Pagrindinis diskusijų puslapis

Nacionalistas - Tautininkas - Patriotas - Žygeivis - Laisvės karys (Kalba - Istorija - Tauta - Valstybė)

"Diskusijų forumas" ir "Enciklopedija" (elektroninė virtuali duomenų bazė)
Pagrindinis diskusijų puslapis
Dabar yra 29 Bal 2024 16:37

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 09 Gru 2007 23:35 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27111
Miestas: Ignalina
Baltų prekybiniai ryšiai


Šaltinis - http://ziniukai.com/content/view/466/2/
 
Parašė Administrator
 
     Prekyba ir prekybos keliai – vienas iš svarbiausių seniausios Lietuvos visuomenės gyvenimo aspektų. Kiek gyvuoja žmonių bendruomenė – tiek gyvuoja ir prekyba. Prekiauta visais laikais, skyrėsi tik prekybiniai interesai, kelių kryptys ir prekybos partneriai. Per visą akmens ir bronzos amžių pagrindinis prekybos objektas buvo žaliavos. Pradžioje titnagas

     Prekyba ir prekybos keliai – vienas iš svarbiausių seniausios Lietuvos visuomenės gyvenimo aspektų. Kiek gyvuoja žmonių bendruomenė – tiek gyvuoja ir prekyba. Prekiauta visais laikais, skyrėsi tik prekybiniai interesai, kelių kryptys ir prekybos partneriai. Per visą akmens ir bronzos amžių pagrindinis prekybos objektas buvo žaliavos. Pradžioje titnagas, gintaras, žalvario amžiuje – varis, cinkas, alavas, bronziniai ginklai bei papuošalai, ankstyvajame geležies amžiuje – geležis ir jos dirbiniai. Kai baltai išmoko gamintis geležį iš balų rūdos, pakilo genčių gyvenimo lygis. Tada dėmesys nukrypo į prabangos reikmenis bei brangiuosius metalus – auksą, sidabrą, emalio ir stiklo dirbinius. Jų randama per visą priešistorę.

     Pirmasis metalas, apie 1800 pr. Kr. pasiekęs ankstyvųjų baltų žemes, buvo alavinė bronza. Beje, jau III tūkstm. pr. Kr. Artimųjų Rytų metalurgai mokėjo gaminti ir žalvarinius dirbinius, kurių gamybai kaip legiruojantis priedas naudotas cinkas. Žalvario lydinys plastiškesnis, atsparesnis dilimui, jį lengva lieti ir formuoti. Žalvariniai dirbiniai Lietuvos teritorijoje žinomi iš XVI a. pr. Kr. paminklų. Būtina pabrėžti, kad didžiausia bronzos ir ankstyvojo geležies amžiaus (1700/1600 m. pr. Kr.–1 m. po Kr.) metalinių dirbinių dalis buvo gaminama iš alavinės bronzos. Žalvario lydiniai mūsų kraštuose ir visame Pabaltijyje įsigalėjo senojo geležies amžiaus pradžioje (apie 10–40 m. po Kr.). Nuo tada 2/3 visų dirbinių, kuriems naudoti vario lydiniai, buvo pagaminti iš žalvario.

     Manoma, kad pirmieji bronzos dirbiniai atkeliavo iš Vidurio Europos (greičiausiai Panonijos) vario kasyklų. Pirmieji bronzos dirbiniai – kirviai ir papuošalai (spiralės plaukams, smeigtukai ir kt.). Senajame bronzos amžiuje Pabaltijo kraštus pasiekė ir žalvariniai kirviai, durklai bei kalavijai.

     Pirmieji metalų dirbiniai palengva skverbėsi į žmonių gyvenimą. Metalo dirbiniai buvo brangūs, daugumai sunkiai prieinami. Tad visą ankstyvųjų metalų laikotarpį pagrindine įrankių gamybos žaliava ir toliau išlieka akmuo, titnagas, kaulas bei ragas. Pastebima ir skirtumų – Vakarų baltų pilkapių kultūros areale randama daugiau bronzos dirbinių. Čia labiau paplitęs akmuo bei titnagas. Rytų baltų Brūkšniuotosios keramikos kultūros zonoje bronzinių dirbinių mažiau. Čia vyraujančia įrankių gamybos medžiaga išliko ragas bei kaulas. Gal dėl to, kad Brūkšniuotosios keramikos kultūros žmonės paveldėjo Narvos kultūros tradicijas. Kaip žinia, šiai kultūrai buvo būdingi kaulo ir rago dirbiniai.

    Gana greitai baltų metalurgai išmoko vario lydinius apdirbti vietoje. Tad į baltų kraštus imta gabenti vario lydinius lazdelių pavidalu. Iš jų baltų metalurgai darė ginklus, darbo įrankius ir papuošalus: žalvarinius atkraštinius kirvius su plačiais vėduoklės pavidalo ašmenimis, siaurus ir ilgus Nortikių tipo kirvius, didelius ietigalius su plačiomis antsparnėmis, smeigtukus, antsmilkinius ir kita.

     Bronzos amžiuje prekyba įgavo iki tol neregėtą mastą. Prekiauta su Skandinavijos gyventojais, užsimezgė glaudūs prekybiniai ryšiai su Vidurio ir Pietryčių Europa, iš kur buvo gaunama vario lydinių. Svarbiausias baltų mainų objektas – gintaras, kurio dirbinių dideli kiekiai randami Vidurio ir Pietryčių Europos vario kasyklų zonose.

    Gintaro dirbinių paplitimas Europoje ir bronzos dirbinių radiniai Lietuvos pajūryje, Prūsų žemėse, Vyslos ir Vartos žemupiuose leidžia nustatyti pagrindinį gintaro prekybos kelią. Kelias prasidėjo Baltijos pajūryje ir vedė į žemutinę Vyslą, toliau Vysla, Varta ir aukštutinio Oderio upėmis ar jų pakraščiais per Bohemiją, Moraviją iki Dunojaus. Nuo čia gintaro kelias šakojosi: vienas kelias ėjo išilgai rytinio Adrijos pajūrio į Graikiją, Peloponesą, Kretą (apie 1600–1500 m. pr. Kr. gintariniai karoliai randami Mikėnų kultūros kapuose), o antras – per Alpių perėjas į šiaurinę Italiją. Kitas gintaro kelias iš Baltijos pajūrio ėjo sausuma iki Dniepro, toliau pro Dono žiotis į Kaukazą, rytines Juodosios jūros ir pietvakarines Kaspijos sritis. Gintaro dirbinių randama Osetijoje, viduriniame Kaukaze. Prekybos keliais siekė ir Mažąją Aziją. Šernų kapinyne (Klaipėdos raj.) rasta 1500–1000 m. pr. Kr. datuojama gintarinė žmogaus statulėlė, vaizduojanti Kaananito Dievą iš Sirijos – Palestinos.

