripažino, kad šiuo apdovanojimu V. Adamkus pažeidė valstybės Konstituciją.

Ar nekyla klausimų, ką šis užsienio žvalgybos šnipų vado apdovanojimas reiškia? Gal tai atsilyginimas už tylėjimą?

Jausdamas savo didybę ir įsitikinęs savo nebaudžiamumu V. Adamkus 2009 metais Gedimino ordinu apdovanojo dar vieną KGB šnipą-Šabtajų Kalmanovičių. Ne tik apdovanojo, bet dar už nuopelnus suteikė Lietuvos pilietybę.

Š. Kalmanovičius 1988 Izraelio „Mosad“ žvalgybos buvo išaiškintas kaip KGB šnipas ir nuteistas 10 metų už pramoninį šnipinėjimą ir naujausių išradimų perdavimą TSRS žvalgybai. Izraelio kalėjime Š. Kalmanovičius praleido 5,5 metų.

Ar gali nors vienas sveiko proto žmogus įsivaizduoti, kad mūsų šalies VSD, žvalgybos ar kontržvalgybos pareigūnai, slaptieji agentai Rusijos prezidento, ar kitų šalių vadovų būtų apdovanojami ordinais ar medaliais už ypatingus nuopelnus jų valstybėms, ar kad mūsų valstybės pareigūnai slapta susitikinėtų su užsienio valstybių žvalgybų pareigūnais ir teiktų jiems kokią nors informaciją?

Manau, kad tokie pareigūnai nedelsiant būtų apkaltinti valstybės išdavimu ir patraukti atsakomybėn.

Ypatingą dėmesį KGB kadrams V, Adamkus parodė ir po pulkininko Vytauto Pociūno žūties visaip blokuodamas tyrimą, gindamas KGB rezervistą VSD direktorių A. Pocių. Tuomet V. Adamkus ciniškai pareiškė, kad laikas pamiršti KGB kaip neegzistuojančią organizaciją.

V. Adamkus puikiai žino ir supranta, kad visas buvusios TSRS KGB funkcijas su visais agentūriniais tinklais savo ir užsienio valstybėse perėmė Rusijos FSB. V.Adamkus žino ir tai, kad visų žvalgybų agentai tarnauja savo šeimininkams iki pat mirties.

Tikriausiai visi prisimena, kokias pastangas dėjo Rusijos valdžia ir FSB, kad Austrija Lietuvai neišduotų buvusio KGB pulkininko M. Golovatovo. Manau, kad Austrija tokiais savo veiksmais netiesiogiai padėjo Lietuvai išvengti Rusijos valdžios spaudimo ir diplomatinio karo.

Ar ne todėl jau 20 metų galingos jėgos viską daro, kad nebūtų išviešinti išlikę KGB agentų duomenys?

Prezidentas V. Adamkus jau seniai viešai demonstruoja, kad jam negalioja šalies Konstitucija, kad ji tik skuduras. Tai rodo ne tik pirmųjų rinkimų farsas, kai dar dabar tebekalbama, kad rinkome ne prezidentą, o jo šlepetes, kai šiurkščiai buvo pažeista Konstitucija, nes mūsų valstybės vadovu negali būti renkamas asmuo, susijęs priesaika svetimai valstybei.

V. Adamkus už „ypatingus nuopelnus“ valstybei suteikė pilietybę virš 300 jokių nuopelnų neturintiems asmenims. Šalies pilietybė buvo suteikiama įvairių draugų protegavimu. Pilietybė buvo suteikiama „už nuopelnus“ net vaikams.

Negali be humoro skaityti V. Adamkaus 2001 lapkričio 10 dekreto dėl pilietybės suteikimo Kanados piliečiams-16 metų amžiaus V. Pečiuliui ir 12 metų amžiaus I. Pečiuliui. Dekrete nurodyta: nuopelnai - dainuoja lietuviškos parapijos chore. Arba - suteikiant pilietybę JAV piliečiui M. Cruz, kaip nuopelnas parodytas, kad parėmė A. Adamkienės fondą…

Gal galėtų Prezidentės oponentas, tuometinis VSD direktorius M. Laurinkus paaiškinti, kodėl jis nieko nedarė, kad V. Adamkus niekada nebūtų šalies politiniame gyvenime? Gal galėtų savo tautai viešai išdėstyti, kodėl tada jis neorganizavo valstybės perversmo, nesiėmė priemonių, kad prezidentui V. Adamkui būtų pradėtas apkaltos procesas?

Manau, kad, savo moralinį veidą Prezidentas V. Adamkus pilnai parodė ir proteguodamas Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos „padovanojimą“ amerikonams.