    Pastovūs prekybiniai ryšiai buvo palaikomi su vakarų ir pietvakarių kaimynais – dabartine Vokietija, Danija, pietine ir vidurine Švedija. Tai rodo baltiški dirbiniai, rasti Brandenburge, Gotlande, Riugeno saloje ir kitur.

    Apie VII a. pr. Kr. baltų žemėse pasirodo ankstyviausi geležies dirbiniai. Kaip ir pirmieji bronzos, jie buvo įvežtiniai. Daugiau geležies dirbinių atsiranda po V a. pr. Kr. Manoma, kad jie baltų žemes pasiekdavo tais pačiais prekybos keliais, kuriais buvo gabenami vario lydiniai. II a. pr. Kr. Prūsijos metalurgai iš įvežtos žaliavos ėmė gamintis geležinius dirbinius vietoje. Panašiu laiku geležinių dirbinių atsiranda ir Lietuvos pajūryje. Gana greitai geležies jau nebereikėjo įsivežti. Senojo geležies amžiaus pradžioje, apie 10 m., baltai ėmė lydyti geležį iš vietinės balų rūdos.

    Senajame geležies amžiuje baltų prekybiniai interesai jau nesiriboja vien strateginėmis medžiagomis. Imta vežtis prabangos daiktus ir tauriuosius metalus. Taip jau susiklostė baltų kultūros tradicijose, kad auksą baltai ne itin vertino. Jie labiau linko prie sidabro. Sidabras Lietuvos teritorijoje pasirodo jau I–II a. „Aukso amžiuje“ pagrindiniu baltų prekybos partneriu buvo Romos imperija. I–IV a. gyvavo vadinamasis „gintaro kelias“, jungęs Sambijos pusiasalio baltus su Romos imperija. Būtent gintarui turime būti dėkingi, kad baltų gentys pateko į antikos rašytojų ir istorikų akiratį. Gintarą minį Homeras „Iliadoje“ „Odisėjoje“, Herodotas (tarp 490–480 – 425 m. pr. Kr.), Pytėjas iš Masilijos (IV a. pr. Kr.), Plinijus Vyresnysis (23–79 m. po Kr.), P. K. Tacitas (apie 55–58 – apie 117–120 m. po Kr.). Plinijus Vyresnysis „Gamtos istorijoje“ rašo, kad imperatoriaus Nerono laikais (37–68 m. po Kr.) į baltų kraštus buvo nusiųstas raitelis Julijonas, kad pargabentų gintaro gladiatorių kautynėms išpuošti.

     Pasak jo, gintaro centras buvęs net už 600 romėniškųjų mylių nuo Karnuntumo (Carnuntum, netoli Vienos). Jis parvežė tiek gintaro, kad kautynių dienomis visas amfiteatras, gladiatoriai ir tarnai buvo išpuošti gintaru. Didžiausias gintaro gabalas svėrė net 13 svarų (4,2 kg). Tas pats Plinijus Vyresnysis mini, kad germanai gintarą gabena daugiausia į Panoniją, o iš čia iki Adrijos jį pristatą venetai, kurie gyvena arčiausiai Panonijos. Jie pirmi šią medžiagą ir išgarsinę. Italijos Po upės apylinkių kaimietės, kaip rašo Plinijus, ir šiandien vietoj antkaklių nešiojančios gintarus ne tik gydymo (esą tikima, kad gintaras gelbėja nuo kaklo migdolų ir gerklės ligų), bet ir grožio sumetimais. P. K. Tacitas savo „Germanijoje“ sako: „Jie [aisčiai] apieško ir jūrą; seklumose ir pačiose jos pakrantėse vieninteliai iš visų rankioja gintarą, jų pačių vadinamą „glesum“. (…) Patys gintaro nevartoja: renka gabalus, parduoda neapdirbtą ir ima atlyginimą stebėdamiesi.“

    Manoma, kad „gintaro keliu“ buvo gabenamas ne tik gintaras, bet ir žvėrių kailiai, oda, medus, vaškas, tačiau pagrindinė prekė buvo gintaras. Kaip sako P. K. Tacitas, „juk gintaras ilgai išgulėjo tarp kitų jūros išmetamų daiktų, kol mūsų prabanga suteikė jam vardą.“ Mainais iš Romos imperijos provincijų į baltų kraštus buvo įvežamos žalvarinės, sidabrinės ir auksinės monetos, žalvariniai indai (ąsočiai), stiklinės taurės, keramika, stikliniai ir emalio karoliai, įvairūs žalvariniai, sidabriniai, paauksuoti papuošalai, romėniški kalavijai ir sidabro bei vario žaliava.

    Neabejojama, kad gintaras dideliais kiekiais buvo gabenamas iš Sambijos pusiasalio. Tai patvirtina archeologiniai tyrimai. Didžiuliai gintaro žaliavos lobiai rasti Vroclave-Partynice, prie Oderio, Žemutinėje Silezijoje. Be to, „gintaro kelio“ trasoje aptikta daugybė baltiškų akinių segių. Jos, surastos Vroclavo srityje, Austrijoje ir Karnuntume, liudija, kad gintaras I–IV a. keliavo iš baltų žemių.

    Daugelis autorių yra rekonstravę „gintaro kelio“ šakas. I–III a. jis ėjo nuo Sembos ir Vyslos žiočių Vysla aukštyn iki Bydgoščiaus, nuo čia per dabartinį Vroclavą vedė iki Prosnos upės prie Kališo. Iš čia į aukštutinį Oderį, pro Aukštutinę Sileziją, Moravijos upe į Dunojų, pro Karnuntumą (Carnuntum) ir Panoniją į Norėją (Noreia, dabar – Neumark), Virunį (Virunum, netoli Klagenfurto), Emonį (Liubljana) į svarbią romėnų tvirtovę bei prekyvietę Akvilėją prie Adrijos jūros, o iš čia – į Romą. Šiuo keliu plačiausiai naudotasi Antoninų dinastijos laikais (I a.). 166–180 m., vykstant įnirtingoms kovoms su germanų gentimi markomanais, atsirado nauja „gintaro kelio“ šaka.