Kažkodėl galvoju, kad ir konservatoriai buvo suklaidinti, buvo įsitikinę, kad šį projektą kontroliuoja ir Amerikos vyriausybė, kad šio projekto įgyvendinimas atneš didelę naudą valstybei. Deja tiek jie, tiek ir visa valstybė buvo apgauti-visi palikome prie suskilusios geldos.

Faktiškai turime, ką turime-V. Adamkaus amerikonų draugų grupė su Juozu Kazicku priešakyje paprasčiausiai iš jaunos nepriklausomos, neturinčios patirties, vargšės Lietuvos padarė savo biznį, faktiškai ją apiplėšdami.

Mažeikių naftos perdirbimo įmonė ekspertų teigimu tuo metu buvo verta apie 7 milijardus litų.

„Wiliams“ spekuliantai, aišku, nesutiko su tokiu vertinimu ir vertinimo ekspertizę pavedė atlikti … J. Kazicko žento Altmano firmai Amerikoje.

Įvertino 300 milijonų litų, matyt mažiau vertinti nebedrįso.

J. Kazickas dar dabar viešai giriasi, kad padarė gerą biznį, kad „ Wiliams“ savininkai jo geri draugai, o pats geriausias draugas yra V.Adamkus.

Taip ir norisi pono V. Adamkaus paklausti - ar, būtent, ne todėl jis protegavo ir proteguoja „oranžinių revoliucijų“ eksporto į kitas valstybes idėjas, gal jo kokie nors kiti ar tie patys draugai jau yra paruošę naujus turto užgrobimo biznio planus?"

Gal “perversmininkai” susimąstys, kad jie galimai tapo tėvynės išdaviko įrankiu?

Papildyta

Visa informacija apie V. Adamkaus tarnavimą CŽV ir KGB, jo išdavystes jau seniai viešai yra paskelbta internetiniuose portaluose.

Labai daug medžiagos apie tai buvo viešinama šalies dienraščiuose. Viešai yra prienami ir V. Adamkaus dekretai dėl KGB VADOVŲ IR JŲ AGENTŲ APDOVANOJIMO ORDINAIS UŽ NUOPELNUS LIETUVAI.

Adamkus neteisėtai savo dekretais suteikė Lietuvos pilietybę virš 300 kitų valstybių asmenims, kurie niekada jokių nuopelnų mūsų valstybei neturėjo.

Niekada niekas to paneigti nebandė, nes akivaizdžių faktų paneigti neįmanoma.

Neseniai V. Adamkus savo atskiromis knygomis išleistuose užrašuose dar kartą pažemino visą mūsų valstybę, suniekino vos ne visus žymesnius politikus, su kuriais jis daug metų kartu dirbo.

V. Adamkus su didžiule arogancija ir cinizmu aprašinėja net ir tai, kaip jis, būdamas Prezidentu, įtakodavo net Aukščiausiąjį teismą sau norimų sprendimų priėmimui.

Visa tai dar kartą įrodo, kad V. Adamkus niekada Lietuvai netarnavo, kad jis visada, kaip atsitiktinis pakeleivis, su panieka žiūrėjo į mūsų valstybę.

Drįstu pasitaisyti - galimai jis nebuvo atsitiktinis pakeleivis, bet į Nepriklausomybės traukinį įsodintas asmuo su kitų valstybių ar valstybės slaptais įgaliojimais.

Ar niekam nekyla klausimų, kodėl mūsų valdžia, VSD departamentas jau daug metų nedrįsta reikalauti V. Adamkaus atsakomybės. Nedrįsta net kelti klausimo, kad V. Adamkus už tėvynės išdavimą ir jos Konstitucijos ir įstatymų nusikalstamą ignoravimą būtų nors pasmerktas.

Normalioje demokratinėje valstybėje šis asmuo niekada ne tik, kad nebūtų tapęs Lietuvos Prezidentu, bet jam niekada nebūtų suteikta ir Lietuvos pilietybė.

Dėl to, kas dabar vyksta generalinis prokuroras privalo imtis veiksmingų priemonių. Jis privalo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl anonsuojamos Gaivenio laidos, išimti visas laikmenas, kuriose yra slaptai įrašyti Prezidentės pokalbiai ir imtis priemonių taikant laikinas apsaugos priemones, uždraudžiant šią laidą. Tikriausiai generalinis prokuroras žino, kad slapta pasiklausyti ir įrašinėti Prezidentės pokalbius įstatymai draudžia-už tai numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

Stankūnaitei būtina nedelsiant pareikšti įtarimus dėl bendrininkavimo prievartaujant mažametę mergaitę, panaikinti jai apsaugą ir paskirti kardomąją priemonių. Baudžiamojoje byloje yra daugiau negu reikia įrodymų, kad tokie veiksmai būtų atlikti.

Manau, kad reikia nedelsiant nutraukti neįgalaus Ivanausko baudžiamąjį persekiojimą, suprantant, kad ‘INFORMATORIUS’ Žalimas galimai yra VSD agentas. Šioje byloje gali atsirasti dar ne vienas galimai VSD deleguotas "vertingas” liudytojas.

Įstatymo leidėjas generaliniam prokurorui suteikė plačius įgaliojimus. Jam tarnybiškai pavaldūs visi prokurorai, jam suteikta teisė panaikinti visus neteisėtus bet kokių prokurorų sprendimus ir asmeniškai primti kitus procesinius sprendimus.

Generalinis prokuroras privalo pagaliau suprasti, kad jis atsakingas prieš valstybę, Prezidentę ir Seimą už visos prokuratūros veiklą.

Jei generalinis prokuroras mano, kad jam šios pareigos patikėtos kaip "vestuviniam generolui", tai jis labai klysta. Jis turėtų suprasti, kad jo neveikimas šiuo visai valstybei ir visuomenei atsakingu metu prilygsta nusikalstamam neveikimui- netinkamam pareigų atlikimui,padarant didelę žalą valstybei, už ką yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Poste tik sėdintis ir nieko neveikiantis atsakingas pareigūnas yra daug pavojingesnis už žmogų nuoširdžiai tarnaujantį savo valstybei ir tautai, nors kartais ir darantį klaidas. Svarbu savo klaidas suprasti ir imtis veiksmingų priemonių, kad jos būtų ištaisytos ir pašalintos dėl jų sukeltos neigiamos pasekmės šaliai ir žmonėms.

Tikiuosi, kad generalinis prokuroras ir pats supranta, ką jam reikia daryti, kad sugrąžintų pasitikėjimą prokuratūra ir nutrauktų nusikalstamą Prezidentės kompromitavimą bei neteisėtą žmonių persekiojimą.

Gerbiama Prezidentė tikriausiai pati supranta, ką ji privalo daryti, nes tylėti ir nesiimti ryžtingų veiksmų nebeįmanoma. Visi mūsų valstybingumo priešai turi būti pastatyti į savo vietas ir pasmerkti.

Stanislovas Stulpinas

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema: Adamkaus tėvai
StandartinėParašytas: 28 Bir 2014 07:01 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 19 Bal 2008 09:46
Pranešimai: 3774
Adamkaus tėvai: žydė ir lenkas.
Šaltinis - http://www.lrytas.lt/?id=14038890401403176431&view=6

17. GEDIMINAS ZILINSKAS, NEW YORK
2014-06-27 22:48 IP: 69.116.53.174
...Gerbiamas Prezidente Adamkau : kadangi stipreja Jusu sveikata, tai gal aplankykite ir savo tevu kapus Izraelyje...Ten palaidota Jusu A.A. motina, Sara Dusanski ir tevas Adamkiewicz.. Gerai, kad Jusu tevams pavyko - pabegti is sovietines Rusijos, butent Stalino komuno - fasizmo okupuojamos 1944 metais Lietuvos, kadangi ir Jusu tevai - galejo buti nukankinti : visiskai be jokios kaltes Sibiro gulaguose, kaip ir milijonai - visu kitu, rusu armijos okupuotu tautu zmoniu. Geros Jums sveikatos !
:smile38:

_________________
K.Čapekas: Įsivaizduokite, kokia būtų tyla, jeigu žmogus kalbėtų tik tai, ką žino.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema: Re: Adamkaus tėvai
StandartinėParašytas: 30 Bir 2014 15:44 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
tikras lietuvis rašė:
Adamkaus tėvai: žydė ir lenkas.
Šaltinis - http://www.lrytas.lt/?id=14038890401403176431&view=6

17. GEDIMINAS ZILINSKAS, NEW YORK
2014-06-27 22:48 IP: 69.116.53.174
...Gerbiamas Prezidente Adamkau : kadangi stipreja Jusu sveikata, tai gal aplankykite ir savo tevu kapus Izraelyje...Ten palaidota Jusu A.A. motina, Sara Dusanski ir tevas Adamkiewicz.. Gerai, kad Jusu tevams pavyko - pabegti is sovietines Rusijos, butent Stalino komuno - fasizmo okupuojamos 1944 metais Lietuvos, kadangi ir Jusu tevai - galejo buti nukankinti : visiskai be jokios kaltes Sibiro gulaguose, kaip ir milijonai - visu kitu, rusu armijos okupuotu tautu zmoniu. Geros Jums sveikatos !
:smile38:


Įdomi informacija.