     Iš Karnuntumo Moravos upe iki Oderio aukštupio, aukštutiniu Oderiu iki Opolės Silezijoje, toliau sausumos keliu tiesiai į Kališą, o iš čia prie Vyslos alkūnės ties Osielsku ir toliau Vysla iki jos žiočių. Svarbų vaidmenį Baltijos pakrančių ir Romos imperijos gyventojų prekyboje vaidino ir jūros kelias. Juo palaikydavo ryšius su romėniškomis Galijos ir Pareinės provincijomis. Jūros kelio pradžia buvo Fektijo (Fectio) uostas (dab. Vechtenas prie Utrechto, Olandija), iš kur romėnų laivai plaukdavo aplink Jutlandijos pusiasalį iki didelių upių – Vyslos, Oderio. Galbūt jie pasiekdavo ir Nemuno bei Dauguvos žiotis. Jūros keliu, matyt, labiausiai naudotasi nuo III a. vidurio, kai susilpnėjo ryšiai „gintaro keliu“. Jūros keliu prekybinius ryšius palaikė visi Baltijos regiono gyventojai.

     I–III a. prekybai didžiausią reikšmę turėjo „gintaro kelias“, prekiauta ir jūros keliu. III a. I pusėje pastebimas prekybos ryšių susilpnėjimas. Romos monetų daugiau importuota tik iki III a. pirmosios pusės, o iš antrosios turime vos keletą radinių. III–IV a. į Lietuvą daugiausia įveždavo emalio ir stiklo karolių, IV–V a. pradžioje patekdavo ir Romos monetų. Dėl prasidėjusios Romos imperijos vidinės krizės, nuolatinių germanų puldinėjimų, Didžiojo tautų kraustymosi procesų nutrūko nuolatiniai ryšiai „gintaro keliu“. V a. , žlugus Romos imperijai, nutrūko ir prekybiniai ryšiai.

    Tuo pat metu baltų prekybiniai interesai vedė ir pas rytinius kaimynus. Rytų keliai driekėsi Pruto, Dnestro, Pietų Bugo ir Dniepro upėmis. Per juos bendrauta su Juodosios jūros šiaurinės pakrantės miestais, o per pastaruosius ir su rytine Romos imperijos dalimi. Baltų gentims svarbiausias buvo Dniepro kelias, kuris aukštupyje galėjo skirtis į Nemuno ir Dauguvos kelią. Praktiškai Nemunas ir Dauguva buvo ne tik rytų, bet ir kitų prekybos kelių tęsinys. Rytų keliais, atrodo, naudotasi III–V a. pradžioje. Prekybos keliais turėjo būti ir mažesnės Dniepro aukštupio baseino upės. Iš ten nesunkiai buvo galima pasiekti Volgos ir Okos aukštupio rajonus, nusigauti į Volgos bei Okos tarpupį. Šie keliai turėjo nemažą reikšmę tarpbaltiškajai ir baltų bei Pavolgio finougrų prekybai.

     Lietuvos baltų prekyboje didžiausią reikšmę turėjo vandens keliai: Nemuno, Neries, Nevėžio, Dubysos, Jūros ir Minijos upės. Naudotasi dabar jau sunkiai atsekamais sausumos keliais. Vienas iš jų turėjo vesti iš Lietuvos pajūrio į šiaurę – į dabartinę Kurzemę.

     Senajame geležies amžiuje glaudūs ryšiai baltus siejo su pietine Skandinavija ir Pabaltijo finougrų gentimis. Baltiškos apyrankės pasiekė Suomiją, čia rasta ir baltiškų ratelinių smeigtukų. Pabaltijo finougrų teritorijoje aptikta Lietuvos baltų gentims būdingiausių dirbinių: Estijoje rasta antkaklių kūginiais galais, akmenų tipo kabučių, laiptelinių, apskritų ažūrinių segių, rozetinių smeigtukų, o Suomijoje – laiptelinių ir lankinių žieduotųjų segių.

     Lietuvos baltai tarpininkaudavo gabenant spalvotųjų metalų žaliavą į šiaurę. Lietuvos gyventojų ir finougrų prekybos ryšiai akivaizdūs jau I a. medžiagoje. III–IV a. jie gerokai išsiplečia. Vakarų Lietuvos ir Gotlando ryšius rodo abiejose teritorijose paplitusios vilnonės kepuraitės, puoštos žalvariniais spurgeliais ir kabučiais. Skandinavišku importu laikoma žalvarinė segė su sidabro plokštelėmis. Skandinavijoje aptikta Lietuvos meistrų pagamintų dirbinių, o kai kurie (pvz., dėželinės antkaklės) gaminti nusižiūrėjus į baltiškuosius pavyzdžius. Kiti dirbiniai (antkaklės trimitiniais galais) tiesiog perimti. Skandinavijoje gaminti auksiniai šių antkaklių variantai. Rasta Skandinavijoje ir prūsų serijos akinių segių, tikriausiai patekusių iš Lietuvos.

     Lietuvos baltai palaikė ryšius ir su ryčiau esančiomis baltų gentimis – Smolensko ir Moščino tipo piliakalnių gyventojais. Manoma, kad iš rytų baltų genčių Lietuvos gyventojai perėmė lazdelinius smeigtukus, iš Okos aukštupio į Lietuvą pateko lapo pavidalo smeigtukas, apyrankė su trikampiais pastorinimais (Dembai-Pakačinė). Įdomu, kad ir Lietuvoje, ir Moščino piliakalniuose randama antkaklių kūginiais galais, o Smolensko piliakalniuose – prūsų serijos akinių segių. Per rytų baltų teritorijas buvo palaikomi ryšiai su Pavolgio finougrais, Djakovo (Lietuvoje randama vadinamųjų Djakovo tipo svarelių) ir kitų kultūrų gyventojais.

     Išvystytai Lietuvos baltų kultūrai nuolat reikėjo spalvotųjų metalų. Tobulėjo metalų apdirbimo technologijos. Lietuvos amatininkai išmoko gaminti sidabrinius, sidabruotus ir alavuotus dirbinius, žalvario dirbinius dengti ornamentuotomis sidabro ar alavo plokštelėmis, inkrustuoti, puošti mėlynomis akutėmis, emaliu. Puiki gaminių kokybė ir išlavintas meninis skonis lėmė, kad baltų meistrų dirbiniai pateko į romėniškojo laikotarpio Vidurio, Šiaurės ir Rytų Europos rinką, ir Vakarų Lietuva tapo vienu svarbiausių amatų ir prekybos centrų Šiaurės ir Rytų Europoje.

     Ankstyvaisiais viduramžiais baltų prekybos interesai išliko tie patys: vario lydiniai, cinkas, alavas, švinas, taurieji metalai (sidabras), prabangos reikmenys (papuošalai). Kaip ir ankstesniais laikais, taip ir ankstyvaisiais viduramžiais spalvotieji metalai Lietuvos baltus pasiekdavo iš Vidurio Europos. Šiame laikotarpyje atsiranda nauja paklausi prekė – ginklai. Vienas gražiausių V a. pabaigos įvežtinių dirbinių – kalavijas – rastas Taurapilio kunigaikščio kape. Tai kalavijas su makštimis, išpuoštomis sidabriniais auksuotais apkalais, sidabrinėmis auksuotomis sagtimis.

     Apskritai VII–IX a. paminkluose įvežtinių daiktų nėra daug – tai lėmė Didysis tautų kraustymasis. Nusistovėję prekybos keliai su Vakarų ir Pietų Europa kuriam laikui buvo suirę. Kita vertus, šiuo laikotarpiu pagausėja vietinių amatininkų produkcijos. VIII a. antrojoje pusėje prekybos kelių krizė atslūgo ir Lietuvos pajūrio srityse vėl atsiranda importuotų dirbinių: plinta spalvoto stiklo karoliai, o dalis pajūrio gyventojų VIII–IX a. pradeda gaminti seges, panašias į skandinavų nešiotas.

    I tūkstantmečio viduryje dar mėginta palaikyti glaudžius ryšius su buvusiomis antikinės kultūros sritimis, tačiau vis svaresnis tampa šiaurinis prekybos kelias. Šiaurės Europoje atsiranda stambūs prekybos centrai: Birka – Skandinavijoje, Visbis – Gotlando saloje, Haitebiu – Jutlandijos pusiasalyje. Šie centrai prekiavo ne tik su Vakarų Europa, bet ir su Pabaltiju, kuriame pirko paklausą turinčius kailius ir vašką, o parduodavo ginklus, papuošalus, žirgo aprangą bei žaliavą.

    Nuo VII a. vidurio Pabaltijo kraštus ima lankyti vikingai. 650–800 m. vikingai įkūrė prekybos kolonijas Latvijoje – Grobinėje (Seeburge), prūsuose – Viskiautuose (Višniove) ir Truse (Elblonge). IX–XIII a. Lietuvos baltų gentys gyviausiai prekiavo su skandinavų kraštais.

     Prūsų gentys buvo netoli Pamario-Vyslos prekybos kelio, jungusio Vakarų Europą su Mažąja Lenkija, Kijevo Rusia bei kitais Rytų kraštais (Vyslos-Dnestro upėmis). Trusas (Elblongas) prūsų genčių pirkliams galėjo būti tarpinis miestas, siejantis juos su IX–XI a. išaugusiais vakarinių slavų prekybos centrais – Rarogu, Starogradu (Oldenburgu), Rostoku, Ščecinu, Volinu, Jomsburgu, Kolobžegu, Gdansku ir kitais miestais, besiverčiančiais jūrų prekyba.

    Tiesioginiai prekybos ryšiai su kitais Vakarų Europos kraštais nebuvo intensyvūs; daugiausia bendrauta per tarpininkus – skandinavų prekybos centrus. Lietuvos baltų gentys, manoma, tiesiogiai neprekiavo su skandinavais. Svarbiausi šios prekybos keliai lenkė Lietuvos teritoriją. Jie ėjo per Latvijos teritoriją Dauguvos upe – pagrindiniu vandens keliu, jungiančiu Rytų ir Vakarų Europą. Todėl Dauguvos pakrantėse randama kur kas daugiau importuotų daiktų. IX–XIII a. baltų gentys dažnai pasiekdavo abu Dauguvos krantus per Žiemgalos žemes, ypač dažnai jie lankydavosi Koknesės apylinkėse, per kurias ėjo gana žymus Latvijos prekybos kelias – Augzemės kelias. Juo gyvai prekiavo Rygos ir Smolensko miesto pirkliai. Šis kelias jungė šiaurės Lietuvos žemes su Dauguvos upe ir su Kijevo Rusios prekybos centrais – Pskovu bei Naugardu.

    Išaugus kabotažinei (pakrančių) laivybai, Gotlando sala ir Visbio uostas tapo svarbiu prekybos tarpininku. VI a. iš Gotlando į Vakarų Europą ėmė plaukti kailiai, medus, vaškas, o vėliau ir vergai, kuriuos Vakarų Europos miestuose parduodavo arabų pirkliams. Kaspijos-Volgos keliu Gotlandą pasiekdavo pirkliai net iš Mažosios ir Vidurinės Azijos. VII a. Gotlande gausu Vakarų Europoje gamintų stiklinių indų, spalvoto stiklo karolių (manoma, kad nemažai VII–VIII a. stiklo karolių buvo gaminama Skandinavijoje iš atvežtinės stiklo žaliavos). Lietuvoje spalvoti stiklo karoliai paplinta nuo VIII a. vidurio ir daugiausia jų yra VIII–X a. kuršių kapuose. Tai brangi prekė – vieno žalio stiklo karolio vertė prilygo 3 g. sidabro. Beje, baltiškų dirbinių randama ir Skandinavijoje, ypač Gotlando saloje. Tai vytinės antkaklės su kabliukais galuose, įvijinės suplotais galais apyrankės, vytinės antkaklės su kabliuku ir kilpele galuose, pasaginės segės aukštais keturkampiais galais trikampe ir kryžmine galvute, pasaginės segės gyvuliniais galais ir kiti Vakarų Lietuvai bei Kuršui būdingi dirbiniai.

    Randamus importiniai dirbiniai liudija turtingųjų Rytų Pabaltijo kraštų dinamiką: VI–VII a. pradžioje importo daugiausia rasta vakarų galindų žemėse, VII–IX a. Truso (Elbliongo) apylinkėse, o X a. vėl iškyla Semba. Lietuvos teritorijoje VIII–IX a. turtingiausios sritys buvo Nemuno žemupys ir Lietuvos pajūris.

    Ankstyvaisiais viduramžiais Lietuvos gyventojai prekiavo ir su Rytais, ypač su Kijevo Rusia. IX–XI a. daugiausia prekiauta su Kijevu, kuris anuomet buvo Kijevo Rusios amatų ir prekybos centras. Jo juvelyrų darbų (juodinta ir auksinta apyrankė, kryželio formos kabutis iš Vilniaus žemutinės pilies, šiferiniai verpsteliai) rasta ir Lietuvoje. Per Kijevo Rusią į Lietuvą pateko ir arabiškosios monetos. XI–XIII a. tranzitinės prekybos centru tapo Naugardas. Per jį vedė pagrindiniai prekybos keliai Dniepro upe, Volgos-Kaspijos ir Volgos-Baltijos keliais. Nuo XI a. Lietuvos paminkluose atsiranda daugiau importo iš Naugardo: stiklinės apyrankės, zoomorfiniai kabučiai. Žinomos Lietuvoje ir Naugardo grivnos (sidabriniai ilgieji), kurios randamos drauge su lietuviškais ilgaisiais. Didelės reikšmės Rytų prekyboje turėjo ir kiti Kijevo Rusios miestai: Černigovas, Smolenskas, Pskovas, Polockas, Ladoga.