Pasižiūrėjau kitur, ką rašo apie jo motiną:

Valdas Adamkus
http://lt.wikipedia.org/wiki/Valdas_Adamkus

Valdas Adamkus (iki 1955 m. Voldemaras Adamkavičius; g. 1926 m. lapkričio 3 d. Kaune) – politikas, Lietuvos Respublikos Prezidentas, aplinkosaugininkas, JAV lietuvių visuomenės veikėjas.

Gimė tarnautojų šeimoje.

Tėvas – Ignas Adamkavičius, Nepriklausomybės kovų savanoris, vienas pirmųjų Lietuvos karo aviacijos mokyklos vadovų, vėliau – Kauno geležinkelio stoties policijos viršininkas.

Motina dirbo Susisiekimo ministerijoje.

http://mokslai.lt/referatai/referatas/v ... apis1.html

Valdas turėjo brolį Česlovą ir seserį Violetą.

Valdas Adamkus lankė Jono Jablonskio pradžios mokyklą, kurios baigiamąjį skyrių baigė vienais trejetais ir buvo paliktas antriems metams. Vėliau mokėsi Kauno “Aušros” gimnazijoje.

1949 metais atvyko į JAV, 1955 įgijo JAV pilietybę.

------------------------------------------------------

P.S. Niekur nėra pateiktas nei Adamkaus motinos vardas, nei mergautinė pavardė, nei kiti biografiniai duomenys...

Pridursiu, jog man aiškino, kad ši Sara Dušanski yra garsiojo Nachmano Dušanskio http://lt.wikipedia.org/wiki/Nachmanas_Du%C5%A1anskis giminaitė.

Deja, negaliu tai komentuoti, nes jokių duomenų niekur nerandu - nei apie Adamkaus motiną, nei jo tėvų palaidojimo vietą. Čia galėtų daugiau žinoti JAV lietuviai.

Beje, įvairūs šaltiniai https://www.facebook.com/l.php?u=https% ... =6AQFE1Xsq teigia, kad būtent Nachmanas Dušanskis 1950 m. užverbavo Vytautą Landsbergį (jo slapyvardis iš pradžių buvo "Vytautas", o vėliau jį pakeitė į "Dėdulė").

Robertas Balakauskas

Rašau tai, ką pasakė telefonu iš Kauno Adamkaus tolimas giminaitis, kurį asmeniškai gerai pažįstu beveik 30 metų.

Jis yra tolimas giminaitis su V. Adamkumi iš tėvo pusės. Jo prosenelis Vaclovas Adamkavičius - vyriausias iš trijų brolių Adamkavičių.

Kitas - Ignas Adamkavičius - yra Valdo Adamkaus tėvas. Buvo dar ir trečias brolis Edvardas.

Ignas Adamkavičius, prezidento tėvas, vedė Genovaitę - mergautinės pavardės draugas nežino.

Prezidento tėvas santuokoje su Adamkaus motina išgyveno trumpai. Po skyrybų būsimas prezidentas pasiliko gyventi su motina, kuri vėliau ištekėjo antrą kartą.


Tai viskas, ką aš sužinojau.

Kęstutis Čeponis

Įdomu tai, kad apie šiuos Adamkaus biografijos momentus nėra nei žodžio net ir internete - bent jau iki šiol. :)

Taip pat keista, jog apie Adamkaus tėvą (pas kurį jis ir neaugo) informacijos nemažai, o štai apie motiną, kuri jį ir užaugino - nei vieno aiškesnio fakto...?

Beje, kas jos antrasis vyras - irgi neaišku? O juk būtent jis, matyt, ir augino Valdą Adamkų...

Juozas Prasauskas

Karalienė - pagal antrą vyrą.

Robertas Balakauskas

Pernai norėjau demaskuoti, įrašęs video apie tariamą V. Adamkaus didvyrišką kovą mūšyje ties Seda prieš rusus.

Man pasakojo žmogus, kurį gerai pažįstu. Tai senukas, kuris kilęs iš Sedos ir prisimena V. Adamkaus "nuopelnus tėvynei".

Viename gynybiniame ruože V.Adamkui vadovauti buvo paskirtas būrys, kuriame jau buvo iškasti įtvirtinimai ir sustatyta virš dešimt minosvaidžių su daugybe dėžių su minomis.

Bet V. Adamkus, vietoje to, kad atidenktų ugnį į besiartinančius rusus, savo pavestam būriui davė komandą apleisti pozicijas ir visiems susirinkti prie Sedos pieninės, kur buvo pasakyta būriui be kovos išsiskirstyti.

Mano pašnekovas tada turėjo apie 13-14 metų, o jo vyresnis brolis apie 18 metų, ir buvo eilinis V. Adamkaus būryje.

Kada Adamkus paleido savo būrį, jis paprašė mano pašnekovo vyresnio brolio - sediškio, kad jis atvestų arklį su vežimu bėgti į Vakarus.

Jie kartu nuvažiavo su arkliu netoli iki pasienio, ir persigalvojęs pašnekovo brolis pėsčias grįžo namo i Sedą.

Tuo tarpu vietiniai kaimiečiai paaugliai iš Sedos, iš V.Adamkaus paliktų minosvaidžių, suspėjo paleisti kelias salves į rusų pusę.

Mano pašnekovas baiminosi šnekėti į video kamerą, nes jo manymu galėjo susilaukti liūdnų pasekmių.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 09 Lie 2014 13:22 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 19 Bal 2008 09:46
Pranešimai: 3774
"Žygeivis
Tėvas – Ignas Adamkavičius"
---------
Nelabai gali būti ir štai kodėl: V.Adamkus gerai moka lenkų kalbą ir kur jis jos galėjo taip išmoti, jei ne artimoje aplinkoje, nes Amerike šalia lenkų nebuvo.

Kaip tik iki nepriklausomos Lietuvos Kaunas buvo lenkynė ir tėvas, dažnai visur rašomas kaip Adamkievicz, tik vėliau pasikeitęs pavardę - susilietuvinęs.

"Kada Adamkus paleido savo būrį, jis paprašė mano pašnekovo vyresnio brolio - sediškio, kad jis atvestų arklį su vežimu bėgti į Vakarus.

Jie kartu nuvažiavo su arkliu netoli iki pasienio, ir persigalvojęs pašnekovo brolis pėsčias grįžo namo i Sedą."
----------

Vėlgi netiesa - lryte buvo straipsniai apie tai, kad jis pats, netgi grasindamas pistoletu, išsireikalavęs iš ūkininko vežimą su arkliu. Netgi buvo pakalbintas tas ūkininkas.
:smile38:

_________________
K.Čapekas: Įsivaizduokite, kokia būtų tyla, jeigu žmogus kalbėtų tik tai, ką žino.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 10 Lie 2014 14:36 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
tikras lietuvis rašė:
"Žygeivis:

Tėvas – Ignas Adamkavičius"
---------
Nelabai gali būti ir štai kodėl: V.Adamkus gerai moka lenkų kalbą ir kur jis jos galėjo taip išmoti, jei ne artimoje aplinkoje, nes Amerike šalia lenkų nebuvo.

Kaip tik iki nepriklausomos Lietuvos Kaunas buvo lenkynė ir tėvas, dažnai visur rašomas kaip Adamkievicz, tik vėliau pasikeitęs pavardę - susilietuvinęs.


Tu neįdėmiai skaitai pateiktą informaciją - Adamkaus motina su jo tėvu Ignu Adamkavičiumi išsiskyrė, kai Adamkus buvo dar vaikas, jei ne kūdikis. Ir ištekėjo antrą kartą.

Tačiau panašu, kad Adamkaus motina su jo patėviu kalbėdavosi, matyt, lenkiškai (tai, beje, nepaneigia, kad ir Adamkaus tėvas kalbėdavo lenkiškai), o gal dar ir rusiškai - jei Adamkus nuo mažens mokėjo lenkų ir rusų kalbas.

Kaune tuo metu rusiškai kalbėjo tik žydai, o lenkiškai - sulenkėję bajorai.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 11 Lie 2014 00:45 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 19 Bal 2008 09:46
Pranešimai: 3774
Seniai žinoma, kad ten iki Lietuvos valstybės atsikūrimo buvo lenkynė.
Beje, o kas buvo jo patėvis?
:smile38:

_________________
K.Čapekas: Įsivaizduokite, kokia būtų tyla, jeigu žmogus kalbėtų tik tai, ką žino.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 11 Lie 2014 15:43 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27077
Miestas: Ignalina
tikras lietuvis rašė:
Seniai žinoma, kad ten iki Lietuvos valstybės atsikūrimo buvo lenkynė.
Beje, o kas buvo jo patėvis?
:smile38:


Garantuoti negaliu, bet motinos pavardė, ištekėjus antrą kartą, buvo lyg ir Karalienė...

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 17 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
Powereddd by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007