    Tyrinėtojai išskiria tris pagrindinius prekybos su Kijevo Rusia (o per ją ir su arabų pasauliu) kelius, kuriais naudojosi baltai. Pirmasis – Augzemės kelias. Jis vedė į šiaurinę vakarų Rusią ir jungė Lietuvą ne tik su Dauguva, bet ir su Naugardu bei Pskovu. Antras kelias – šiaurės rytų. Jis vedė į Kijevo Rusios Tverės kunigaikštystę, į Smolenską. Trečiasis – pietrytinis. Jis vedė per Gardiną ir Kijevą į pietvakarių Rusią. Svarbi vieta prekyboje su Rytų kraštais teko Dauguvos upei. Ji buvo arterija, X–XIII a. jungusi Pabaltijį su Rytų Europa. Be to, Dauguva jungė Kijevo Rusią su Vakarų Europa: per ją Kijevo Rusios pirkliai pasiekdavo Visbį ar Birką, o iš ten Baltijos jūra – Brėmeną, Liubeką, Hamburgą ir kitus Hanzos miestus.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 23 Kov 2021 22:17 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27111
Miestas: Ignalina
Янтарный путь


https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0 ... 1%82%D1%8C

Карта-схема Янтарного пути и его ответвлений c древности до Средних веков[1]

Янта́рный путь (Великий янтарный путь) — древний торговый путь, по которому уже в античности из Прибалтики в Средиземноморье доставлялся балтийский янтарь. О нём упоминает «отец истории» Геродот.

Тацит в «Германии» описывает обитающий на востоке Свебского моря народ айстиев, которые:

«обшаривают и море и на берегу, и на отмелях единственные из всех собирают янтарь, который сами они называют глезом. Но вопросом о природе его и как он возникает, они, будучи варварами, не задавались и ничего об этом не знают; ведь он долгое время лежал вместе со всем, что выбрасывает море, пока ему не дала имени страсть к роскоши. У них самих он никак не используется; собирают они его в естественном виде, доставляют нашим купцам таким же необработанным и, к своему изумлению, получают за него цену».

Маршрут, по которому янтарь-сукцинит поступал к Средиземному морю, первоначально пролегал из Ютланда по рекам Рейн и Одер, а затем из Самбии по Висле и Дунаю. Новый Вислинский янтарный путь начала нашей эры назван польскими археологами Великим, или Главным. В 2000 году учёному Ежи Веловейски удалось реконструировать эту римскую янтарную дорогу по находкам янтарного сырья и изделий[2].

Пунктом доставки камня-сырца являлся южный город Римской империи – Аквилея (на границе Италии и Словении). Высокого развития в эпоху принципата достигла в Аквилее техника обработки янтаря, который поставляли в город с побережья Балтики через римскую провинцию Паннония[2]. Из порта Аквилея янтарные товары уплывали в Грецию, Египет, Сирию, Индию и другие далёкие страны[3].

Содержание

1 Предыстория
2 История
3 Античность
3.1 Римские импорты
4 Маршруты в средневековье
4.1 Западная часть
4.2 Неманский янтарный путь
4.3 Северный янтарный путь
5 Туристический янтарный путь
6 Примечания
7 Литература

Предыстория

Изделия из балтийского янтаря были найдены в гробнице Тутанхамона (1400—1392 гг. до н. э.)[4]: в Египетском музее Каира хранится корона Тутанхамона с жёлтым балтийским янтарём, окружённым бриллиантами, изумрудами и рубинами[5].

Уже к эпохе неолита сформировались центры добычи и обработки янтаря. Один из них располагался на северной части полуострова Ютланд (Дания). Ютландцы снабжали янтарём античные города-государства Средиземноморья до III века н.э., когда запасы оказались исчерпанными. Этому способствовал и подъём уровня вод Северного моря, которые затопили северную часть полуострова. Население стало искать новые земли для своего промысла. Археологи полагают, что часть ютландцев обрели новую родину в Самбии (часть Калининградской области), где находится крупное янтарное месторождение. Переселенцы принесли с собой черты материальной и духовной лужицкой культуры[6].

История

Геродот, «История», книга III, 115

".. и я не верю в то, что Эриданом варварами называется река, впадающая в северное море, откуда, как говорят, происходит янтарь..."

Оригинальный текст (греч.):

...οὔτε γὰρ ἔγωγε ἐνδέκομαι Ἠριδανὸν καλέεσθαι πρὸς βαρβάρων ποταμὸν ἐκδιδόντα ἐς θάλασσαν τὴν πρὸς βορέην ἄνεμον, ἀπ᾽ ὅτευ τὸ ἤλεκτρον φοιτᾶν λόγος ἐστί...

В Викитеке есть полный текст оригинальный:

Ιστορίαι (Ηροδότου)
https://el.wikisource.org/wiki/%CE%99%C ... E%BF%CF%85)

В Викитеке есть полный текст перевода на английский:

Histories (Herodotus)
https://en.wikisource.org/wiki/Histories_(Herodotus)

С среднем неолите намечается ряд путей проникновения янтарных изделий к востоку и северо-востоку Европы: это приморский путь, внутриматериковый прибалтийский путь по рекам Западная Двина, Пярну, Рауду, Эмайыги, а также Волго-Окский путь и путь по озёрам и рекам северо-запада современной России и Карелии (III тыс. до н. э.). В Карелии по р. Выг, Онежскому озеру, р. Свирь, Ладожскому озеру, р. Волхов, Ильменскому озеру, рекам Ловать и Зап. Двине янтарь от побережья Прибалтики мог попасть к Белому морю. Картографирование янтарных находок поздненеолитических памятников указывает на некоторые изменения в направлении и соотношении янтарных путей: появляются также Днепровский и Днестровский пути распространения неолитического восточноприбалтийского янтаря[7].

С середины II тыс. до н. э. в ходе контактов между прибрежными племенами Балтики, янтарь и изделия из него распространялся в отдалённые районы. Его ввоз в Восточное Средиземноморье фиксируется по крайней мере с микенских гробниц XVI в. до н. э., где были найдены бусы из балтийского янтаря[8]. Изготовленные из него украшения обнаружены и на других памятниках микено—минойской цивилизации[9].

С начала I тыс. до н. э. в результате трансальпийской торговли этрусков с племенами центральной Европы янтарь поступает в средиземноморский регион. Расцвет торговли пришёлся на XVIII—VII вв. до н. э.[10][11] Через альпийские горные проходы этрусские товары перенаправлялись в долины Рейна и Эльбы. Археологи обнаружили их в Польше, Дании, Южной Скандинавии[11].

В Средней Азии определились два направления торговых путей: Сырдарьинское и Амударьинское: активизируется торговля янтарём с середины I тысячелетия до н. э., особенно в первые века н. э., вплоть до V в. н. э. Следуя вдоль Сыр-Дарьи, янтарь проникает в Ферганскую долину, активно охватывая её западные и юго-западные районы, и далее на восток, к границам Китая. В раннем средневековье внутренние пути становятся более разветвлёнными. На северо-восток — это Чуйская долина. На юго-восток — Зеравшанская долина, крайней восточной точкой оказывается Западный Памир, верховья реки Пяндж[12].

Если уже в неолите прибалтийский янтарь доходил до Волги, то есть основания предположить, что Волжко-Каспийское направление могло осваиваться значительно раньше VIII в. для продвижения на восток. И не только для прибалтийского сукценита, но и для приднепровско—карпатских ископаемых смол (первые — светлые, известные под названием «скифские», менее популярны, чем карпатские, более тёмных и сочных расцветок). Известно, что янтарные изделия часто встречаются в памятниках сарматского времени[13].

Античность

На античность пришлась эпоха рассвета Янтарного пути, который тогда шёл из Восточной Прибалтики в Северную Италию. Первоначально он проходил к Ютландии и далее по Эльбе к верхнему течению Дуная, оттуда по реке Инн через долину Адидже в порт Спина[en] на Адриатике — центр торговых контактов этрусков с греческим миром. Другое ответвление янтарного пути действовало с VI в. до н. э. Оно вело от Эльбы к истокам Рейна и затем через Восточную Галлию долиной Роны к греческой колонии Массалия (Марсель)[14].

Затем, в Римскую эпоху, согласно реконструкции, сделанной в 2000 году учёным Ежи Веловейски по находкам янтарного сырья и изделий, основным стал путь из Самбии по Висле и Дунаю. Новый Вислинский янтарный путь начала нашей эры назван польскими археологами Великим, или Главным.[2].

Римские импорты

Импорты – это римские застёжки-фибулы для скрепления плаща (лат. pallium), поясные наборы и др. детали снаряжения, которые легионеры охотно обменивали на янтарь. Участники многосезонной Балтийской экспедиции Института археологии РАН подтвердили исток Великого янтарного пути на территории Калининградской области благодаря изучению таких находок.[6]

Янтарная торговля, в значительной мере сосредоточившаяся в руках племенной аристократии эстиев, (балтов и германцев), а затем в V в. н. э. перешедшая в руки дружинных вождей, привела к появлению в земле юго-восточной Балтии редчайших даже на территории Империи изделий, вышедших из рук римских мастеров. Основной массив римских импортов, являвшихся средством «платежа» (точнее — обмена, иногда трофеями или дружескими/свадебными дарами) за янтарное сырьё, доставлявшееся по Великому янтарному пути по р. Висла (так называемый Висленский янтарный путь), находится в арсенале эстиев, древних обитателей Янтарного края — исторической Пруссии[en]. Эти предметы вышли из различных провинциально-римских мастерских, включали в свой состав как их массовую продукцию, так и уникальные изделия[15]:

массовые серии:

— римские стеклянные бусины;
— римские монеты;
— многочисленны фибулы различных типов.

уникальные предметы:

— бронзовая и стеклянная пиршественная посуда (котлы, кубки, сосуды, блюда, черпаки);
— статуэтки;
— римское оружие.

Маршруты в средневековье

Западная часть


Торговые пути направления Восток – Запад ведут из двух конкурирующих торговых центров в старой Пруссии[en], Трусо(в районе дельты Вислы) и Каупа (в юго-западном углу Куршской лагуны), вдоль Балтийского моря в Ютландию, а оттуда вверх по Слиенскому заливу в Хайтабу (Хедебю), крупный торговый центр в Ютландии. Этот город, расположенный недалеко от современного города Шлезвиг, земля Шлезвиг-Гольштейн, был удобно расположен, его можно было достичь со всех четырех сторон — по суше, а также с Северного и Балтийского моря.[16][17]

Неманский янтарный путь

Неманский торговый путь — трасса, связывавшая Центральную и Юго-Восточную Скандинавию, в частности о. Готланд, через ареалы пруссов, куршей и ряда иных балтских племён с Восточной Европой, с Каупом в качестве, вероятно, ключевого центра на балтийском побережье старой Пруссии[en].

Этот путь, в свою очередь, может представлять собой западный отрезок пути «из варяг в греки и из грек…», на юге завершавшегося в Константинополе. В последнее время накапливается банк данных находок скандинавского происхождения, свидетельствующих об активности торговых и военных операций по рекам Преголь, Инсруч и Неман (Кулаков, Иов, 2001. с. 77), что позволяет предполагать серьёзную роль Неманского пути в системе межэтнических торговых контактов в Восточной Европе эпохи викингов[18].

Северный янтарный путь

С берегов Балтики солнечный камень поступал по Северному янтарному пути в Древнюю Русь: в янтарные мастерские Пскова, Великого Новгорода, Старой Ладоги, Владимира, Рязани и далее через Урал в Китай[3].

Туристический янтарный путь

В конце двадцатого века в рамках охраны культурного наследия Европы возникла программа создания туристических янтарных маршрутов. Они повторяют древние торговые пути от Балтийского моря до стран Средиземноморья[19].

Примечания

Янтарная книга, 2017, с. 32—33.
Янтарная книга, 2017, с. 34.
Воронцова Н. Э., Ремова А. Северный янтарный путь на Янтарном форуме. http://www.tourism.pskov.ru. Информационный туристский центр Псковской области (18 июля 2017). Дата обращения: 6 декабря 2017. Архивировано 6 декабря 2017 года.
В Риге открылась выставка Янтарь Тутанхамона
Слёзы Гелиад, 1991, с. 95.
Янтарная книга, 2017, с. 32.
Лозе И. А., 1980.
Сухих В. В., 2002, с. 9.
Кларк Г. Доисторическая Европа. — М., 1953. — С. 261.
Szilágyi G. Zur Frage des etruskischen Handels nach dem Norden. — «Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae» — №I — 1952, S. 419ff
Дряхлов В. Н., 1988, с. 141.
Янтарь в Средней Азии, 2001, с. 125.
Янтарь в Средней Азии, 2001, с. 126—127.
Дряхлов В. Н., 1988, с. 141—142.
Сокровища Янтарного края, 2016, с. 114—119.
Klaus Fehn, Dietrich Denecke, Hans-Rudolf Egli, Eike Gringmuth-Dallmer, Franz Irsigler, Winfried Schenk. Siedlungsforschung. Archäologie – Geschichte – Geographie 22, 2004. Siedlungsforschung Bonn. Дата обращения: 8 сентября 2020.
Anna J. Mukherjee. The Qatna lion: scientific confirmation of Baltic amber in late Bronze Age Syria. Uni Heidelberg. Дата обращения: 8 сентября 2020.
Кулаков В. И., 2012, с. 3.

Космовская-Церанович Б. И., 2017.

Литература

Ахметов С. Ф. Слёзы Гелиад / сост. С. С. Верховский, перевод на англ. Г. Ю. А. Шкаровский—Раффе, редактор Т. Ф. Ткаченко. — М.: Планета, 1991. — 176 с. — 30 000 экз. — ISBN 5-85250-151-4.
Бибби, Джеффри. Две тысячи лет до нашей эры. Эпоха Троянской войны и Исхода, Хаммурапи и Авраама, Тутанхамона и Рамзеса, М.: Центрполиграф, 2011.
Бубнова М. А., Половникова И. А. Янтарь в Средней Азии. — Древние цивилизации Евразии: история и культура: Материалы Международной научной конференции, посвященной 75-летию проф. Б. А. Литвинского, 14- 16 октября 1998 г. Государственный музей Востока, Институт востоковедения РАН. — М. : Издательская фирма «Восточная литература» РАН, 2001. — С. 124—135. — 464 с. — 800 экз. — ISBN 5-02-018211-7.
Гимбутас, Мария. Bronze Age Cultures in Central and Eastern Europe. Mouton Publishers, 1965. ISBN 90-279-0998-9.
Дряхлов В. Н. Янтарный путь // Вопросы истории : журнал. — М.: «Правда», 1988. — № 11. — С. 141–143.
Зацепин М. И., Ермак А. В., Костяшова З. В., Кулаков В. И., Литвинов Н. Н., Сивкова С. Г., Попов М. П. Глава 3. Янтарный путь // Янтарная книга — Калининград, М., Янтарный: 2017. — 208 с. — ISBN 978-5-7164-0721-3 Книга доступна по лицензии CC BY-SA 4.0
Кулаков В. И. Неманский янтарный путь в эпоху викингов = Niemen amber route in the Viking Age / рецензенты: к.и.н. С. Д. Захаров , к.и.н. Н. В. Лопатин. — Калининград: Министерство культуры Калининградской области, ГБУК «Калининградский областной музей янтаря», 2012. — 224 с. — 500 экз. — ISBN 978-5-903920-17-4. — OTRS.
Кулаков В. И.. Пути янтарной торговли и миграция племён во I-V вв. н.э. в Южной Балтии : [англ.] = Routes of Amber Trade and Migration of tribes in the 1st-5th centuries AD in the Southern Baltic : [пер. с рус.] // Торговые пути янтаря: материалы международной научно-практической конференции, Калининград, 30 июня 2011 г. : [англ.] = Trade routes of amber, Materials of the international research abd practice conference, June 30, 2011, Kaliningrad : [пер. с рус.] : сборник / ред. З. В. Костяшова. — Калининград : Министерство культуры Калининградской области, Калининградский областной музей янтаря, 2011. — С. 25—34. — 100 с. — ISBN 978-5-903920-21-1. — OTRS.
Кулаков В. И.. Сокровища Янтарного края. Показатели инокультурных влияний на древности Самбии и Натангии в I-IV вв. н.э. / рецензенты: к.и.н. В. Е. Родинкова, к.и.н. И. В. Исланова, научный редактор д.и.н. А. М. Обломский. — Калининград: «Калининградская книга», Институт археологии РАН, 2016. — 362 с. — 500 экз. — ISBN 978-5-9907742-7-8.
Лозе, И. А. Вопросы картографирования находок янтаря эпохи неолита на Европейской части СССР // Известия АН Латвийской ССР : журнал / главный редактор В. П. Самсон, научный редактор Л. А. Лубей, редактор А. К. Цинис. — Рига : «Зинатне», 1980. — № 9 (398). — С. 73—86. — 160 с. — 850 экз.
Сухих В. В.. О возможной интерпретации мифа о Фаэтоне // Исседон: Альманах по древней истории и культуре / А. В. Седов. — Екатеринбург : Екатеринбургский гуманитарный университет, 2002. — Т. 1 / А. В. Зайков. — С. 6—15. — 143 с. — 500 экз. — ISSN 1683—7037.
Хоиньска—Бохдан E.. Направление контактов и главные зоны обмена янтаря в Европе с неолита до раннего средневековья (попытка реконструкции) : [англ.] = Directions of contacts and main zones of amber exchange in Europe from the Neolithic to Early the Middle ages (an attempt at reconstruction) : [пер. с рус.] // Торговые пути янтаря: материалы международной научно-практической конференции, Калининград, 30 июня 2011 г. : [англ.] = Trade routes of amber, Materials of the international research abd practice conference, June 30, 2011, Kaliningrad : [пер. с рус.] : сборник / ред. З. В. Костяшова. — Калининград : Министерство культуры Калининградской области, Калининградский областной музей янтаря, 2011. — С. 7—26. — 100 с. — ISBN 978-5-903920-21-1. — OTRS.
Космовская-Церанович Б. Янтарь в Польше и мире: монография. — Калининград: «Калининградская книга», Музей Янтаря, 2017. — 152 с. — 500 экз. — ISBN 978-5-903920-40-2.

Янтарный путь


https://diletant.media/excursions/37674328/

1. Начало пути

Paveikslėlis

Янтарный путь — древний торговый путь, по которому из Прибалтики доставлялся янтарь в разные страны, в первую очередь — Средиземноморья.

Благодаря развитым торговым связям немало балтийского янтаря было найдено на территории античных государств. Изделия и украшения из него находили при раскопках па острове Крит, в шахтных гробницах микенской культуры, построенных около 1600−800 гг. до н. э. В Древней Греции янтарь был в моде лишь в течение сравнительно короткого периода тесных торговых связей с Севером. Он не встречается в греческих могилах классического времени. В Италии много янтаря было найдено в долине реки По и в этрусских гробницах. В Риме янтарь вошел в обиход около 900 г. до н. э. В начале нашей эры в Риме янтарь был настолько модным, что принято говорить о господствовавшей тогда «янтарной моде». Его носили в виде бус все слои населения. Янтарем украшали ложа, из пего делали малые сосуды, бюсты, фигурки, шары, которыми летом охлаждали руки. По словам Плиния Старшего, римляне уже в то время знали способ окраски янтаря в красный цвет и просветления его жиром.

Привозной характер янтаря в Средиземноморье подтвержден данными его элементного состава. Оказалось, что прибалтийский янтарь содержит от 3 до 8% янтарной кислоты, тогда как в янтаре из районов Сицилии, Италии и Испании количество этой кислоты не превышает 1%.

Более или менее организованная торговля янтарем возникла около 3 тысяч лет назад. Основными торговыми путями были водные. «Янтарных путей» было немало, но к основным можно отнести пять.

2. Рейн


Paveikslėlis

Первый путь начинался в устье Эльбы и шел по ее восточному берегу. После перерыва у современного города Шаде он сворачивал к югу, шел через густые леса и заболоченную местность. По истечении нескольких лет пути караван достигал современного города Верден и шел по левому берегу Вазера. В районе нынешнего города Падерборна «янтарная» дорога поворачивала на запад, шла у подножия гор и выходила к Рейну. Город Дуйсбург был одним из древних центров торговли янтарем. Далее путь шел по Рейну, и у места расположения современного города Базель он разветвлялся: по реке Аару (притоку Рейна), по швейцарскому плоскогорью, севернее Женевского озера, а затем вниз по Роне (древнему Родаиу) или через так называемые Бургундские ворота, вдоль рек Ду и Соны, а впоследствии вниз по долине Роны к Средиземному морю до Массалии.

Второй путь начинался в Гданьской бухте и имел несколько ответвлений. Основной путь пролегал по Висле до реки Нотец, затем шел к Варте, проходил через Познань, Мошин, Зборов, Вроцлав и по суше в Клодзко. После прохода через Судетскую область путь янтаря разветвлялся: западная его ветвь шла через город Свитава, по одноименной реке в Брно и дальше по реке Мораве, а восточная ветвь — по реке Мораве, от ее верховий до города Хохенау, где обе ветви вновь сходились. Дальше путь проходил по Дунаю до расположенного в Паннонии кельтского городка Корнунт (ныне Братислава). На этом пути располагалась древнеримская колония Виндобна, положившая начало современной Вене. Затем янтарь через города Шопрон и Сомбатхей (Венгрия), Птуй и Цале (Словения) поступал сухопутным путем на побережье Адриатического моря в город Аквилея, славившийся производством и торговлей изделиями из янтаря.

Третий путь проходил по Висле, Сану, Днестру и заканчивался у Черного моря, откуда янтарь поступал на рынки Египта, Греции и Южной Италии.

Четвертый путь длиной около 400 км шел из Балтики по Неману, затем караваны волоком переправлялись в притоки Днепра, и дальше на протяжении почти 600 км янтарь плыл вниз по Днепру до моря. Это был «многострадальный и страшный», как называли его историки, путь «из варяг в греки». По речным артериям янтарь проникал за Уральский Камень, в Прикамье и далее. Бусы, изготовленные из балтийского янтаря, неоднократно находили в могильниках на Каме и в ряде монгольских захоронений.

Пятый путь, проложенный в конце III — начале IV в., проходил по Неве и через Днепр, связывал Балтийское море с римскими колониями и Византией.

3. Рон


С тремя последними путями связано появление па Руси янтаря. Балтийский янтарь продавался на торжищах Великого Новгорода и других городов. Русские не только торговали янтарем, но и обрабатывали его. Остатки мастерской янтарных изделий были обнаружены при раскопках старой Рязани. Недавно в Новгороде при раскопках на древней Лубяницкой улице были обнаружены интересные находки, свидетельствующие о торговых связях новгородцев с Прибалтикой. Наибольший интерес представляет усадьба мастера янтарных дел: в ней сохранилось большое количество осколков и полуфабрикатов из янтаря. Усадьба датируется началом XIV в.

Торговля янтарем, как и всяким товаром, имела периоды оживления и спада. Так, в IV в. до п. э. по ряду причин, одной из которых была экспансия воинствующих кельтов, торговые связи Римской империи с Прибалтикой прервались и возобновились лишь в I-II вв. п. э. Янтарь в то время в Риме снова вошел в моду. Однако в конце II в. н. э. из-за войн римлян торговые пути янтаря снова резко сократились и уже никогда не достигали своего былого расцвета.

4. Средиземное море


Говоря о торговых путях янтаря, нельзя не упомянуть о «янтарных кладах» — значительных количествах необработанного балтийского янтаря, спрятанного оптовыми торговцами или их посредниками, с тем чтобы позже выгодно сбыть товар покупателю. Один из крупнейших центров торговли янтарем находился на территории нынешнего Вроцлава, второй — на месте города Калиша, выросшею из древней римской колонии Калисии. Близ Вроцлава перед второй мировой войной были найдены три больших склада необработанного янтаря общим весом 2750 кг. В 1867 г. на Земландском полуострове была обнаружена наполненная янтарем 50-литровая бочка. В 1900 г. близ Гданьска нашли глиняный горшок с 9 кг янтаря. Все эти находки янтаря-сырца, предназначенного на экспорт, свидетельствуют о большом спросе на балтийский янтарь.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 23 Kov 2021 22:17 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27111
Miestas: Ignalina
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... te_Map.jpg

Paveikslėlis

https://www.auto-tourist.ru/images/cust ... r_road.jpg

Paveikslėlis

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 03 Rgp 2021 19:07 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27111
Miestas: Ignalina
Кулаков В.И. Неманский янтарный путь в эпоху викингов.


https://www.archaeolog.ru/ru/el-bib/el- ... lakov-2012

Paveikslėlis

Кулаков В.И. Неманский янтарный путь в эпоху викингов: науч. изд. Калининград: ГБУК «Калининградский областной музей янтаря», 2012. 224 с.

Скачать - https://www.archaeolog.ru/media/books_2 ... v_2012.pdf

Авторы - Кулаков Владимир Иванович
Название - Неманский янтарный путь в эпоху викингов
Город - Калининград
Издательство - ГБУК «Калининградский областной музей янтаря»
Год - 2012
Объем - 224 с.
ISBN 978-5-903920-17-4

Аннотация

https://www.archaeolog.ru/ru/el-bib/el- ... lakov-2012

Эта книга является первым в истории мировой науки исследованием западной части Неманского янтарного пути, который в эпоху викингов соединял Юго-Восточную Скандинавию, Янтарный берег земли пруссов и западную окраину Киевской Руси.

На её страницах представлено всё, что известно нашей археологии о древностях эпохи раннего Средневековья в Юго-Восточной Балтии.

Книга представляет интерес не только для историков и археологов, но и для читателей, интересующихся освоением новых туристических маршрутов по рекам Балтии.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
Powereddd by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007